Απολυμαίνουν τα χρήματα στα περίπτερα!

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τους κινδύνους λόγω επαφής - Φουλ του... τσιγάρου οι αγορές των Λαρισαίων κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

 

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τους κινδύνους λόγω επαφής - Φουλ του... τσιγάρου οι αγορές των Λαρισαίων κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

«Ένα πακέτο τσιγάρα παρακαλώ. Ορίστε και το 5ευρο».

«Περιμένετε να τα απολυμάνω και να σας δώσω και τα ρέστα…».

Με το οινόπνευμα αλλά και τα αντισηπτικά σπρέι ανά χείρας εργάζονται πλέον οι περισσότεροι περιπτεράδες, αφού προσπαθούν μ’ αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν τους κινδύνους λόγω κορονοϊού. Η συνεχόμενη εναλλαγή χρημάτων από χέρι σε χέρι, τους αναγκάζει να λαμβάνουν μέτρα για να προστατέψουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους πελάτες τους.

«Τα χρήματα είναι τα αντικείμενα που ανταλλάσσουμε διαρκώς με τους πελάτες. Υπολογίστε πως αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει και εκατοντάδες φορές την ημέρα. Άρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού θα πρέπει να τα απολυμάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός είναι να έχουμε ένα μπουκάλι με οινόπνευμα δίπλα μας ή ένα μπουκάλι αντισηπτικό και κάθε φορά που παίρνουμε χρήματα είτε νομίσματα είτε χαρτονομίσματα να τα απολυμαίνουμε και να τα τοποθετούμε στη θέση τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε και τον εαυτό μας αλλά και τους πελάτες καθώς τους ξαναδίνουμε χρήματα με τα ρέστα».

Τα παραπάνω εξηγεί στην «Ε» η κ. Ελένη Καραγιάννη, πρόεδρος των Περιπτερούχων Λάρισας. Το περίπτερο το οποίο δουλεύει είναι ανοιχτό, όμως σχεδόν τα μισά με το ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα μας έκλεισαν καθώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – διαχειριστές φοβούνταν αλλά και οι πελάτες μειώθηκαν αισθητά. «Ήταν πολύ λογικό γιατί κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει. Επιβλήθηκε αυτή η καραντίνα και σε όλους δημιουργήθηκε μια έντονη ανησυχία. Πόσο μάλιστα στον κλάδο μας που είναι ένας κλάδος στον οποίο οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες» λέει.

Όσοι πάλι πήραν την απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά όλες αυτές τις ημέρες παρατήρησαν μια μεγάλη αύξηση στα τσιγάρα. «Ο κόσμος ήθελε να εξασφαλίσει απαραιτήτως κάτι που θα του λείπει αν τα μέτρα γίνονταν πιο σκληρά κι αυτό δεν είναι άλλο από το τσιγάρο. Ερχονταν τις πρώτες ημέρες και έπαιρναν κούτες για να είναι σίγουροι» υπογραμμίζει.

Τις τελευταίες ημέρες εν τω μεταξύ που άρχισε να ομαλοποιείται λιγάκι η κατάσταση τόσο ως προς την κίνηση των πολιτών αλλά και ως προς την αξιολόγηση της κατάστασης, άρχισαν να ανοίγουν σιγά – σιγά κι άλλα περίπτερα στην πόλη για λιγότερες ωστόσο ώρες και όχι όπως παλιότερα. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανοίξουν τα περίπτερα καθώς είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες που δεν τους θεωρούμε μόνο πελάτες μας. Όπως αυτοί τόσα χρόνια μας στήριζαν, έτσι κι εμείς θα πρέπει να το κάνουμε με τη σειρά μας τώρα στα δύσκολα για να μπορούν να βρίσκουν ό,τι χρειάζονται δίπλα τους» τονίζει η κ. Καραγιάννη.

Είναι όμως κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι αυτή η κρίση θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο τον εν λόγω κλάδο: «Ο τζίρος μας ήταν ήδη πολύ πεσμένος. Τώρα με αυτή την κρίση θα μας ισοπεδώσει και δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το εκτιμήσεις» προβλέπει η πρόεδρος των Περιπτερούχων, που επανεκλέχθηκε πρόσφατα στον εν λόγω θώκο για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Θυμάται πως τα παλιότερα χρόνια το κέρδος ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στα τσιγάρα για παράδειγμα (που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων εσόδων) ήταν ένα πακέτο στην κούτα (10 πακέτων), ενώ τώρα είναι πολύ περιορισμένο. «Τώρα πρέπει να κάνεις 1000 ευρώ για να πάρεις μόλις 30 στα τσιγάρα» υπογραμμίζει η κ. Καραγιάννη, εξηγώντας πως το μικρό περιθώριο του κέρδους είναι ο βασικότερος λόγος που εμφανίζονται τα περισσότερα περίπτερα κλειστά τα τελευταία χρόνια, σε αναντιστοιχία με τα έξοδα που είναι πολλαπλάσια.

Κώστας Γκιάστας
Ελευθερία Λάρισας