...Μετά τις απαγορεύσεις: Πώς θα προσέρχονται στα συσσίτια οι δικαιούχοι

Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σήμανε συναγερμό χθες στη Λότζια, σε σχέση με το πως θα γίνεται η διανομή των συσσιτίων, καθώς από αυτά ζουν περισσότεροι από 200 άνθρωποι

 

Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σήμανε συναγερμό χθες στη Λότζια, σε σχέση με το πως θα γίνεται η διανομή των συσσιτίων, καθώς από αυτά ζουν περισσότεροι από 200 άνθρωποι

Όπως είναι γνωστό με βάση τις επίσημες κυβερνητικές εξαγγελίες θα πρέπει η όλη διαδικασία να πραγματοποιείται με κατ΄οίκων διανομή. Ωστόσο πρακτικά ο μηχανισμός αυτός δεν υπάρχει στα συσσίτια που πραγματοποιεί δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Καλοκαιριού, που συνεργάζονται επί σειρά ετών προσφέροντας φαγητό σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε τα συσσίτια να συνεχιστούν με υπεύθυνη δήλωση των απόρων ότι προσέρχονται να παραλάβουν την τροφή τους, με τον ίδιο τρόπο που θα προσέγγιζαν ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν προϊόντα.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο υπεύθυνος προγραμμάτων κοινωνικού χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού κ.Διονύσης Κοκκώνης η εντολή που δίδεται με κρατική οδηγία που προβλέπει την διανομή φαγητού κατ΄οίκον είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί διότι από τους 225 ανθρώπους στους οποίους παρέχουμε συσσίτια, κάποιοι είναι άστεγοι με ότι αυτό συνεπάγεται… Εκτός όμως από το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα εντοπισμού τους, δεν υπάρχουν τα οχήματα και ο εξοπλισμός που θα μπορούσε να υπηρετήσει μια τέτοια φόρμουλα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει σαφές ότι από το σύνολο των ανθρώπων που σιτίζονται ένας εκπρόσωπός τους παραλαμβάνει το φαγητό που καλύπτει πολυμελείς οικογένειες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν συγκεντρώνονται αθροιστικά 225 άνθρωποι. Επίσης ο ίδιος εξηγεί ότι μετά το κλείσιμο των σχολείων και την κλιμάκωση των μέτρων προστασίας πλέον η διανομή του φαγητού γίνεται στον αύλειο χώρο των Ιδρυμάτων στην οδό Κοσμά Ζώτου, που παρέχει άπλετο χώρο διασφαλίζοντας τη μη πρόκληση προβλημάτων συνωστισμού. Ο ίδιος προσθέτει ότι ακριβώς για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της συγκέντρωσης πληθυσμού, έχει αυξηθεί ο χρόνος της διανομής.

Πλέον όλοι οι ωφελούμενοι παίρνουν μαζί τους το φαγητό και φεύγουν και δεν χρησιμοποιούν τους εσωτερικούς χώρους των δομών. Η διανομή γίνεται με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και των εργαζομένων αλλά και των απόρων, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που εξελίσσεται εδώ και χρόνια για την προστασία και την παροχή βοήθειας στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας που πορεύονται με σκληρές συνθήκες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό όπως προσθέτει ο κ. Κοκκώνης η προσπάθειά μας είναι αδιάλειπτη και συνεχής και στη βάση αυτή θα συνεχιστεί.

Πατρίς Ηρακλείου