Ηλίας Καραμέτος στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου: Κορύφωση των κρουσμάτων στο επόμενο 15νθημερο (ηχητικό)

Ο επικεφαλής ιατρός των Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου συστήνει ανησυχία, αλλά όχι πανικό

 

Ο επικεφαλής ιατρός των Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου συστήνει ανησυχία, αλλά όχι πανικό

Να υπάρχει ανησυχία αλλά όχι πανικός συστήσει ο επικεφαλής ιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ηλίας Καραμέτος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γιώργο Καρεκλίδη, αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο γιατρός τόνισε πως θα υπάρχει κορύφωση και αύξηση των κρουσμάτων στο επόμενο 15νθημερο, σημείωσε όμως πως ήδη το Νοσοκομείο Βόλου έχει σχεδιάσει το επόμενο επιχειρησιακό του βήμα και μεταξύ των σχεδίων είναι και η αύξηση των κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που αυτή τη στιγμή είναι οκτώ.

Από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία την εξάπλωση του κορωνοϊού, το επίπεδο ανησυχίας έχει ανέβει. Η κατάσταση όμως στο Νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με τον κ. Καραμέτο είναι ελεγχόμενη.

«Στο Νοσοκομείο Βόλου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, εφόσον συνεχίζουν και τα βήματα που έχουν ξεκινήσει οι συμπολίτες, των ατομικών μέτρων προστασίας και της παραμονής στο σπίτι», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Επειγόντων, σημειώνοντας πως το ΤΕΠ συνεχίζει να ανιχνεύει πιθανώς ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, να τα απομονώνει μέχρι να βγουν τα αποτελέσματά τους, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθηθούν οι οδηγίες εάν πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρα αναφοράς.

Ο κ. Καραμέτος μίλησε όμως και για την κίνηση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, τώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Υπάρχει συμμόρφωση του κόσμου και δεν έρχονται στα Επείγοντα όπως είθισται για περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας. Εδώ και λίγες ημέρες, όταν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έφυγε το επιδημιολογικό στοιχειό από τη μέση, δηλαδή καταργήθηκε αν έχει ταξιδέψει κάποιος σε χώρα του εξωτερικού και εμφανίζει οξεία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού θεωρείται ότι πιθανώς να είναι επίνοσος από τον κορωνοϊό και θέτει ορισμένα κριτήρια γι’ αυτούς που θα υποβληθούν στο τέστ, υπάρχει μία μεγαλύτερη προσέλευση , ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό.

Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στις αρχές Μαρτίου, που συνεχίζει η γρίπη να ενδημεί και ίσως και κάποιες άλλες ιώσεις που αφορούν τον παιδικό πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε προβάδισμα- Χρειάζεται ανησυχία κι όχι πανικός

Σε ότι αφορά τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο κ. Καραμέτος τόνισε πως στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε το χρονικό προβάδισμα, μια ανάσα των 10-15 ημερών σε σχέση με τους πολίτες της Ιταλίας, έτσι ώστε να τηρήσουμε τα μέτρα, να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. «Μόνο αυτό μας μένει, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας για να νοσηλεύσουμε όσους χρειαστούν», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Συμπλήρωσε δε πως χρειάζεται ανησυχία, όχι εφησυχασμός κι όχι πανικό, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό, δεν είναι γρίπη.

«Στη γρίπη είχαμε και την ανοσία των εμβολίων, είναι εποχική η ίωση της γρίπης. Εδώ συμβαίνουν άλλα πράγματα», ανέφερε.

Ο γιατρός τόνισε πως είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος θα το περάσει με ελαφρά συμπτώματα, ίσως κάποιού το καταλάβουν ελάχιστα ή συνδεθεί με άλλη ίωση. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό 15% που ίσως νοσήσει βαρύτερα. Αυτό το ποσοστό σίγουρα θα χρειαστεί νοσοκομειακή αντιμετώπιση. «Γι’ αυτό το ποσοστό, που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στα δημόσια νοσοκομεία ίσως και στα ιδιωτικά σε κρεβάτια ΜΕΘ πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το περιθάλψουμε», υπογράμμισε ο κ. Καραμέτος.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες 15 ημέρες

«Πλέον μιλάμε για εγχώρια μετάδοση, ο ένας μεταδίδει στον άλλο. Ο ένας που έχει ήπια συμπτώματα, μπορεί να το μεταφέρει στον άλλο. Οπότε όντως το επόμενο 15νθήμερο να έχουν κορύφωση και αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό. Το πόσο από αυτό το πληθυσμό και σε επίπεδο Μαγνησίας θα χρειαστεί δευτεροβάθμια περίθαλψη με υποστήριξη δεν μπορώ να το γνωρίζω, εάν θα είναι χιλιάδες ή εκατοντάδες, πάντως αναμένεται κορύφωση τις επόμενες 10-15 ημέρες. Αν προφυλαχτούμε και η καμπύλη του πληθυσμού, που θα ζητήσει βοήθεια στο Νοσοκομείο είναι μικρότερη, θα μας δώσει το πλεονέκτημα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Περνώντας ο καιρός και φτάνοντας μέχρι το Πάσχα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να ξεφεύγουμε από το πικ της λοίμωξης», είπε ο κ. Καραμέτος για το μέλλον της πανδημίας και την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σχεδιασμός στο Νοσοκομείο Βόλου-Σχέδιο για επέκταση της ΜΕΘ

Αναφορικά με το Νοσοκομείο Βόλου, ο κ. Καραμέτος ανέφερε πως από την αρχή της έξαρσης της νόσου σχεδιάστηκε το επόμενο βήμα, με τη συνδρομή γιατρών και διοίκησης, προκειμένου να προβλεφθούν ορισμένα πράγματα στην περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία περιστατικών που χρειάζονται ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου υπάρχουν οκτώ κρεβάτια, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης των κρεβατιών, για να γίνει νοσηλεία.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στη χώρα

Τέλος ο κ. Καραμέτος ανέφερε πως τα μέτρα που πήρε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ίσως χρειάζεται και να επεκταθούν, ενώ σχολίασε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη και ίσως προλάβουμε αυτό που ζουν στη γείτονα Ιταλία πολίτες και υγειονομικό προσωπικό.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Καραμέτου στην εφημερίδα Μαγνησία