Παππάς στο Ράδιο ΕΝΑ: Χρειάζεται τεράστια δημόσια παρέμβαση για την οικονομία

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφανείς διαδικασίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφανείς διαδικασίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μίλησε στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλιπή αλλά και μεθοδευμένα για την επόμενη ημέρα μέτρα υπέρ λίγων και δυνατών.

«Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν δει την κρίση ως ευκαιρία για κονόμα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και ανήθικο και όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει 2-3 γερές μπάζες εις βάρος των φόρων των Ελλήνων είναι γελασμένος» ανέφερε αρχικά.

Παράλληλα, σχολίασε το μικρό ποσοστό του ΑΕΠ (μόλις 3,6%) που αντικατοπτρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης, τη στιγμή που για παράδειγμα τα γερμανικά μέτρα φτάνουν το 51%, ενώ και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κινούνται αρκετά πάνω από το 10 και το 20%. «Σε δύο μήνες από σήμερα, αν αφήσουμε τα πράγματα, θα υποστούμε μία βαθιά ύφεση. Το γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο αλλά επιλέγει να αντιδράσει βλέποντας και κάνοντας. Κρατάμε λεφτά για μετά και για μεγάλους ομίλους που θα έχουν μαζέψει τον τζίρο και θα πάρουν κρατική επιδότηση, για να απασχολούν εργαζόμενους με το 50%;» σημείωσε ο κ. Παππάς. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι χρειάζεται μία πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της μισθωτής εργασίας, με μία τεράστια δημόσια παρέμβαση.

Το ευρωομόλογο και τα χατίρια

Για το ευρωομόλογο, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι είναι λειτουργική και εφικτή ιδέα, εκτιμώντας ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και η Γερμανία.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το εξής: Δεν ισχύει πλέον το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν μετρούνται στο έλλειμμα οι δαπάνες για τον κορωνοϊό. Υπάρχουν προγράμματα που επιδοτούν μισθούς από ευρωπαϊκούς πόρους. Υπάρχει και το μαξιλαράκι Τσίπρα» τόνισε ενώ συνδύασε τις στάσεις κυβέρνησης-τραπεζών.

«Οι Τράπεζες έχουν λεφτά να δανείσουν αλλά θεωρούν τις μισές επιχειρήσεις αφερέγγυες. Αυτό κόβεται με ένα μεγάλο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων στις επιχειρήσεις.. Σε 30 ώρες αποφάσισαν με το πρόγραμμα «Ηρακλής» να δώσουν 12 δις στις τράπεζες, και η ελληνική επιχείρηση περιμένει να συγκροτηθεί ταμείο με μόλις 1 δις, για κρατικές εγγυήσεις προς την επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.

Για τα voucher κατάρτισης, έκανε λόγο για προσβολή απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό αλλά και λαθροχειρία από την κυβέρνηση, που υπολογίζει τα χρήματα του ΕΣΠΑ στις παρεμβάσεις που κάνει, «παγώνοντας» όλα τα μεγάλα έργα. «Υπάρχει μεθόδευση καθίζησης της ελληνικής οικονομίας αλλά θα βρουν απέναντί τους την αξιωματική αντιπολίτευση και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα που αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για επιλογές σε βάρος της εθνικής οικονομίας» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την αναστολή του ετήσιου τέλους των τηλεοπτικών σταθμών, σημείωσε ότι η ΝΔ αγοράζει τηλεοπτικό χρόνο. «Κάνουν μία αδιαφανή κίνηση που παρακάμπτει την υπουργική απόφαση Παπά-Ξανθού που επέβαλε τα μηνύματα για τη Δημόσια Υγεία να μεταδίδονται δωρεάν. Δίνουν 30 εκατομμύρια στου κλινικάρχες, άλλα 11 εκατομμύρια στη «Μορέας» για χαμηλή κίνηση και οι γιατροί στο «Σωτηρία» δεν έχουν τις κατάλληλες μάσκες. Ο κ. Τσιόδρας πρέπει να μας λέει και πόσοι υγειονομικοί έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για την υγεία όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η διαθεσιμότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο επαρκούς χρήσης επιστημονικών μεθόδων για την προστασία του πληθυσμού.

Τέλος, για το αν εκτιμά ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να θέλει ένα παράθυρο μετά την πανδημία για πρωτοβουλίες. Είμαστε σε μία φάση που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και εμείς συμβάλαμε όπου μπορούσαμε με προτάσεις και ιδέες. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Μαγνησία