ΕΚΑΒ Κρήτης: Κρατά γερά - Στην πρώτη γραμμή του... πολέμου με τον ύπουλο εχθρό

Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του …πολέμου

 

Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του …πολέμου

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ μάχονται κατά μέτωπο τον «εχθρό» και ας είναι αόρατος. Δεν είναι Θεοί, δεν είναι άτρωτοι. Ως άνθρωποι με οικογένειες, μικρά παιδιά και γέροντες γονείς ή συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αγωνιούν. Ανησυχούν, αλλά δεν επιτρέπουν να τους κυριεύσει ο φόβος. Διακατέχονται από υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού και ευθύνης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας προέχει να μην χάσουν τη μάχη για τη ζωή, όλες τις ζωές ανεξαιρέτως.

Οι διασώστες της Κρήτης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, μετρούν δυνάμεις- ψυχικές και σωματικές- και προσεύχονται για τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα στο νησί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και αυτό παρηγορεί τους ανθρώπους που υπηρετούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύστημα υγείας.

«Υπάρχει ανησυχία να μην κολλήσουμε και μεταξύ μας γιατί τότε θα αποδυναμωθεί το σύστημα, θα καταρρεύσει και αυτό δεν το θέλουμε» υπογραμμίζει ο κ. Μάριος Σφακιανάκης, διασώστης του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ. Λαμβάνουν, όπως λέει, όλα τα προστατευτικά μέτρα. Φυσικά αγωνιούν και για τις οικογένειες τους, να μην φέρουν στα σπίτια τους τον ύπουλο κορωναϊό.

Σε αυτή τη φάση, και λόγω αναστολής τω αδειών, στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν 8 ασθενοφόρα ανά βάρδια ενώ έχουν ενισχυθεί και οι τομείς. Προ κοροναϊού τα ασθενοφόρα ανά 8ωρο ήταν μάξιμουμ 5 και το κάθε πλήρωμα είχε να διαχειριστεί αρκετά περιστατικά.

Πλέον επικρατεί σχεδόν …νεκρική σιγή. «Τα περιστατικά που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι από μηδέν έως ένα-δύο» περιγράφει ο κ. Σφακιανάκης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με εξαιρετικά βεβαρημένη υγεία (καρκινοπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι), οι οποίοι χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Κάτι που γινόταν και πριν την πανδημία.

Υπάρχουν φυσικά και κάποια έκτακτα περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή όπως στην περίπτωση μιας γιαγιάς που έπεσε και χτύπησε στο ισχίο. Προκαλεί αίσθηση, αν και εξηγείται απόλυτα, το γεγονός ότι στην Κρήτη δεν καταγράφονται τροχαία. Πόλεμος και αυτός αλλά της ασφάλτου. «Δεν κυκλοφορούμε, δεν πίνουμε οπότε είναι λογικό». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κόσμος αποφεύγει τα νοσοκομεία όπως ο διάβολος το λιβάνι. Άνθρωποι που για ψύλλου πήδημα καλούσαν το ΕΚΑΒ, τώρα ούτε να το σκεφτούν. «Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε όταν με το καλό περάσει αυτή η πανδημία» σχολιάζει εύστοχα ο κ. Σφακιανάκης.

Ένα ασθενοφόρο για τα κρούσματα και τα ύποπτα περιστατικά

Στο Ηράκλειο υπάρχει ένα ασθενοφόρο για τη μεταφορά των κρουσμάτων και των ύποπτων περιστατικών. «Το πλήρωμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με ειδικές στολές. Όλοι οι συνάδελφοι κάνουμε κυκλικά βάρδια. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενώ το ασθενοφόρο απολυμαίνεται. Ο ΕΟΔΥ ή η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ δίνουν εντολή για το πού θα μεταβεί το συγκεκριμένο ασθενοφόρο και ποιον θα παραλάβει…».

Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, εκτός από τους ίδιους τους διασώστες, μάσκες και γάντια φορούν γενικότερα στους ασθενείς που παραλαμβάνουν για λόγους ασφάλειας.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε συνάρτηση με τα δεδομένα που ανακύπτουν καθημερινά και πάντα σε συνεννόηση με την διεύθυνση του ΕΚΑΒ και την κεντρική διοίκηση. Προς το παρόν, το ΕΚΑΒ Κρήτης κρατά γερά. Με ηθικό ακμαίο, τα στελέχη του, γυναίκες και άνδρες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή με πίστη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά γι’ αυτό ας κάνουμε και εμείς το ελάχιστο χρέος μας: να τηρήσουμε τις οδηγίες που όλοι πια ξέρουμε.

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου