Αλικαρνασσός: Σωφρονιστικοί με μάσκες… ελαιοχρωματιστή για την παραλαβή κρατουμένων από μεταγωγή

Με μάσκες… ελαιοχρωματιστή και αντισηπτικά από το σπίτι (όσοι είχαν δηλαδή) παρέλαβαν χθες το πρωί μεταγωγή δεκαέξι κρατουμένων σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού

 

Με μάσκες… ελαιοχρωματιστή και αντισηπτικά από το σπίτι (όσοι είχαν δηλαδή) παρέλαβαν χθες το πρωί μεταγωγή δεκαέξι κρατουμένων σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού.

Η στρατηγική για την αποτροπή του κοροναϊού στις ελληνικές φυλακές επαφίεται, όπως καταγγέλλεται, στο δόγμα… ο καθείς και μόνος του.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Αλικαρνασσού, Νίκος Φιλιππάκης, ο οποίος είχε βάρδια και συμμετείχε στην παραλαβή της πολυμελούς μεταγωγής.

Αναγκάστηκε να αγοράσει μάσκες ελαιοχρωματιστή (οι άλλες έχουν εξαφανιστεί από την αγορά) για να κάνει χρήση τόσο ο ίδιος όσο και συνάδελφοι του. «Μόνο δύο-τρεις είχαν κανονική μάσκα και αυτοί τις έφεραν από τα σπίτια τους» τόνισε.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τα αντισηπτικά. Όσοι είχαν στα σπίτια τους, κρατούσαν.

Δριμύ το “κατηγορώ” του προέδρου, ο οποίος διαπιστώνει ότι τόσες μέρες μετά τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού για τα έκτακτα μέτρα αλλά και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου, εργαζόμενοι και κρατούμενοι εξακολουθούν να παραμένουν απόλυτα εκτεθειμένοι στον κοροναιό.

«Ούτε μάσκες, ούτε γάντια, ούτε αντισηπτικά. Ούτε λόγος φυσικά για μία-δύο ειδικές στολές. «Δεν υπάρχει τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππάκης, ο οποίος προειδοποιεί: «κάποιοι παίζουν με τις φυλακές, φοβούμενοι αντιδράσεις και στάσεις.

Όταν σκάσει το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού, θα είναι πολύ αργά. Τότε όμως η κατάσταση δεν θα σώζεται γιατί δεν θα είναι διαχειρίσιμη».

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων φυλακών Αλικαρνασσού καταγγέλλει ότι το Υπουργείο χρησιμοποιεί τους διευθυντές των φυλακών και επιχειρεί να σπρώξει προς τα κάτω τις ευθύνες. «Δεν είναι δυνατόν ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού να σηκώσει ένα βάρος που δεν του αναλογεί.

Η κεντρική διοίκηση οφείλει να χαράξει τις στρατηγικές και να εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είμαστε ένας κλειστός πληθυσμός. Έχουν αντιληφθεί κάποιοι τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτοσχεδιασμούς και αλχημείες».

Ο κ. Φιλιππάκης εξέφρασε με πικρία την άποψη ότι για την πολιτεία κρατούμενοι και εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται απλώς ως αναλώσιμοι και τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα όπως να υπάρξει παύση των μεταγωγών.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το γεγονός ότι η διαδικασία της θερμομέτρησης γίνεται εντός της φυλακής αφού η Αλικαρνασσός δεν διαθέτει εξωτερικό θυρωρείο όπως άλλες φυλακές. Μάλιστα, στο σημείο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να γίνεται από την εξωτερική φρουρά, πριν ο ιός εισβάλλει στη φυλακή οπότε και θα είναι αργά.

«Η θερμομέτρηση όλων γίνεται εντός της φυλακής, στο εσωτερικό θυρωρείο αφού δεν υπάρχει εξωτερικό. Ποια η συμβολή της εξωτερικής φρουράς Αλικαρνασσού σε αυτό; Απολύτως τίποτα. Όμως ο αγώνας είναι κοινός και σε αυτή τη μάχη θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου