Τέλος το ολόκληρο… αρνί με το κιλό!

Οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά - Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ευαγ. Ρίζος μιλά για μικρές παραγγελίες, καταναλωτές που ήδη το αγοράζουν και το βάζουν στον καταψύκτη, ενώ εκτιμά πως η τιμή δε θα ξεπεράσει τα οκτώ ευρώ

 

Οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά - Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ευαγ. Ρίζος μιλά για μικρές παραγγελίες, καταναλωτές που ήδη το αγοράζουν και το βάζουν στον καταψύκτη, ενώ εκτιμά πως η τιμή δε θα ξεπεράσει τα οκτώ ευρώ

Σε καθεστώς αγωνίας για το αν θα κινηθεί η αγορά των αμνοεριφίων βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι κρεοπώλες.

Η απόφαση για απαγόρευση σουβλίσματος έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, αφού πλέον οι καταναλωτές είναι σίγουρο ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά στις αγορές τους, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι η τιμή του οβελία θα είναι στα περσινά επίπεδα, ίσως και πιο χαμηλή. Από τη στιγμή που σχεδόν οι πάντες θα ψήσουν στον φούρνο, οι ανάγκες για το πασχαλινό τραπέζι θα είναι πολύ μικρότερες, αφού και τα μέλη που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι θα είναι λιγότερα.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος μιλά στην «Ε» για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Λαρισαίοι αυτές τις μέρες, ενώ αναφέρει ότι αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν αρχίσει να προμηθεύονται αρνί ή κατσίκι για να το βάλουν στον καταψύκτη τους για εκείνη την ημέρα.

Εξηγεί ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και αναφέρει «Οι παραγγελίες τέτοια εποχή είχαν ξεκινήσει. Τώρα είναι λιγοστές. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και σκέφτεται ότι από τη στιγμή που δεν έχει δυνατότητα να σουβλίσει και να κάνει το παρεΐστικο, οικογενειακό τραπέζι που συνήθιζε, δεν θα χρειαστεί παρά μονάχα λίγα κιλά για να βάλει στον φούρνο. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν τον χώρο και θα ψήσουν ιδιωτικά. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη και όλοι ανησυχούμε. Υπάρχει και αρκετός κόσμος που ήδη κάνει τις αγορές του, προκειμένου να αποφύγει τον συνωστισμό εκείνων των ημερών. Είμαστε σε αναμονή. Ζήτηση θα υπάρχει, αλλά οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες. Το ίδιο θα συμβεί και με εντόσθια, συκωταριές και έντερα. Πού να ψήσει κάποιος για παράδειγμα κοκορέτσι; Θα πάρουν τα απαραίτητα για τη μαγειρίτσα».

Αναφορικά με τις παραγγελίες ο κ. Ρίζος σημειώνει ότι καλό θα είναι ο κόσμος μέχρι Μ. Δευτέρα -ακόμη και την Κυριακή των Βαΐων που θα είναι ανοιχτά- να δώσει τις παραγγελίες του, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν σωστά και τον τρόπο παράδοσης, δεδομένου, ότι τα μέτρα για την προστασία της υγείας είναι αυστηρά και θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργηθεί συνωστισμός. «Υπάρχει επάρκεια κρεάτων και ελληνικών αμνοεριφίων, τα σφαγεία θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά καλό θα είναι μέχρι τη Μ. Δευτέρα να ξέρουμε τις ποσότητες. Γίνονται και κάποιες λίγες εξαγωγές π.χ. στην Ιταλία. Υπήρχαν συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν. Όμως η κτηνοτροφία καταρρέει, όπως και οι επιχειρήσεις περνούν δύσκολα. Τα κρεοπωλεία αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του Έλληνα παραγωγού μέχρι τον καταναλωτή, και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν. Δυστυχώς πάνω που είπαμε να πάρουμε μια ανάσα από τα μνημόνια, ήρθε κάτι πολύ χειρότερο. Πολύ φοβάμαι ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι εφιαλτικές».

ΧΑΜΗΛΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν σε λογικά επίπεδα, λέει ο κ. Ρίζος που εκτιμά ότι το αρνί δεν θα ξεπεράσει τα 8 ευρώ το κιλό, τιμή που πωλείται δηλαδή και σήμερα. «Όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση, αν θα πέσει δηλαδή και άλλο ή θα ανέβει, κάτι που δεν φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα. Το Πάσχα φέτος θα είναι δύσκολο για όλους, αλλά εξίσου σημαντικό για την ψυχολογία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νατάσα Πολυγένη
Ελευθερία Λάρισας