Γιάννενα: Αντιδρούν στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Στην απόφαση εκκένωσης των φοιτητικών εστιών αντιδρούν και οι φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν απομείνει σε αυτές, μαζί με άλλους σε ολόκληρη τη χώρα

 

Στην απόφαση εκκένωσης των φοιτητικών εστιών αντιδρούν και οι φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν απομείνει σε αυτές, μαζί με άλλους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αφορά τα περιοριστικά μέτρα, οι φοιτητικές εστίες θα πρέπει να εκκενωθούν από την Τετάρτη, ωστόσο, υπάρχουν φοιτητές, ελάχιστοι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να φύγουν.

Πρόκειται για φοιτητές που είτε η εστία αποτελεί «το μόνο τους σπίτι», όπως αναφέρει η πρόεδρος των εστιακών φοιτητών Νάντια Τζώρτζη, είτε επειδή η μετακίνησή τους εγκυμονεί κινδύνους και για τους ίδιους και για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στα σπίτια τους.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών, που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία είτε γιατί είναι από μακρινές περιοχές και θα πρέπει να διασχίσουν την μισή Ελλάδα είτε γιατί δεν έχουν άλλο σπίτι, προέρχονται από ιδρύματα κ.λπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.Επίσης, υπάρχουν φοιτητές που εργάζονται και θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν τη μετακίνηση.

Υπάρχουν ακόμη και φοιτητές των προγραμμάτων Erasmusκαι θα πρέπει σύμφωνα με την απόφαση να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής μέσα σε δύο το αργότερο ημέρες.Το πρόβλημα είναι πως είτε τα σύνορα προς τις χώρες προέλευσής τους είναι κλειστά, είτε τα εισιτήρια που βρίσκουν, είναι σε εξαιρετικά υψηλές τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Στις εστίες της πανεπιστημιούπολης διαμένουν ακόμη περί τα 50 άτομα, σε σύνολο 800, και ακόμη 30 περίπου στις εστίες στη Δόμπολη, από τους 570 συνολικά.

«Εμείς δεν έχουμε καμία δραστηριότητα. Το μόνο που κάνουμε, είναι να πηγαίνουμε μέχρι τη λέσχη, να παίρνουμε το φαγητό μας σε πακέτο και να γυρίζουμε στα δωμάτιά μας. Εδώ νιώθουμε ασφαλείς, είμαστε μόνο 6-7 άτομα σε κάθε κτίριο, τα οποία είναι τώρα αραιοκατοικημένα. Είμαστε απεγνωσμένοι, δεν ξέρουμε πώς να κινηθούμε, δεν μπορούμε να φύγουμε. Θέλουμε να μείνουμε σπίτι, να συνεχίσει ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, με σύνεση», σημειώνει η κ. Τζώρτζη, επισημαίνοντας πως δε θεωρούν ασφαλείς τις μετακινήσεις προς τα σπίτια τους, ούτε υπάρχει η δυνατότητα να έρθει να τους παραλάβει κάποιος δικός τους.

Αυτό που ζητούν, είναι να συνεχιστεί η υπηρεσία της σίτισης (takeaway), να υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό και απολυμαντικά στις εστίες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.«Δεν κάνουμε διακοπές, είναι το μόνο μας σπίτι και φοβόμαστε και εμείς να μην αρρωστήσουμε και να μην κολλήσουμε κάποιον συγγενή μας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στο σπίτι, αν είμαστε φορείς», τονίζει.

Μια πρώτη ενημέρωση που υπάρχει από τις πρυτανικές αρχές, είναι ότι κεντρικά εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση μεταφοράς τους σε ξενοδοχεία, κάτι που για τους ίδιους επίσης δεν είναι ενδεδειγμένη λύση.

Για το πρόβλημα, πάντως, η πρυτανεία έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κεντρικά. Σύμφωνα με δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει».

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών