Αυξημένη ζήτηση για πορτοκάλια και αβοκάντο στα Χανιά

Εν μέσω πανδημίας οι καταναλωτές κάνουν “στροφή” στην υγιεινή διατροφή

 

Εν μέσω πανδημίας οι καταναλωτές κάνουν “στροφή” στην υγιεινή διατροφή

H καραντίνα έφερε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των πολιτών για υγιεινά προϊόντα όπως το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή! Αυτή η αύξηση καταγράφεται έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σύμφωνα με στοιχεία από παραγωγούς και διακινητές προϊόντων στα Χανιά.

Oπως επισήμανε στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής εμπορίου του Α.Σ. Χανίων κ. Γιάννης Μαράκης «η ζήτηση έχει αυξηθεί και γιατί φέτος η παραγωγή ήταν μειωμένη και γιατί λόγω του κορωνοϊού ο κόσμος στρέφεται σε ποιοτικές τροφές. Τόσο στο αβοκάντο όσο και στα πορτοκάλια υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη αυτή τη ζήτηση γιατί είχαμε μικρή παραγωγή».

Για την ομάδα παραγωγών αβοκάντο και εσπεριδοειδών “Κορμός” ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης δηλώνει πως «υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα φρούτα σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια ειδικά αυτήν την εποχή. Για όλα τα φρούτα αβοκάντο, πορτοκάλια, μανταρίνια υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και οι τιμές για τους παραγωγούς είναι καλές».

Σύμφωνα με τον κ. Τρικουνάκη υπάρχει ισχυρή στροφή στα τοπικά προϊόντα και σε αυτό έπαιξε ρόλο «και η επιφύλαξη του καταναλωτή για προϊόντα από Ιταλία και από Τουρκία , καθώς ειδικά από τη δεύτερη οι εισαγωγές είναι πολύ μεγάλες. Πλέον λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών οι αλυσίδες των super market δεν εισάγουν προϊόντα από αυτές τις χώρες ή τα έχουν περιορίσει πάρα πολύ».

ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

«Το κύριο χαρακτηριστικό της σεζόν ήταν η μειωμένη παραγωγή. Σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Ο πιο σημαντικός ίσως οι κλιματολογικές συνθήκες και ειδικότερα οι πολλές βροχές που έκαναν ζημιά στα αβοκάντο. Η δική μας εκτίμηση ως Αγροτικός Συνεταιρισμός είναι πως η παραγωγή θα φτάσει τους 5.000 τόνους για τα Χανιά» τονίζει ο κ. Μαράκης αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα. Συμπληρώνει μάλιστα πως «ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν η πρωιμότητα της ποικιλίας Hass (στα Χανιά έχουμε κυρίως δύο ποικιλίες Hass και Fuerte). H Ηass είναι ώριμη την άνοιξη και καλοκαίρι. Φέτος όμως ήδη από τον Ιανουάριο ξεκίνησε να διακινείται καθώς έγιναν κάποιες μετρήσεις και τα λιπαρά τους βρέθηκαν κανονικά. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές κυμάνθηκαν σε ψηλά επίπεδα. Εμείς ως Α.Σ. Χανίων δίναμε από 2,60 έως 2,90 το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη στον παραγωγό. Υπάρχουν ακόμα κάποιες ποσότητες αλλά η σεζόν πάει προς το τέλος της».

Το προϊόν σε ότι αφορά τα Χανιά πουλιόταν στον καταναλωτή στα 4,5- 5 ευρώ, ενώ στην Αθήνα στα Super market έφτασε και στα 6 ευρώ (χανιώτικο αβοκάντο).
Για τον καταναλωτή στην Αθήνα τα συμβατικά αβοκάντο η τιμή είναι 6 ευρώ περίπου το κιλό.

«Στο αβοκάντο φτάσαμε σε τιμές και 2,80 για την Α΄ κατηγορία ,αρκετά καλές παρότι η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα με αποτέλεσμα τώρα Μάρτη μήνα να έχουμε φτάσει στο τέλος» λέει από τη μεριά του ο κ. Ε. Τρικουνάκης.

ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον και για τα εσπεριδοειδή, ειδικά τα πορτοκάλια παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν βοήθησαν στο να έχουμε μεγάλη παραγωγή.

«Για τα εσπεριδοειδή το χαλάζι του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου υποβάθμισε πολλή την ποιότητα τους και το 50% ήταν μικρόκαρπα. Παρόλα αυτά η τιμή τους για τον παραγωγό διπλασιάστηκε. Εμείς πριν από ένα μήνα δίναμε 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό που μας έφερνε τα πορτοκάλια στο εργοστάσιο, τώρα δίνουμε 40 λεπτά” λέει ο κ. Μαράκης.

Γιώργος Κώνστας
Χανιώτικα Νέα