Ο Πρόεδρος του Σωματείου Περιπτεριούχων Πάτρας, Τάκης Ταλαγάνης μιλά στη «Γ» για τις δύσκολες εποχές του κλάδου

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα περίπτερα κλείνουν

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα περίπτερα κλείνουν

Ακόμα και περίπτερα που βρίσκονταν σε εμβληματικά σημεία της πόλης έχουν χαθεί. Μέσα σε περίπου δώδεκα χρόνια στην Πάτρα έκλεισαν πάνω από διακόσια περίπτερα ενώ τώρα, η κρίση με την πανδημία του κορονοϊού απειλεί να τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Για όλα αυτά τα ζητήματα η «Γνώμη» απευθύνθηκε στον Τάκη Ταλαγάνη, πρόεδρο του Σωματείου Περιπτεριούχων Πάτρας, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τη δεινή θέση ενός ολόκληρου κλάδου.

-Πως έχει επιδράσει η τρέχουσα κρίση λόγω του κορονοϊού στα περίπτερα; Αυτές τις ημέρες πόσα περίπτερα είναι ανοιχτά και πόσες ώρες;

«Δυστυχώς λόγω της μεγάλης πανδημίας πού διανύουμε σαν χώρα τα περίπτερα έχουν χάσει εντελώς την αίγλη τους. Παρολα αυτά συνεχίζουν να φωτίζουν την πόλη και να εξυπηρετούν τους πολίτες, όσα βεβαίως έχουν μείνει. Αυτό κυρίως ισχύει στα περιφερειακά περίπτερα γιατί στο κέντρο τα μισά είναι κλειστά και τα άλλα μισά υπολειτουργούν. Υπολογίζω ότι πρέπει να έχουν μείνει ανοιχτά γύρω στα 45 περίπτερα όλα κι όλα».

-Ωστόσο η κρίση στα περίπτερα είναι προγενέστερη της πανδημίας. Πόσα περίπτερα έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα;

«Εννοείτε ότι η κρίση για εμάς είναι προγενέστερη της πανδημίας. Έχουμε χτυπηθεί από την αρχή της μνημονιακής περιόδου. Είμαστε από τα επαγγέλματα με την μεγάλη αύξηση της φορολογίας, όπως στα προϊόντα καπνού που υποχώρησαν σεπολύ χαμηλό ποσοστό κέρδος. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Το 2008 υπήρχαν 337 σημεία περίπτερα-σημεία πώλησης και πλέον έχουν απομείνει σήμερα 119 περίπτερα. Μπορεί να είμαστε ο κλάδος που δέχθηκε το πιο σκληρό χτύπημα».

-Αν μεταφράσουμε το κλείσιμο των περιπτέρων σε θέσεις εργασίας, για πόσες απώλειες μπορούμε να μιλάμε;

«Αν πάρουμε υπ’ όψιν ότι στα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια έχουν κλείσει πάνω από διακόσια περίπτερα, μπορούμε να μιλήσουμε για περίπου πεντακόσιες θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Πρέπει να είμαστε ο κλάδος που είχε τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων απασχόλησης».

-Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που εξ αιτίας τους συρρικνώθηκε ο αριθμός των περιπτέρων;

Όπως ανέφερα και παραπάνω το βασικό μας πρόβλημα υπήρξε η τεράστια αύξηση φορολογίας που άγγιξε το 90% και που αποδείχθηκε καταστροφική για τον κλάδο μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος στο τζίρο μας ήταν από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων, τομέας στον οποίο συρρικνώθηκαν τα ποσοστά κέρδους. Αν πάρουμε υπ’ όψιν ότι οι εξελίξεις αυτές μας βρήκαν και με υψηλά ενοίκια, έχουμε όλες τις αιτίες που μας διέλυσαν».

-Τα περίπτερα ήταν πάντα βασικό σημείο πώλησης των εφημερίδων. Πως εξελίσσεται αυτή σας η δραστηριότητα;

«Τα περίπτερα, όπως ξέρετε εδώ και πολλές δεκαετίες ήταν ο κινητήριος μοχλός, το βασικό σημείο πώλησης εφημερίδων και περιοδικών προσφέροντας στην ενημέρωση των πολιτών. Στο μεταξύ ζήσαμε την μείωση του ενδιαφέροντος του κόσμου για την αγορά του τύπου λόγω του ίντερνετ αλλά και της έλλειψης χρημάτων, οπότε και αυτή η αγορά συρρικνώνεται. Αυτή τη στιγμή όμως δεχόμαστε κι άλλο χτύπημα με την απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει να τοποθετηθούν εφημερίδες και περιοδικά στα σούπερ-μάρκετ και στα εμπορικά κέντρα. Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο μας. Γι’ αυτό και ζητάμεμε να ακυρωθεί αυτή ή απόφαση από τό υπουργείο γιατί είναι άδικη. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς θα εξαφανισθούν σιγά σιγά όλα τα περίπτερα που εκπροσωπούν ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα στην χώρα μας αλλά και ένα από τα πιο αγαπημένα μαγαζιά. Ποιος δεν έχει αγοράσει ένα παγωτό,μία σοκολάτα, ένα αναψυκτικό η μία εφημερίδα από το περίπτερο;»

-Υπάρχει μέλλον για τα περίπτερα;

«Θέλω να πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι θα επιβιώσουμε. Δεν πρέπει να χαθεί το περίπτερο από τις πόλεις μας και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για αυτό το στόχο. Προσωπικά μου είναι αδύνατο να φανταστώ μια πόλη χωρίς περίπτερα».

Πρωινή Γνώμη Πατρών