Έρευνες για κρούσματα κορωνοϊού στα Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης για να αναζητηθούν όσα άτομα ήρθαν σε επαφή με φορέα κορωνοϊού που πέρασε από τα Χανιά τις περασμένες ημέρες

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης για να αναζητηθούν όσα άτομα ήρθαν σε επαφή με φορέα κορωνοϊού που πέρασε από τα Χανιά τις περασμένες ημέρες

O λόγος για τον 24χρονο Μαροκινό στρατιωτικό, ο οποίος συμμετείχε σε στρατιωτική εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) πριν από περίπου μία εβδομάδα. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, χωρίς να έχει συμπτώματα, πέρασε από τεστ στο αεροδρόμιο και βγήκε θετικός, ενημερώνοντας άμεσα το ΚΕΝΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η πληροφορία για το κρούσμα αυτό, έγινε γνωστό χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN” και την ανταποκρίτριά του στα Χανιά Ευτυχία Πενταράκη.

Η 7η ΥΠΕ

Άμεσα σήμανε συναγερμός στην 7η ΥΠΕ η οποία σε επικοινωνία με το ΚΕΝΑΠ και τον ΕΟΔΥ, ξεκίνησε να συντονίζει την κατάσταση. Μέτρα ελήφθησαν και στο ξενοδοχείο που έμενε ο στρατιωτικός στο κέντρο της πόλης, το οποίο προχωρά σε απολύμανση με βάσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τις οδηγίες που δόθηκαν ώστε να είναι “καθαρό” και ασφαλές για εργαζόμενους και επισκέπτες. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης στα οποία έμειναν συνάδελφοι του 24χρονου. Το Νοσοκομείο Χανίων είναι σε ετοιμότητα για να πάρει δείγματα από άτομα που θα “δείξει” η ιχνηλάτηση, ώστε να αποσταλούν στο Ηράκλειο για έλεγχο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής έκτακτων μέτρων στην Ελλάδα, το ΚΕΝΑΠ και ο Ναύσταθμος Κρήτης είχαν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό της σχολαστικότητας ήταν ότι -όπως μαθαίνουμε- ακόμα και ανοιχτά παράθυρα είχαν σε σεμινάρια στα οποία συμμετείχε ο Μαροκινός στρατιωτικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατιωτικός δεν ερχόταν σε ιδιαίτερες επαφές με συναδέλφους του, ακολουθούσε την τυπική ρουτίνα και στη συνέχεια αποχώρησε από τα Χανιά.

O στρατιωτικός έφυγε το πρωί της Παρασκευής από τα Χανιά, έμεινε μισή μέρα στην Αθήνα, μετά διανυκτέρευσε μία μέρα στην Κωνσταντινούπολη σε κεντρικό ξενοδοχείο, γύρισε στη χώρα του με πτήση έξι ωρών και χθες εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον ιό, ενημερώνοντας άμεσα το ΚΕΝΑΠ.

Το γεγονός ότι δεν είχε συμπτώματα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην νοσούσε όσο ήταν στην πόλη μας αλλά σε κάποιο από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού του. Το πολύ σημαντικό της υπόθεσης είναι η στάση ευθύνης που επέδειξε ενημερώνοντας άμεσα τις ελληνικές αρχές.

ΔΥΟ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Χαρακτηριστικό των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται από τον Ναύσταθμό Σούδας, είναι ότι ένα Ιταλικό πλοίο που βρέθηκε στο λιμάνι, παρέμεινε δεμένο αρόδου, ενώ ένα Καναδικό που πραγματοποίησε τροφοδοσία δεν επέτρεπε ούτε την είσοδο ούτε την έξοδο σε κανέναν.

Το σχόλιο του προέδρου των Πνευμονολόγων

Οι νεαρής ηλικίας ασθενείς αν προσβληθούν από τον κορωνοϊό είναι πολύ πιθανό να μην παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου και κατά συνέπεια να μην μπορεί να προσδιοριστεί πότε ακριβώς νόσησαν. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πνευμονολόγος Μιλτιάδης Μαρκάτος (φωτ.) μιλώντας στα “Χ.ν.” έπειτα από την καταγραφή του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρκάτος επεσήμανε ότι όσο νεαρότερη η ηλικία ενός ασθενούς τόσο πιο ήπια είναι τα συμπτώματα της νόσου κι αυτός ήταν και ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία καθώς θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά τον 24χρονο Μαροκινό επεσήμανε ότι θα πρέπει να ιχνηλατηθούν οι επαφές του προκειμένου να διαπιστωθεί αν την περίοδο που ήταν στα Χανιά είχε ήδη νοσήσει, αφού ο ίδιος δεν παρουσίαζε συμπτώματα. Ανέφερε δε ότι στο πλαίσιο αυτό όσοι νοσούν ή εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν τη νόσο μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι η ασθένεια κάνει τον κύκλο της.

Χανιώτικα Νέα