Χ. Γώγος στη «Γ»: Από σήμερα σε κλινικές δοκιμές και στο ΠΓΝΠ-Στη φαρέτρα και η κολχικίνη

Διατίθεται προς χορήγηση η φαρμακευτική ουσία κολχικίνη στο ΠΓΝΠ σε πάσχοντες από κορωνοϊό στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, οι οποίες δυνητικά μπορεί να αρχίσουν ακόμα και από σήμερα

 

Διατίθεται προς χορήγηση η φαρμακευτική ουσία κολχικίνη στο ΠΓΝΠ σε πάσχοντες από κορωνοϊό στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, οι οποίες δυνητικά μπορεί να αρχίσουν ακόμα και από σήμερα

Η κολχικίνη αποτελεί φαρμακευτική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία ήδη υπάρχει στην αγορά και χρησιμοποιείται σε παθήσεις που αφορούν την καρδιά και τον ερυθηματώδη λύκο.

«Μετά την έγκριση της συγκεκριμένης ουσίας από τον ΕΟΦ διατέθηκε στο ΠΓΝΠ και θα αρχίσει άμεσα – ακόμα από σήμερα - να χρησιμοποιείται σε νοσούντες από κορωνοϊό όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης εγκρίθηκε το αντιϊκό Remdesivir το οποίο χρησιμοποιείται ήδη πειραματικά επί κλινικών δοκιμών σε τέσσερα Νοσοκομεία της Αθήνας. Άμεσα αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επέκταση της χρησιμοποίησής του σε ακόμα τρία Νοσοκομεία, το ένα εκ των οποίων θα είναι ΠΓΝΠ», δηλώνει στην «Γ» ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών- Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και Μέλος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης του Κορωνοϊού της Ε.Ε., Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος αναφέρει, ότι ο συνδυασμός χλωροκίνης του γνωστού ανθελονοσιακού φαρμάκου και της αζυθρομυκίνης που είναι ένα κοινό αντιβιοτικό χρησιμοποιήθηκαν στο ΠΓΝΠ με την έλευση των πρώτων ασθενών από κορωνοϊό.

«Έχουμε αναφερθεί ήδη στην υπόθεση των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο Covid-19 στην καρδιά. Συγκεκριμένα έχει συσχετισθεί με βλάβες στο μυοκάρδιο και ήταν επόμενο ότι στη μάχη εναντίον του, θα δοκιμάζονταν ένα καρδιοπροστατευτικό φάρμακο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε μια ομάδα 43 λοιμωξιολόγων και καρδιολόγων για βρούμε την βέλτιστη λύση. Υποθέτουμε ότι η κολχικίνη θα περιορίσει τις επιπλοκές του covid-19 στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η μυοκαρδιακή βλάβη. Στόχος μας, ο συνδυασμός των φαρμάκων να αναχαιτίσει την υπεραντίδραση έκκρισης κυτταροκινών που προκαλούν μεταξύ άλλων ινώσεις και μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενη.Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος κλινικών δοκιμών για να αποκτήσουμε εικόνα του κατά πόσον η κολχικίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα είναι πραγματικά αποτελεσματική», επισημαίνει ο καθηγητής Χ. Γώγος.

Να σημειωθεί ότι η χρησιμοποίηση της κολχικίνης αποτελεί Ελληνική πρόταση και είναι η πρώτη χώρα που την ενέκρινε, ενώ ακολουθούν ο Καναδάς, η Ιταλία, η Λατινική Αμερική.

Τέτα Γιάνναρου
Πρωινή Γνώμη Πατρών