Απίστευτες οι ποσότητες τροφίμων στη Ρόδο: 460 φορτηγά ήρθαν σε μία εβδομάδα

Τα 400 από αυτά μετέφεραν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες

 

Τα 400 από αυτά μετέφεραν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες

Απίστευτες είναι οι ποσότητες κρεάτων, λαχανικών και πάσης φύσεως ειδών τροφίμων, που μεταφέρονται σχεδόν καθημερινά στο νησί της Ρόδου με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», μόνο τις τελευταίες μέρες αποβιβάστηκαν από τα πλοία της γραμμής στο λιμάνι της Ρόδου, περισσότερα από 460 φορτηγά αυτοκίνητα και νταλίκες(!) μεταφέροντας έτσι δεκάδες τόνους τροφίμων στην αγορά και στους καταναλωτές.

Η αύξηση που καταγράφεται σε είδη τροφίμων το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το 300% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των τελευταίων ετών. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό της αντίστοιχα αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και οπωροπαντοπωλεία σε ολόκληρο το νησί μας.

Ποτέ ξανά πάντως δεν έχει παρατηρηθεί τέτοια μεγάλη διακίνηση εμπορευμάτων, η οποία είναι αυξημένη ακόμα και συγκρινόμενη με τη θερινή περίοδο, όπου οι προμήθειες τροφίμων για τα σούπερ μάρκετ, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης, βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο κατανάλωσης.

Η υπερβολική αντίδραση των καταναλωτών να σπεύσουν να αγοράσουν τρόφιμα (εξαιτίας βεβαίως της παραπληροφόρησης και των άλλων τρομολαγνικών πληροφοριών που δυστυχώς ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας μας) είχαν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

«Υπάρχει επάρκεια – να μην ανησυχεί κανείς»

Την ίδια ώρα, τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κος Γιάννης Πάππου, ο οποίος έχει άμεση εικόνα από την αγορά τροφίμων, ως ιδιοκτήτης αλυσίδας επιχειρήσεων τροφίμων, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νησιού μας, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει, καμία απολύτως έλλειψη τροφίμων στην αγορά της Ρόδου αφού υπάρχουν σε υπερεπάρκεια αποθέματα για πολλούς μήνες, στις εμπορικές αποθήκες σε όλη τη χώρα.
Παρά το γεγονός, η κίνηση στα μικρά και μεγάλα σούπερ μάρκετ του νησιού μας είχε κορυφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ελεγχόμενη ροή των καταναλωτών μέσα στους κλειστούς χώρους ήταν θέμα χρόνου να παρθούν.
Το τελευταίο διήμερο οι αγορές έχουν μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όμως η αγοραστική κίνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα.

Κοινή επιστολή Χατζημάρκου - Καμπουράκη

Κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας κο Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κος Αντώνης Β. Καμπουράκης Δήμαρχος Ρόδου, με την οποία αφού εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που περνάει η χώρα και όλος ο κόσμος, ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αδιάλειπτη τροφοδοσία των νησιών με την εξασφάλιση ενός ελάχιστου δικτύου εγγυημένων επιδοτούμενων δρομολογίων, καθώς και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων επιβατών.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν:

-Την εξασφάλιση ενός ελάχιστου δικτύου εγγυημένων δρομολογίων για την τροφοδοσία όλων των νησιών, τα οποία θα πραγματοποιούνται είτε με ναύλωση είτε με επιδότηση στη λογική των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας.
-Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές και την επανεξέταση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τον ναύλο επιβατών και εμπορευμάτων
-Τον περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών, στις απολύτως αναγκαίες.
Τέλος, οι επικεφαλής των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο ζητούν από όλους τους νησιώτες να παραμείνουν σπίτια τους, δείχνοντας ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Μιχάλης Μαστής
Η Ροδιακή