Ν. Ψυλλάκης: Καμία πρόβλεψη δεν χωρά για το τι θα γίνει με τις κρουαζιέρες

Τους προβληματισμούς του εκφράζει ο ναυτιλιακός πράκτορας Ν. Ψυλλάκης

 

Τους προβληματισμούς του εκφράζει ο ναυτιλιακός πράκτορας Ν. Ψυλλάκης

Μεγάλη υστέρηση θα παρουσιάσει η κρουαζιέρα φέτος στη Ρόδο λόγω της αναστολής των προγραμμάτων τους που αποφάσισαν οι εταιρείες κρουαζιέρας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Παρά τα αρχικά αισιόδοξα μηνύματα και την αύξηση των προσεγγίσεων που είχε σημειωθεί για φέτος στη Ρόδο, η κατάσταση έχει μεταβληθεί σημαντικά μετά το κλείσιμο των ελληνικών λιμανιών για τα κρουαζιερόπλοια και την ακύρωση των ταξιδιών που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα από τις εταιρείες.

Μέχρι και το τέλος Μαΐου θα πρέπει να αναμένεται στασιμότητα στην κρουαζιέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας. Όμως αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο από τον οποίο έρχονταν οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων, δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση.

Αυτή την εικόνα μετέφερε και ο ναυτιλιακός πράκτορας Νίκος Ψυλλάκης μιλώντας στη «Ροδιακή» τονίζοντας ότι η κρουαζιέρα βρίσκεται σε στάση αναμονής αναγκαστικά λόγω της πανδημίας. Έχοντας συνεργασία με τις εταιρείες MSC και Salamis Lines, δηλώνει ότι η μεν πρώτη έχει ακυρώσει όλες τις προσεγγίσεις στην Ελλάδα μέχρι το Μάιο ενώ η δεύτερη εταιρεία ξεκινούσε ούτως η άλλως τα ταξίδια της τον Ιούνιο και δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος το επόμενο διάστημα, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη, γιατί ακόμη τα πράγματα είναι ρευστά. Αν δεν δοθεί πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα ταξίδια, δεν ξέρουμε» .

Ο κ. Ψυλλάκης μιλώντας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τόνισε ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες καθώς, όπως είπε, αν ένας ευρωπαίος θα φοβάται να ταξιδέψει λόγω της πανδημίας και υπό το φόβο μην προσβληθεί από τον ιό, δεν θα κάνει ούτε κρουαζιέρα ούτε και θα μπει στο αεροπλάνο. Εμείς, όπως είπε, είμαστε σε καλύτερη μοίρα σίγουρα, όμως εξαρτόμαστε από τους ευρωπαίους πολίτες και τους πολίτες άλλων χωρών του κόσμου καθώς αυτοί είναι οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

Επίσης δεν μπορούμε, όπως είπε, να σχηματίσουμε εικόνα και για το πώς αντέδρασαν όσοι είχαν ήδη κλείσει ταξίδι από καιρό, πριν προκύψει η πανδημία.

Οι εταιρείες τους έδωσαν τη δυνατότητα είτε να πάρουν τα χρήματά τους πίσω είτε να μεταφέρουν τα ταξίδια τους σε μεταγενέστερο χρόνο. Τα συμπεράσματα θα προκύψουν το επόμενο διάστημα, οπότε θα δούμε αν θα αλλάξει και ο χάρτης της κρουαζιέρας.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι μετά την κρίση της πανδημίας και την ομαλοποίηση της κατάστασης θα έχουμε έξαρση στα ταξίδια ως μία εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν και να ξεχάσουν τις άσχημες καταστάσεις που έζησαν ο κ. Ψυλλάκης υπογράμμισε ότι ίσως αυτό να το δούμε να συμβαίνει καθώς όλοι ακούμε για μία μεγάλη καταστροφή και πιθανόν όταν τα πράγματα γίνουν καλύτερα επειδή ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι του να νιώσει την ανάγκη να κάνει διακοπές.

«Βέβαια η χρονιά σίγουρα δεν θα είναι όπως είχαμε υπολογίσει γιατί χάθηκαν τρεις μήνες, θα έχουμε αργότερα κάποια κίνηση αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο ποσοστό θα είναι η μείωση» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι πολλά λιμάνια της Ισπανίας και της Ιταλίας που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα των εταιρειών ίσως να μην ανοίξουν και να μην μπορούν να δεχτούν κόσμο, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας.

«Υπάρχει τέτοια πιθανότητα αλλά και εμείς κλείσαμε τα λιμάνια μας μην το ξεχνάμε. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για περισσότερο διάστημα στην Ισπανία και την Ιταλία που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, λογικά τα δικά μας λιμάνια θα ανοίξουν πιο γρήγορα. Άρα αν δεν μπορέσουν να προσεγγίσουν εκεί τα πλοία, θα προσεγγίσουν σε περισσότερα ελληνικά λιμάνια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Αυτό όμως θα το δούμε. Θα μπορούμε να πούμε για αυτό μετά από ένα μήνα. Είμαστε προς το παρόν σε αναμονή» κατέληξε ο κ. Ψυλλάκης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει να κάνουμε κάτι ως Ρόδος για να προσελκύσουμε αυτά τα κρουαζιερόπλοια όταν έρθει αυτή η ώρα απάντησε: «Είναι βαριά ακόμα η κατάσταση και τα πάντα έχουν παγώσει. Πιστεύω ότι αν δε φανεί μία αχτίδα φωτός ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα αφού ακόμη δεν είμαστε στην κορύφωση, τέτοιες σκέψεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Υπάρχουν μόνο ως σκέψεις. Εμείς ως πράκτορες είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρείες γνωρίζουμε την κατάσταση και τους τη μεταφέρουμε. Κατόπιν συνεννόησης μαζί τους και αφού πάρουμε το ΟΚ από τη λιμενική αρχή θα αρχίσουν τα ταξίδια και μπορούμε να αρχίσουμε να δεχόμαστε πλοία από το εξωτερικό. Μακάρι να υπάρχει ενδιαφέρον.

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αλλά με μέτρο. Είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Γιατί η πανδημία στην Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της. Και τα καράβια δεν έρχονται από την Ελλάδα, έρχονται από την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να περιμένουμε και να ευχόμαστε να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα αυτό και ως λιμανι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται καλύτερα γιατί πάμε καλά. Τα πράγματα είναι ελεγχόμενα».

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εταιρείες θα εντάξουν ακόμα περισσότερο τη Ρόδο στο σχεδιασμό τους όταν θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κρουαζιέρας. Οι εταιρείες γνωρίζουν, έχουν εικόνα και επειδή θα τους ενδιαφέρει να γίνει επανεκκίνησης της κρουαζιέρας θα δώσουν βάρος στο ποια λιμάνια είναι διαθέσιμα και κατάλληλα, οπότε μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η Ροδιακή