Συνεργασία και συμπράξεις η απάντηση στην επίταξη...

Επίταξη των πάντων ζητά από την κυβέρνηση ο Γ. Λαμπρούλης -Τι απαντούν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του ομίλου «Animus», Αχιλλέας Νταβέλης, και ο διευθυντής του «Ασκληπιειου» Γιώργος Πίπης

 

Επίταξη των πάντων ζητά από την κυβέρνηση ο Γ. Λαμπρούλης -Τι απαντούν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του ομίλου «Animus», Αχιλλέας Νταβέλης, και ο διευθυντής του «Ασκληπιειου» Γιώργος Πίπης

Η αναζήτηση νέων όπλων στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ιδιαίτερα σε μια πιθανή έξαρση με πολλαπλάσια κρούσματα και αλματώδη ζήτηση κρεβατιών για νοσηλεία, έβαλε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την επίταξη κλινικών και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.

Την πρόταση κατέθεσε το ΚΚΕ, για επίταξη μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές σε τοπικό επίπεδο υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής. Είναι ενδεικτικό ότι στην προχθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό, επισημαίνεται η ανάγκη για επίταξη του συνόλου της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα, ενώ και ο Λαρισαίος βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης με επίκαιρη ερώτησή του τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην υγεία.

"Όσο περνάνε οι μέρες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι προτροπές και τα μέτρα για την ατομική προστασία δεν αρκούν αν οι παντός είδους μονάδες υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο εξοπλισμός και το πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν τεθούν υποχρεωτικά σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο" τονίζει στην ερώτησή του για να υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του ανεπαρκούς δημόσιου τομέα της υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά να αξιοποιεί τις συνθήκες σαν ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας.

Παράλληλα ο Γιώργος Λαμπρούλης ζητά από την κυβέρνηση:

• Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

• Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά test για τον κοροναϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.

• Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.

• Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και των υγειονομικών.

• Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Η επιχειρηματολογία του Λαρισαίου βουλευτή για την επίταξη είναι απλή: οι ιδιωτικές δομές υγείας πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του κράτους γιατί το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας. Άλλωστε, η επίταξη δηλαδή η οριστική ή προσωρινή αφαίρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας καθώς και προσωπικών υπηρεσιών, μπορεί να γίνεται από το κράτος για λόγους δημόσιας ωφέλειας πέραν των στρατιωτικών σκοπών σε καιρό πολέμου ή επιστράτευσης.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκει, όπως είναι φυσικό, αντίθετους τους υγειονομικούς παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, που αποδέχονται από την πλευρά τους την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σ΄ αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αναδεικνύοντας τις συμπράξεις μεταξύ των δύο τομέων ως βάση της συνεργασίας.

Η "Ε" αναζήτησε τις απόψεις του ιδιωτικού τομέα για την προοπτική της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνο Γιαννακόπουλο, θιασώτη των συμπράξεων, να δηλώνει ότι "ο πολίτης δεν πρέπει να φοβάται τίποτα με ένα ισχυρό κρατικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) το οποίο θα συμπληρώνεται από τον ιδιωτικό τομέα, που ο συμπληρωματικός του ρόλος είναι προφανής.

"Ο ιδιωτικός τομέας ούτε φοβάται ούτε αρνείται την άμεση εμπλοκή και προσφορά του" ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Ομίλου "ANIMUS" Αχιλλέας Νταβέλης, θεωρώντας χρέος του Υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει ένα μίγμα συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών δομών υγείας απόλυτα συμφέρον για τις ανάγκες των πολιτών. Ενώ ο διευθυντής θεραπευτηρίου "ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ" Γιώργος Πίπης θεωρεί αυτονόητη τη συστράτευση και των ιδιωτικών Νοσοκομείων στην υποστήριξη του συστήματος υγείας της χώρας μας, ωστόσο επισημαίνει ότι "τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και η πολιτεία οφείλουμε στην παρούσα συγκυρία να βρούμε κοινούς τόπους" μετά την πρώιμη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του υπουργείου να αναστείλει τα τακτικά χειρουργεία και στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την εξοικονόμηση - δέσμευση κλινών για την περίθαλψη των αντίστοιχων ασθενών του δημοσίου συστήματος υγείας όταν προκύψουν.

Ντίνος Γιαννακόπουλος

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Αυτή τη δύσκολη στιγμή, τόσο οι γιατροί του κρατικού τομέα, που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, στο ΕΣΥ καθώς και οι ένστολοι, όσο και οι ιδιώτες γιατροί δίνουν ενωμένοι μάχη εναντίον του πιο χειρότερου και ύπουλου εχθρού όλων των εποχών.

Οι ιδιώτες γιατροί και οι φορείς ΠΦΥ φυλάγουν Θερμοπύλες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αναχαιτίζουν καθημερινά τη ροή των ασθενών προς τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές κλινικές, αποτρέποντας όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μόλυνσή τους και τη διασπορά του ιού στις δευτεροβάθμιες δομές.

Όλοι μαζί ιδιώτες και κρατικοί γιατροί, υπηρετούν με αυταπάρνηση το δημόσιο σύστημα υγείας και έχουν ως κεντρικό στόχο την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Η πανδημία στη χώρα μας βρήκε τον κρατικό τομέα (ΕΣΥ) αποψιλωμένο από προσωπικό και υποχρηματοδοτούμενο. Παρόλα αυτά όμως συνεχίζει να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη χάρις στο ότι το προσωπικό του (γιατροί , νοσηλευτές, κ.λπ.) υπερβάλλουν εαυτόν. Ήρθε η ώρα, αφενός μεν της γενναίας χρηματοδότησής του και αφετέρου των μόνιμων προσλήψεων με ταχύτατες διαδικασίες.

Από την άλλη μεριά ο ιδιωτικός τομέας σε επίπεδο ΠΦΥ χρειάζεται αυτή τη στιγμή οικονομική στήριξη και υλικά. Σε επίπεδο ιδιωτικών κλινικών είναι έτοιμος να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πληττόμενους από την πανδημία. Οι ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας που λειτουργούν στην περιοχή μας είναι άρτια εξοπλισμένα σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και στελεχωμένα με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή στη λαίλαπα που μας έρχεται.

Με ένα ισχυρό κρατικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) το οποίο θα συμπληρώνεται από τον ιδιωτικό τομέα, που ο συμπληρωματικός του ρόλος είναι προφανής, ο πολίτης δεν πρέπει να φοβάται τίποτα.

Οι συμπράξεις κρατικού και ιδιωτικού τομέα με μετάγγιση ιατρικού προσωπικού και κλινών προς το ΕΣΥ αποτελούν σήμερα πρότασή μας με γνώμονα πάντα το δημόσιο όφελος.

Αχιλλέας Νταβέλης

Πρόεδρος Ομίλου "ANIMUS"

Την εποχή του κορονοϊού είναι εύλογο όλοι να ασχολούνται με τον κορονοϊό. Τα προβλήματα υγείας όμως δεν σταματούν με αυτό. Είναι κοινό μυστικό ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια και άνεση τα ιατρικά προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συμπολιτών μας είτε πρόκειται για χρόνια είτε για έκτακτα περιστατικά.

Είναι απολύτως σαφές ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι και μαθηματικά αδύνατο να ασχολείται μόνο με τον κορονοϊό. Συνεπώς είναι λογικό ότι πρέπει να παραμείνουν οι δομές υγείας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα έτοιμες για να συνδράμουν σε όλα τα προβλήματα που η υγεία μέχρι σήμερα έχει ανάγκη.

Αυτή κατά την άποψή μου πρέπει να είναι η χρήση και η μεγάλη προσφορά του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας ούτε φοβάται ούτε αρνείται την άμεση εμπλοκή και προσφορά του. Ποια όμως ανθρώπινη νοημοσύνη επιτάσσει ξαφνικά όλες οι υγειονομικές δομές της χώρας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να μετατραπούν σε κέντρα αναφοράς και διαχείρισης του κορονοϊού; Είναι μια νοσηρή σκέψη. Όσοι την προτάσσουν ή άσχετοι με το χώρο της υγείας είναι ή επικίνδυνα εμμονικοί με τον ιδιωτικό τομέα!

Για παράδειγμα, όταν το κέντρο αποκατάστασης "ANIMUS" συνεχίζει να νοσηλεύει με απόλυτη πληρότητα 200 ασθενείς πολλοί από τους οποίους βαρέως πάσχοντες και ανοσοκατασταλμένους, οι οπαδοί της επίταξης τι μας προτείνουν; Να δημιουργήσουμε ένα νέο Καιάδα γι΄ αυτούς τους ασθενείς με μόνο στόχο να καλύψουμε ενδεχόμενες ανάγκες για τον κορονοϊό;

Εν κατακλείδι, είναι χρέος του Υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει στο μίγμα των αναγκών για την κρίση του κορονοϊού και τις ανάγκες των ανθρώπων που δεν εξαφανίστηκαν σε μια νύχτα ένα μίγμα συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών δομών υγείας απόλυτα συμφέρον για τις ανάγκες των πολιτών.

Οι πολυπόθητες συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομές στον χώρο της υγείας έχουν τη χρυσή ιστορική ευκαιρία να αποδείξουν, κυρίως μεσούσης της κρίσης, τις διαθέσεις τους. Εκείνοι που βάλλουν υστερόβουλα είτε κατά του ενός είτε κατά του άλλου θα κριθούν δυσμενώς και αμείλικτα τόσο από τους πολίτες όσο και από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Γιώργος Πίπης

Διευθυντής θεραπευτηρίου "ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ"

Η άποψή μου ανέκαθεν ήταν ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο αποτελούν τους δύο ισότιμους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σύστημα υγείας της χώρας μας. Η παρούσα υγειονομική κρίση καθιστά επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε την αρμονική αυτή συνεργασία μεταξύ τους.

Η παροχή υπηρεσιών υγείας από ένα Νοσοκομείο σε ασθενείς με COVID-19 απαιτεί για λόγους ασφαλείας και αποδοτικότητας το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικού του, καθώς και το σύνολο των θαλάμων νοσηλείας και των εγκαταστάσεών του να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για τον σκοπό αυτόν. Πράγματι, παρατηρούμε ήδη ότι σταδιακά τα δημόσια Νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ στην Αθήνα (λ.χ. Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αγία Βαρβάρα) γίνονται νοσοκομεία αποκλειστικά και μόνον για τον κορονοϊό. Στη λογική αυτή απαγορεύτηκαν τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι αυτονόητη η συστράτευση και των ιδιωτικών Νοσοκομείων στην υποστήριξη του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με την υπ’ αριθ. 1542/11.03.2020 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας (ΦΕΚ Β’ 848/2020) ορίστηκε μάλιστα η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών που θα γίνεται μόνον επί των χρησιμοποιούμενων κλινών.

Όμως, στις 20.03.2020 με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας επεκτάθηκε το μέτρο της αναστολής τακτικών χειρουργείων και στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την εξοικονόμηση - δέσμευση κλινών για την περίθαλψη των αντίστοιχων ασθενών του δημοσίου συστήματος υγείας όταν προκύψουν. Εδώ πρέπει όμως να επισημάνω τα εξής σημαντικά θέματα: Πρώτον, αυτό δημιουργεί χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη μεγάλη πτώση εσόδων των ιδιωτικών κλινικών χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται μέτρα στήριξής τους αντίστοιχα με άλλους πληττόμενους κλάδους, με άμεσο κίνδυνο όταν πραγματικά χρειαστούν αυτές οι κλίνες , οι κλινικές να έχουν ήδη καταρρεύσει οικονομικά και: Δεύτερον, η πρωιμότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού, ενώ δηλαδή υπάρχουν προς το παρόν ελεύθερες κλίνες, θα αυξήσει πολύ νωρίς σε επικίνδυνο βαθμό τη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού στις λοιπές παθήσεις με τις οποίες δε θα πάψουν να νοσούν στον ίδιο βαθμό οι συμπολίτες μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως το σύστημα υγείας της χώρας μας θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημιολογικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, κάτι φυσικά που δεν μπορεί να επιτραπεί. Είναι φανερό επομένως ότι όλοι μας, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και η πολιτεία οφείλουμε στην παρούσα συγκυρία να βρούμε κοινούς τόπους ώστε αυτή η απόφαση να μεταρρυθμιστεί και οι δύο βασικοί πυλώνες του συστήματος υγείας, τόσο ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός να λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά και συγχρονισμένα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις λοιπές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας