Ο κορωνοϊός μέσα, η υγεία έξω - Με κινητοποιήσεις νοσοκομειακοί γιατροί και φορείς τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συμπίπτει φέτος με την παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού η οποία ανέδειξε καίρια προβλήματα στον νευραλγικό τομέα της περίθαλψης και της στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συμπίπτει φέτος με την παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού η οποία ανέδειξε καίρια προβλήματα στον νευραλγικό τομέα της περίθαλψης και της στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας και φορείς της περιοχής προχωρούν σε συμβολικές κινητοποιήσεις με συγκέντρωση στα προαύλια των νοσοκομείων και παραχώρηση συνέντευξης Τύπου, με επίκεντρο το νοσοκομείο ΠΓΝΠ στο Ρίο (ώρα συγκέντρωσης των εργαζόμενων στις 12:30 μ.μ. στην κεντρική πύλη, ώρα παραχώρησης συνέντευξης τύπου στις 13:00).

Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Γ.Ν. Αιγίου στην είσοδο του νοσοκομείου με ώρα συγκέντρωσης στις 12:30 μ.μ. και ώρα παραχώρησης συνέντευξης τύπου στις 13:00.

Σκοπός να αναδειχτούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας σε τοπικό επίπεδο και να ανακοινωθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των φορέων.

ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αναδεικνύονται όσο ποτέ οι -καταστροφικές για το ΕΣΥ- συνέπειες της συρρίκνωσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας.

Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και

Απαιτούμε:

– Επείγουσα γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό

– Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για κάλυψη των αυξημένων πληθυσμιακών αναγκών του νομού μας , όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα πολλαπλά μας υπομνήματα

– Ανάπτυξη με στελέχωση και εξοπλισμό διπλάσιου αριθμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νομού από τον ήδη υπάρχον

– Στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

– Εξασφάλιση της κατάλληλης ατομικής προστασίας όλων των εργαζόμενων

– Επίταξη από το δημόσιο, όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, του εξοπλισμού και του προσωπικού τους

- Ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στη διάγνωση και νοσηλεία νοσούντων με covid αλλά και αντιμετώπισης την γενικής νοσηρότητας».

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και ο Δήμαρχος Πατρέων και μέλη της δημοτικής Αρχής ζητώντας «να καλυφτούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης μας. Να δοθούν όλα τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στο υγειονομικό προσωπικό. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών, κ.α.»

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «οι Έλληνες γιατροί που έχουν επιτελικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και δίνουν την μάχη στα Νοσοκομεία, στις Μονάδες Υγείας αλλά και στα Ιδιωτικά Ιατρεία, έχουν ανταποκριθεί πλήρως.

Η Ιατρική Εταιρία ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Νοσοκομεία, Γιατρούς, Νοσηλευτές αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό που δίνουν ένα μοναδικό αγώνα. Επίσης μια ιδιαίτερη αναφορά χρήζει το προσωπικό των εργαστήριων που εργάζεται αδιάκοπα για την διάγνωση των κρουσμάτων».

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), θα πάρει μέρος στη συγκέντρωση στο Ρίο, αλλά και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητή του ΓΝΠ «ο Άγιος Αντρέας», στις 10:30πμ. Επίσης, περιοδεία θα πραγματοποιηθεί στις 1:00μμ στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ακόμη, τις σημερινές κινητοποιήσεις υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας της οποίας το Δ.Σ. θα δώσει το «παρών» στο ΠΓΝΠ και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας», αναφέροντας πως «στηρίζουμε τη δράση τους και καλούμε τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους του νομού μας (παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης) στη συμβολική κινητοποίηση».

Πρωινή Γνώμη Πατρών