Στην «αντεπίθεση» η ΕΛΜΕ Ροδόπης απέναντι σε όσους συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς

Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης «Η ανακοίνωση βγήκε ομόφωνα για να χτυπήσουμε την παραπληροφόρηση και να αναδείξουμε την αλήθεια»

 

Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης «Η ανακοίνωση βγήκε ομόφωνα για να χτυπήσουμε την παραπληροφόρηση και να αναδείξουμε την αλήθεια»

Στην αντεπίθεση σε όσους συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς πέρασε η ΕΛΜΕ Ροδόπης η οποία, χθες Τρίτη, εξέδωσε ανακοίνωση, περιγράφοντας τη «συστράτευση» και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επικοινωνία τους με τους μαθητές που επεκτείνεται δεδομένων των συνθηκών, και εκτός των στενών διδακτικών μαθησιακών πλαισίων, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Αφορμή για την ανακοίνωση αποτέλεσε, όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι «οι εκπαιδευτικοί για ακόμα μία φορά – λοιδορούνται από συγκεκριμένα μέσα και δημοσιογράφους, που επικρίνουν και διαβάλλουν γιατί εκτιμούν ότι ο στόχος που είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και ιδίως οι εκπαιδευτικοί είναι εύκολος», απαξιώνοντας, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και συκοφαντώντας, καθώς «πιστεύουν ότι έτσι θα εξασφαλίσουν την επιδοκιμασία της κοινής γνώμης που παραπλανούν».

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι πρέπει και μπορούν για να κρατήσουν ζωντανές τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές λειτουργίες εντός και εκτός του σχολείου, με βασικό κίνητρο τη δική τους ανάγκη να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των μαθητών τους, όπως γίνεται άλλωστε από την αρχή της πανδημίας και τη λήψη σχετικών αποφάσεων από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, δείχνει όχι μόνον την θέληση αλλά και την ανάγκη των εκπαιδευτικών να προσφέρουν στους μαθητές τους. Ψηφιακές κοινότητες εκπαιδευτικών μέσα σε λίγες ημέρες από τη δημιουργία τους αποκτούν χιλιάδες μέλη – εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για συλλογικές προσπάθειες στις οποίες όλοι προσφέρουν ό,τι και όσα μπορούν. Εκπαιδευτικό υλικό, τεχνική υποστήριξη, εμπειρία, γνώσεις και συμβουλές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, την οποία «εμπλούτισε» μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης παραθέτοντας και αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως μόνο το Σάββατο, 28 Μαρτίου στις 10.30 το βράδυ περισσότεροι από 15.000 εκπαιδευτικοί ήταν εντός της πλατφόρμας, αναρτώντας το σχετικό υλικό για τους μαθητές τους.

Οι εκπαιδευτικοί στις επάλξεις παρά τα προβλήματα του συστήματος

Όλα αυτά βέβαια, όπως περιέγραψε ο ίδιος, κάτω από συνθήκες, που κάθε άλλο παρά διευκολύνουν το έργο των εκπαιδευτικών, περιγράφοντας ένα σύστημα που «σέρνεται, σε σημείο που ένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να μπει και να κάνει τη δουλειά του άμεσα».

Η πραγματικότητα αυτή περιγράφεται άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως «το έλλειμμα προετοιμασίας και υποδομών διαχρονικά από την πλευρά του Υπουργείου έχει γίνει πλέον φανερό και αποτυπώνεται στην αδυναμία του συστήματος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Καθημερινά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες, χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται συνδεδεμένοι στο e-class και στο e-me, επειδή την ημέρα το Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο «σέρνεται» αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι εκπαιδευτικοί εμπλουτίζουν τα αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού, καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις και αξιοποιούν όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα».

«Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που σήμερα –για μία ακόμη φορά– λοιδορούνται από συγκεκριμένα μέσα και δημοσιογράφους, που επικρίνουν και διαβάλλουν γιατί εκτιμούν ότι ο στόχος που είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και ιδίως οι εκπαιδευτικοί είναι εύκολος. Πρόκειται για εκείνους τους δημοσιογράφους που είναι ταγμένοι να απαξιώνουν να συκοφαντούν. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα εξασφαλίσουν της επιδοκιμασία της κοινής γνώμης που παραπλανούν» συνεχίζει η ανακοίνωση με τον κ. Βασιλειάδη να επισημαίνει πως η ανακοίνωση αποτελεί τον τρόπο που επέλεξε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ροδόπης ώστε «να χτυπήσουμε την παραπληροφόρηση και να αναδείξουμε την αλήθεια».

«Οι εκπαιδευτικοί όμως κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι πρέπει και μπορούν για να κρατήσουν ζωντανές τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές λειτουργίες εντός και εκτός του σχολείου» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών οι ίδιοι κατάφεραν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου τρόπου εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Υπάρχει πλούτος δουλειάς, υπάρχει πλούτος αγωνίας, και παρόλα τα προβλήματα με τις πλατφόρμες που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες, οι εκπαιδευτικοί είναι εδώ» εξήγησε.

«Το υπουργείο να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών με έναν σοβαρό και υπεύθυνο, αυτή τη φορά, σχεδιασμό για το μέλλον»

«Αυτή είναι η πραγματικότητα που δείχνει ότι πολλά θα γίνονταν με ή χωρίς τις κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και ανεξάρτητα από τη σπίλωση που συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι επιχειρούν. Αυτό που είναι δεδομένο, σχεδόν για όλους τους εκπαιδευτικούς, είναι η διάθεση να ανταποκριθούν με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας στις ανάγκες και την αγωνία των μαθητών τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη το «υπουργείο να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών με έναν σοβαρό και υπεύθυνο, αυτή τη φορά, σχεδιασμό για το μέλλον».

Παρατηρητής της Θράκης