Εύα Γεράση στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου: Έτσι θα μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Συμβουλές από την παιδοψυχολόγο για να απαντήσουμε στα ερωτήματα των παιδιών

 

Συμβουλές από την παιδοψυχολόγο για να απαντήσουμε στα ερωτήματα των παιδιών

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται και πλέον όλοι και περισσότεροι είναι αυτοί που ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών και της κυβέρνησης για την απομόνωση, στην προσπάθεια μείωσης της διασποράς του. Πως όμως θα καταλάβει το παιδί γιατί πρέπει να μείνει στο σπίτι; Τι θα πρέπει να του πουν οι γονείς και τι μπορούν να κάνουν μέσα στο σπίτι; Για όλα αυτά μίλησε η κ. Εύα Γεράση, παιδοψυχολόγος στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη δίνοντας πρακτικές συμβουλές στους γονείς.

Η κ. Γεράση τόνισε πως ο τρόπος που θα δράσουν οι γονείς, σχετίζεται με την ηλικία του παιδιού.

«Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 3 έως 6 περίπου χρησιμοποιούμε πολύ απλές και λίγες εκφράσεις και λέξεις. Βοηθά πολλές φορές και να το προσωποποιήσουμε. Ο συγκεκριμένος ιός βοηθά και λόγω ονόματος. Μπορεί οι γονείς να ζωγραφίσουν ένα κύκλο με μια κορώνα και να πουν ότι υπάρχει ένα μικρόβιο που κυκλοφορεί και είναι λίγο επικίνδυνο και μπορεί να αρρωστήσουμε και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν άνθρωποι, που είναι ειδικοί και μας λένε να μείνουμε μέσα. Αυτοί είναι που δίνουν τις οδηγίες. Να μην φανεί ότι είναι απόφαση του γονιού και υπάρχει μια αντίδραση από το παιδί», σημείωσε η ίδια.

Σε παιδιά λίγο μεγαλύτερα, δηλαδή σχολικής ηλικίας, που είναι σε ένα αναπτυξιακό στάδιο και μπορούν να καταλάβουν πολύ περισσότερα πράγματα, οι γονείς μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, αλλά απλοποιημένες.

« Θα ρωτήσουν για συμπτώματα. Θα πούμε κάποια πράγματα. Θα ρωτήσουν για την επικινδυνότητα κι εκεί τους καθησυχάζουμε ότι δεν είναι πολύ επικίνδυνο για τα ίδια, ούτε για τους γονείς, αλλά πρέπει να προσέχουμε παππούδες και γιαγιάδες, ακόμη κι αν δεν είναι μέσα στο σπίτι και εδώ έρχεται και η απάντηση γιατί δεν πάμε να επισκεφθούμε τους παππούδες.

ασικό στοιχείο επίσης είναι ότι προσπαθούμε να περιορίσουμε την πληροφορία που παίρνει το παιδί από άλλες πηγές. Δηλαδή τρομακτικές πληροφορίες από την τηλεόραση. Οι γονείς καλό θα ήταν να επιλέγουν συγκεκριμένες ώρες για να πληροφορούνται κι όταν το παιδί είναι απασχολημένο με κάτι άλλο», επεσήμανε η κ. Γεράση.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι λογικό πως αυτές τις ημέρες του περιορισμού στο σπίτι, η καθημερινότητα να μην είναι όπως πριν. Θα διευρυνθούν οι ώρες στο κινητό, το ταμπλετ και το playstation. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια.

«Είναι καλό για τους γονείς και τα παιδιά να υπάρχει ένα πρόγραμμα, μια ρουτίνα που όσο γίνεται να μοιάζει με την προηγούμενη. Να πάρουν πρωινό, να ασχοληθεί το παιδί με τα μαθήματά του, να κάνει επανάληψη για να αισθάνεται ότι χάνει επαφή. Σ’ αυτή τη φάση μπορεί να ξεφύγουν και πληροφορίες που δεν κάνουν για τα παιδιά κι εκεί οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί», ανέφερε η παιδοψυχολόγος.

Βέβαια ανέφερε πως υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να γίνουν μέσα στο σπίτι από τους γονείς με τα παιδιά τους. Υπογράμμισε πως η απομόνωση αυτή είναι και ευκαιρία για να επανασυνδεθεί η οικογένεια.

«Μπορούμε να βάλουμε χαρτάκια σε ένα μπολ και να γράφουν δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, οικιακές δουλειές, φύτεμα σπόρων κτλ κι όταν τα παιδιά θέλουν μπορούν να τραβούν κλήρο και να ακολουθεί η δραστηριότητα. Είναι μια ευκαιρία και για τους γονείς για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Να διαβάσουν μαζί, να ζωγραφίσουν, να μαγειρέψουν», είπε η κ. Γεράση.

Και μπορεί στα παιδιά να πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τα μεγαλύτερα παιδιά, τους ηλικιωμένους. Αν και η ίδια δεν είναι ειδικός στο ζήτημα , παρόλα αυτά σχολίασε πως βοηθά πολύ σ’ αυτές τις ηλικίες να βρίσκουν πράγματα να ασχολούνται μέσα στο σπίτι αλλά σημαντικό είναι και ο περιορισμός της πληροφορίας.

«Δεν είναι καλό να βλέπουν συνέχεια πόσοι πέθαναν, γιατί είναι και το ηλικιακό φάσμα που χτυπά ο κορωνοϊός. Μπορούν να βοηθούν την καθημερινότητα της οικογένειας και να μην έχουν το μυαλό τους συνέχεια σ’ αυτό. Έτσι θα κυλήσει καλύτερα η καθημερινότητα όλης της οικογένειας», συνέστησε τέλος η κ. Γεράση.

Μαγνησία