Η Μαρία Δεξανά στην «Π»: Δραματική η προσγείωση των Γάλλων στην πραγματικότητα

«Υπερβολές των δημοσιογράφων” θεωρούσαν οι Γάλλοι μέχρι την περασμένη Κυριακή την πανδημία του κοροναϊού που σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους, πιστεύοντας ότι ο ιός δεν τους απειλεί

 

«Υπερβολές των δημοσιογράφων” θεωρούσαν οι Γάλλοι μέχρι την περασμένη Κυριακή την πανδημία του κοροναϊού που σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους, πιστεύοντας ότι ο ιός δεν τους απειλεί.

Έτσι βρέθηκαν ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα ότι η κατάσταση, είναι παραπάνω από σοβαρή.

Τόσο σοβαρή που το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όρια του και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο του στρατού για την μεταφορά ασθενών από την μια άκρη της χώρας στην άλλη για να βρεθεί ένα νοσοκομειακό κρεβάτι εντατικής.

Η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, μίλησε χθες στην “Π” για τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των Γάλλων, που πλέον κυκλοφορούν με γραπτή άδεια, ανάμεσα σε χιλιάδες αστυνομικούς που τους “κόβουν” πρόστιμα όταν δεν επιδεικνύουν το σχετικό έγγραφο.

Ερωτ.: Οι Γάλλοι περίμεναν την απαγόρευση κυκλοφορίας, πως την αντιμετωπίζουν και πως συμπεριφερόταν πριν από αυτήν;

Απ.: Όχι, σε καμία περίπτωση. Την περασμένη Κυριακή που είχαμε τις δημοτικές εκλογές, είπαν ´”δεν πάμε να ψηφίσουμ唪 και γέμισαν τα ´πάρκαª και τις πλατείες. Έβλεπαν και διάβαζαν για τον κοροναϊό, αλλά δεν θεωρούσαν ότι το όλο θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ούτε ότι θα τους ´”αγγίξει”. Πίστευαν ότι όλα αυτά ήταν ´οι γνωστές υπερβολές των δημοσιογράφων.ª Άλλωστε στην αρχή, το μήνυμα που έστελναν οι ειδικοί ήταν πως επρόκειτο για μια απλή γρίπη και συνέχιζαν τη ζωή τους, κανονικά.

Ερωτ.: Πότε άρχισαν να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης;

Απ.: Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μακρόν είπε ότι ´είμαστε σε πόλεμοª και λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ είπε ότι θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση για πεζούς και οδηγούς ώστε να δικαιολογούν τη μετακίνησή τους.

Οι Γάλλοι πληροφορήθηκαν ξαφνικά ότι 100.000 αστυνομικοί θα περιπολούν σε ολόκληρη τη χώρα για να κάνουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα. Τα άτομα που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν την μετακίνησή τους, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί, θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο 38 ευρώ. Το πρόστιμο θα αυξηθεί στη συνέχεια στα 135 ευρώ αν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις.

Ερωτ.: Μετά την ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας τι ακολούθησε;

Απ.: Ήταν ένα σοκ, επικράτησε πανικός. Ο κόσμος έτρεξε στα ανοικτά Σούπερ – Μάρκετ και τα άδειασε, ενώ πολιόρκησε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να προλάβει να μετακινηθεί πριν την εφαρμογή των μέτρων.

Ερωτ.: Υπάρχουν τώρα ελλείψεις προϊόντων στην Γαλλία;

Απ.: Η τροφοδοσία συνεχίζεται αλλά περιορισμένα. Τα ράφια δεν είναι γεμάτα, δεν υπάρχει αφθονία προϊόντων, αλλά οι ελλείψεις σταδιακά, αποκαθίστανται.

Ερωτ.: Τι ενημέρωση υπάρχει για την χρονική διάρκεια της καραντίνας;

Απ.: Μας είπαν αρχικά ότι θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Ερωτ.: Οι πολίτες πλέον, κυκλοφορούν με ένα έγγραφο στο χέρι, που αιτιολογεί για ποιο λόγο πρέπει να μετακινηθούν. Με ποιο κριτήριο δίνονται αυτές οι άδειες;

Απ.: Είναι ένα έγγραφο που το βρίσκεις στο διαδίκτυο. Στο χαρτί αυτό αναγράφονται μια σειρά λόγων που πρέπει να κυκλοφορήσεις. Για παράδειγμα, ότι πρέπει να πας στην εργασία σου, γιατί δεν μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι, ότι πρέπει να πας να αγοράσεις είδη πρώτης ανάγκης, ότι πρέπει να πας στο φαρμακείο, ότι έχεις σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και πρέπει να μετακινηθείς στους δικούς σου κ.α. Υπάρχει η δυνατότητα και περιορισμένης μετακίνησης στην γειτονιά σου, για να πας να ψωνίσεις ή να βγάλεις το κατοικίδιό σου για τουαλέτα. Όλα αυτά προβλέπονται. Αλλά αν δεν έχεις το έγγραφο μαζί σου, το πρόστιμο τώρα έφθασε στα 135 ευρώ!

Ερ.: Το σύστημα υγείας σε ποιο βαθμό μπορεί αν ανταποκριθεί στην πανδημία;

Απ. Απλά, δεν μπορεί. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν εντατικές. Για παράδειγμα στην πόλη που ζω- σε απόσταση μίας ώρας από το Παρίσι- κι έχει περίπου 30.000 κατοίκους, έχουμε μόνο 1 κλίνη ΜΕΘ. Τώρα με την πανδημία πετάνε στρατιωτικά αεροπλάνα, μεταφέροντας ασθενείς από την μια μεριά της χώρας στην άλλη, για να βρεθούν κρεβάτια σε Μονάδα.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου