Ο Πατρινός Χρήστος Κρόγκος εργάζεται στο Μπέργκαμο και μιλάει στη «Γ» για αυτά που βιώνει

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι τραγική με τον αριθμό των θανόντων να πολλαπλασιάζεται καθημερινά. Η «Γ» επικοινώνησε με τον Πατρινό Χρήστο Κρόγκο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε εστιατόριο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας

 

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι τραγική με τον αριθμό των θανόντων να πολλαπλασιάζεται καθημερινά. Η «Γ» επικοινώνησε με τον Πατρινό Χρήστο Κρόγκο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε εστιατόριο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι τραγική με τον αριθμό των θανόντων να πολλαπλασιάζεται καθημερινά. Η «Γ» επικοινώνησε με τον Πατρινό Χρήστο Κρόγκο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε εστιατόριο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Μια πόλη η οποία θεωρείται πλούσια σε εμπορικές δραστηριότητες, με μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ το νοσοκομείο της πόλης, παρόλο που θεωρείται από τα αρτιότερα της Ευρώπης, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τελευταίες εβδομάδες τα χιλιάδες περιστατικά.

Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά από τη γειτονική χώρα είναι εφιαλτικές και ο Χρήστος Κρόγκος τις επιβεβαιώνει, καθώς είναι αυτόπτης μάρτυρας των όσων συμβαίνουν.

-Πώς είναι η κατάσταση στην Ιταλία;

«Είναι τραγική, αφού καθημερινά χάνονται πολλές ζωές από έναν ιό άγνωστο, ο οποίος ξέφυγε από τις αρχές. Το κακό έγινε όταν η Κυβέρνηση (πριν από τις 7 Μαρτίου) αποφάσισε να θέσει σε κόκκινη ζώνη το Μπέργκαμο, αφήνοντας όμως τα μαγαζιά εστίασης και τα καφέ ανοιχτά έως τις 6 μ.μ. Ο τουρισμός στην περιοχή είναι μεγάλος και αυτό έκανε την κατάσταση πολύ δύσκολη».

-Πότε τα μέτρα έγιναν πιο αυστηρά με περιορισμό κυκλοφορίας;

«Τα κρούσματα ανέβαιναν δραματικά, όπως και οι θάνατοι και μετά τις 7 Μαρτίου έκλεισαν όλα. Τα μόνα που λειτουργούν είναι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, τίποτε άλλο. Εγώ από τις 8 Μαρτίου είμαι μέσα στο σπίτι και βγαίνω μία φορά την εβδομάδα για το σούπερ μάρκετ. Συμπληρώνουμε μια υπεύθυνη δήλωση με το ονοματεπώνυμό μας, έτσι ώστε να μπορούμε να βγούμε για να πάμε σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ ή στο φαρμακείο. Δεν λειτουργεί τίποτε άλλο».

-Σε φοβίζει αυτή η κατάσταση;

«Παραμένω ψύχραιμος, μένω στο σπίτι, τηρώ τους κανόνες υγιεινής».

-Βλέπουμε εικόνες με στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν τις σορούς των θυμάτων από τον ιό και πολλοί στη χώρα μας το αμφισβητούν...

«Στην Ιταλία η αποτέφρωση και τα νεκροταφεία δουλεύουν όλο το 24ωρο, αφού ανά μισή ώρα μεταφέρουν νεκρούς. Να φανταστείς ότι μόλις χθες (σ.σ. Σάββατο) είχαμε στην πόλη πάνω από 760 νεκρούς. Ο αριθμός είναι μεγάλος. Όλοι αυτοί που αμφισβητούν αυτές τις εικόνες, ας το κάνουν στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Οι θάνατοι ανεβαίνουν συνεχώς και τα νεκροταφεία δεν έχουν χώρο, γι’ αυτό τα στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τις σορούς σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να αποφορτίσουν την κατάσταση».

-Βάσει της εμπειρίας που ζεις, η οποία είναι πρωτόγνωρη, τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες;

«Στο Μπέργκαμο δουλεύω, στην Ελλάδα είναι οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Αυτό σημαίνει ότι αγαπώ την χώρα μου και αυτό που θέλω να τους πω είναι ότι η Ελλάδα είναι ακόμα τυχερή συγκριτικά με την ατυχία της Ιταλίας. Μπορεί να είναι ένας ιός, αλλά είναι ένας επικίνδυνος ιός. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή πρόληψη. Μείνετε στο σπίτι και τηρήστε τους κανόνες υγιεινής. Μην την πατήσετε, όπως εδώ στην Ιταλία. Στην Ελλάδα κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν διακοπές. Τηρήστε τα μέτρα για να τελειώσει όλο αυτό!».

Ο Χρήστος Κρόγκος με την αρραβωνιαστικιά του Βιλιάνα Δημήτροβα (Viliyana Dimitrova) εργάζονται στο εστιατόριο «L'ALIMENTARI» ο πρώτος ως σεφ και η δεύτερη ως σερβιτόρα

Δείτε εικόνες στην εφημερίδα Πρωινή Γνώμη Πατρών