Οργή εργαζόμενων σε εστιατόρεια στα Χανιά ενάντια σε αλλαγές στις συμβάσεις τους λόγω κορωνοϊού – Ζητούν επίδομα έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση – Προχωρούν σε κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια

Μπορεί ο κορωνοϊός να αποτελεί έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όμως και η οικονομική καταστροφή έχει τρομακτικές συνέπειες για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνέπειες που προκαλούν αντιδράσεις αφού δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης

 

Μπορεί ο κορωνοϊός να αποτελεί έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όμως και η οικονομική καταστροφή έχει τρομακτικές συνέπειες για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνέπειες που προκαλούν αντιδράσεις αφού δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγειρίων ν. Χανίων τις τελευταίες ημέρες και με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η επιδημία του κορωνοϊού, εργοδότες καλούν τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, στα καφέ, στα catering, στα μαγειρεία σε ΟΛΑ τα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να υπογράψουν αδειες άνευ αποδοχών αλλά και συνολικά αλλαγές στις συμβάσεις τους και κατάργηση δικαιωμάτων.

Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους να μην υποχωρήσουν και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση επιδόματος έκτακτης ανάγκης για τους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρεται σχετικά:

«Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία , απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.»

Αφού σημειώνεται η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού γίνεται κάλεσμα προς όλα τα σωματεία των Χανίων για δράση «ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού».

Για αυτό το σκοπό θα πραγματοποιηθεί και κινητοποίηση, παρά τον κίνδυνο της επιδημίας του κορωνοϊού, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 1 το μεσημέρι.

Ολοκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Συνάδελφοι ,

Το Δ.Σ τουΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΙΩΝ & ΜΑΓΕΙΡΙΩΝΝ.ΧΑΝΙΩΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, στα καφέ, στα catering, στα μαγειρεία σε ΟΛΑ τα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να μη δεχτούν και να μη υπογράψουν αλλαγές στις συμβάσεις τους , να μην δεχτούν και να μην υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών, να μη δεχτούν υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας, να μη δεχτούν καμιά κατάργηση δικαιωμάτων! Να πρωτοστατήσουν οργανωμένα και συλλογικά ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών!

Άμεσα να ενημερώνουν το Συνδικάτο ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την πρόθεση των εργοδοτών να “φορτώσουν” σε εμάς την “χασούρα” στα κέρδη τους, από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η εικόνα που έρχεται από τα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα του Ν. Χανίων είναι αντίστοιχη με αυτήν που έρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ήδη μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο των Χανίων που δεν λειτουργούν εποχικά,δίνουν υποχρεωτικά «κανονικές» άδειες στους εργαζόμενους, επικαλούμενοι ακυρώσεις, πτώση των κρατήσεων κτλ.

Αντίστοιχα εκατοντάδες συνάδελφοι στα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα, παραμένουν άνεργοι πλέον και επίσημα μέχρι τις 30 Απριλίου,με τις προβλέψεις να μιλάνε για ξεκίνημα της σαιζόν ουσιαστικά μετά τις 15 Μαΐου.

Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο, μεταξύ άλλων, και των επισιτιστικών καταστημάτων,οι ευθύνες της κυβέρνησης γίνονται ακόμα μεγαλύτερες!Εδώ και τώρα απαιτούμε να εξασφαλιστεί επίδομα έκτακτης ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους συναδέλφους!

Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, πάλι, και τις επιπτώσεις της πανδημίαςστον τουρισμό και την εστίαση.

Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ , ΣΕΤΕ , ΣΕΒ και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους . Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φως για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους ,χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο ΕΡΓΑΝΗ) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.

Όλη τη περίοδο της ανάπτυξης , των συνεχόμενων ρεκόρ, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης , με τη διατήρηση των μειωμένων μισθών, την μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς, 6ήμερα, 12ωρα κλπ .

Οι Ξενοδόχοι που καυχιούνται για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν , που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι οι ίδιοι που απαιτούν να καταργηθούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τα catering όπου εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζουν καμία κλαδική σύμβαση ενώ έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβρη του 2019 . Είναι οι ίδιοι που περίμεναν τους εργαζομένους στα ΑΤΜ των τραπεζών για να επιστραφούν τα δώρα Χριστουγέννων, που έχουν επιβάλλει μισθούς πείνας με άθλιες συνθήκες δουλειάς ,πληρωμή με την ώρα, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε πολλά πόστα με μεγάλη εντατικοποίηση, με αποκορύφωμα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων διανομέων.

Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία από εργολαβικές εταιρείες μένουν εκτός δουλειάς χωρίς κανένα εισόδημα.Πρέπει να διασφαλιστεί πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη για τις περιπτώσεις συναδέλφων που οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειας τους νοσούν.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία , απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.

Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:

– Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Χανίων. Να μονιμοποιηθεί άμεσα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ). Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και τη κυβέρνηση:

- Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας.
- Αυστηροποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
- Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
- Να παραταθείτο επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν επαναπροσληφθούν μέχρι τις 15 Μαΐου και να αυξηθεί στο 80% του βασικού μισθού.
- Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
- Επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες για τους εργαζόμενους όπου λόγο της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους.
- Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής στα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγειά μας!
- Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
- Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοιοι πλειστηριασμών και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης,οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, για όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε τα σωματεία του Ν.Χανίων, σε κοινή δράση ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος

Όλοι στην κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων την Δευτέρα 16/3 στις 13:00

Αγώνας της Κρήτης