Διασώθηκε η Ελληνική Καμάρα στον Αποκόρωνα

Στερεώθηκε και διασώθηκε η Ελληνική Καμάρα στις Βρύσες Αποκορώνου, ένα εμβληματικό έργο της Ρωμαϊκής εποχής που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της κατάρρευσης

 

Στερεώθηκε και διασώθηκε η Ελληνική Καμάρα στις Βρύσες Αποκορώνου, ένα εμβληματικό έργο της Ρωμαϊκής εποχής που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Η γέφυρα ειδικά μετά τις περυσινές κακοκαιρίες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση ωστόσο με αυτεπιστασία συνεργείο της Εφορίας Αρχαιοτήτων την απεκατέστησε.

«Μετά την περυσινή κακοκαιρία η Ελληνική καμάρα είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, ακόμα και στατικές. Η προϊσταμένη της υπηρεσίας η κ. Ελένη Παπαδοπούλου έδωσε οδηγίες και ανέλαβε στερεωτικές εργασίες ένα από τα πιο έμπειρα συνεργεία της υπηρεσίας μας που πραγματικά με αρχιτεκτονική μαεστρία επανέφεραν τη γέφυρα σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση» σημείωσε στα “Χ.Ν.” ο αρχιτεχνίτης της Εφορίας κ. Μανώλης Τσιτσιρίδης.

Ανάμεσα στα έργα που έγιναν ήταν η αντικατάσταση και συντήρηση των πλαινών τοιχείων, η στερέωση του θόλου, η συντήρηση του καλντεριμιού αλλά κυρίως έγιναν οι εργασίες στη βάση της καμάρας προκειμένου να εξασφαλιστεί η στατικότητα της.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη παρέμβαση αυτή στη βάση της καμάρας, το συνεργείο επανέφερε στις θέσεις τους όλες τις πέτρες που είναι πολύ μεγάλες σε όγκο λύνοντας το στατικό πρόβλημα του μνημείου. Πλέον είναι επισκέψιμο, καθώς είναι απόλυτα ασφαλές» τόνισε ο κ. Τσιτσιρίδης.

Σημειώνεται ότι για την Ελληνική καμάρα έχει εξασφαλιστεί από τον περασμένο Μάρτιο το ποσό των 300.000 ευρώ για τη συνολική αποκατάσταση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

*Η “Ελληνική Kαμάρα” κατασκευάστηκε στα 300 μ.Χ. Το μεγαλύτερο ύψος της είναι 8,40 μ. και το μεγαλύτερο άνοιγμα του τόξου της είναι 11,10 μ.

Γιώργος Κώνστας
Χανιώτικα Νέα