Απ. Οντόπουλος: Να υπάρξει μηχανισμός ρύθμισης αποπληρωμών σε βάθος χρόνου

«Σήμερα βλέπουμε ότι ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

 

«Σήμερα βλέπουμε ότι ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Έναν μηχανισμό ρύθμισης και μετάθεσης των αποπληρωμών, που θα βοηθήσει να αποπληρωθούν τα χρέη που δημιουργούνται από το κλείσιμο των καταστημάτων, ζητούν οι έμποροι, καθώς μια κλειστή επιχείρηση σημαίνει μηδενικός τζίρος και κέρδη και μόνο… έξοδα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι οι επιπτώσεις από τις κλειστές επιχειρήσεις, θα φανούν το επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά ήδη κινούνταν τον τελευταίο χρόνο στην κόψη του ξυραφιού με χαμηλή ρευστότητα, τζίρους, επισκεψιμότητα, χαμηλή αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. Υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις, που μπορεί να πάγωσαν μερικές, αλλά δεν παύουν να δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.

Είναι γενικότερα μια πρωτοφανής κατάσταση και ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μας δεν πιστεύαμε ότι θα βιώναμε κάποια στιγμή τέτοιες καταστάσεις και σήμερα βλέπουμε ότι ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα και καλούμαστε τώρα να πορευτούμε από δω και πέρα με νέα δεδομένα.

«Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά που, δυστυχώς, θα δημιουργήσουν πάρα πολλά προβλήματα, όσα μέτρα στήριξης και να λάβει η κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος των εμπόρων.

Οι έμποροι αξιολογούν θετικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αν και θα μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις ως ένα βαθμό, αν μείνουν κλειστές μέχρι τέλος Μαρτίου. Ωστόσο όλα αυτά που ακούγονται από τους εκπροσώπους της υγείας, η πανδημία θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί μέσα στον Απρίλιο και κανείς δεν γνωρίζει αν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανοίξουν την 1η Απριλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Αν από θαύμα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και ξεπεραστεί η κατάσταση με την πανδημία, το σοκ που έχει υποστεί η αγορά και ο καταναλωτής, θα επηρεάσει πάρα πολύ την πορεία των επιχειρήσεων μετά», είπε ο Απ. Οντόπουλος.

Συσσωρεύονται οι οφειλές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων, τα έξοδα και στα σπίτια των καταστηματαρχών τρέχουν, ενώ ο ίδιος βλέπει να επανεξετάζονται τα μέτρα στο τέλος Μαρτίου και εξέφρασε την ευχή να υπάρχει μια γενναία στήριξη της μικρής επιχείρησης, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης, με απασχόληση ενός σημαντικού μέρους του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Ο Απ. Οντόπουλος σχολιάζοντας το μέτρο της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είπε ότι τον Ιούλιο οι έμποροι δεν θα έχουν χρήματα να τα πληρώσουν, γιατί τα έσοδα των επιχειρήσεων θα επηρεαστούν όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά το αισιόδοξο σενάριο είναι και τον Μάιο. «Εάν δεν υπάρξει ένας μηχανισμός ρύθμισης και μετάθεσης των αποπληρωμών, θα συσσωρευτούν χρέη, που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν χρέη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι έμποροι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν ούτε το 60% των ενοικίων και για το λόγο αυτό πρότειναν στην τοπική Ένωση Ιδιοκτητών, να υπάρξει μια ομαλή αποπληρωμή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Προβλήματα σε εισαγωγές από την Κίνα και την Ιταλία

Σε σχέση με εμπορικά κέντρα στο Βόλο που συνέχιζαν να λειτουργούν ο Απ. Οντόπουλος, είπε ότι εκμεταλλεύτηκαν ότι ορίζει ο νόμος για πολλές εξόδους και έμειναν ανοιχτά από την Παρασκευή, ενώ από την Τετάρτη με την εντολή παύσης λειτουργίας των υπόλοιπων εμπορικών επιχειρήσεων, υπήρχε πρόθεση μεγάλου πολυκαταστήματος να ανοίξει, ενώ μετά την πίεση που από τον εισαγγελέα που δέχτηκε, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας και των υπόλοιπων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Βόλου, ο Εμπορικός Σύλλογος δέχτηκε αρκετά τηλεφωνήματα την Τετάρτη και ο πρόεδρος είπε ότι είναι καθόλα νόμιμα ανοιχτές, ενώ πρόσθεσε ότι είναι στην κρίση του καθένα αν αυτό είναι ηθικό.

Τέλος, ο πρόεδρος των εμπόρων προέβλεψε τους επόμενους μήνες προβλήματα σε εισαγωγές από την Κίνα και την Ιταλία, καθώς οι Έλληνες χονδρέμποροι δεν έχουν ρευστότητα για να στοκάρουν προϊόντα και η παραγωγή των εργοστασίων πήγε πίσω.

Μαγνησία