Πρέβεζα: Όχι μαζικές επισκέψεις στα Φαρμακεία

Να αποφεύγουν τις μαζικές επισκέψεις στα φαρμακεία συστήνει στους συμπολίτες το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Βαγγέλης Κύρλας. Όπως ανέφερε στην Τοπική Φωνή, παρατηρούνται φαινόμενα πανικού και σημείωσε πως δεν υπάρχουν αντισυπτικά, μάσκες και αλκοόλη

 

Να αποφεύγουν τις μαζικές επισκέψεις στα φαρμακεία συστήνει στους συμπολίτες το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Βαγγέλης Κύρλας. Όπως ανέφερε στην Τοπική Φωνή, παρατηρούνται φαινόμενα πανικού και σημείωσε πως δεν υπάρχουν αντισυπτικά, μάσκες και αλκοόλη.

«Επιχειρούμε να εφοδιαστούμε με περισσότερα φάρμακα, να διπλασιάσουμε το στοκ. Πολλοί συμπολίτες προσπαθούν να πάρουν τις αγωγές τους για το επόμενο διάστημα προκειμένου να κλειστούν στο σπίτι, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται μαζικά. Πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό στα φαρμακεία διότι σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, τότε η διασπορά θα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

«Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας μπορεί να στείλει το παιδί του για κάποιο φάρμακο. Μένουμε στο σπίτι! Δεν χρειάζονται βόλτες για κανένα λόγο. Ήδη λαμβάνουμε μέτρα στα Φαρμακεία όπως η τοποθέτηση πλεξιγκλας στο ταμείο και υπάρχει σκέψη να εξυπηρετούμε τον κόσμο έξω από το φαρμακείο σε ειδικό πάγκο προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία σε ανοιχτό χώρο ώστε να προστατευτούμε και εμείς οι ίδιοι» σημείωσε.

Σε νέα δεδομένα καλούνται να προσαρμοστούν τις επόμενες ώρες τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού, αφού επίταξη με αποζημίωση μέχρι και για έξι μήνες αναλώσιμων και μη, τα οποία εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Υποχρεωτική στο ίδιο νομοθέτημα καθίσταται πλέον και η τακτική ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο.

Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και όλα τα φαρμακεία της χώρας να υποβάλουν στην αρμόδια αρχή εντός 2 ημερών στοιχεία αποθεμάτων τους σε:

α) Χειρουργικές μάσκες
β) αντισηπτικά διαλύματα και
γ) αντισηπτικά μαντηλάκια,

μέσω ηλεκτρονικής αίτησης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας παράλληλα από τους κατόχους του υλικού να επικαιροποιούν τα παραπάνω στοιχεία κάθε 3 ημέρες για διάστημα 2 μηνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η μη συμμόρφωση επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεση των προϊόντων.

Άρης Τσελίκος
Τοπική Φωνή Πρέβεζας