Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια-Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. περνούν από... κόσκινο όλα τα οχήματα που κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο της Αχαΐας

Από... κόσκινο περνούν όλα τα οχήματα και τους επιβάτες οι αστυνομικοί της Τροχαίας Πατρών, οι οποίοι πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στα διόδια του Ρίου αλλά και σ’ όλο το εθνικό οδικό δίκτυο του νομού

 

Από... κόσκινο περνούν όλα τα οχήματα και τους επιβάτες οι αστυνομικοί της Τροχαίας Πατρών, οι οποίοι πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στα διόδια του Ρίου αλλά και σ’ όλο το εθνικό οδικό δίκτυο του νομού.

Στόχος είναι η αποτροπή όσων δεν έχουν σοβαρό λόγο μετακίνησης από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από νωρίς, χθες το πρωί, μετά και την απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά για αυστηροποίηση των ελέγχων, οι αστυνομικοί ήσαν στα πόστα τους σταματώντας τους οδηγούς, ζητώντας τους το απαραίτητο έντυπο μετακίνησης.

Σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιον που δεν το έχει ή η δικαιολογία του δεν είναι πειστική τον οδηγούν στο βανάκι της αστυνομίας που είναι σταθμευμένο και κόβουν το πρόστιμο.

Όσο ο καιρός πλησιάζει προς το Πάσχα τόσο και οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί και αυτό διότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα χωριά από τυχόν ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού που θα φτάσουν εκεί για το Πάσχα.

Πάντως, η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο της Αχαΐας ήταν αισθητά περιορισμένη, γεγονός που μαρτυρά πως οι συντριπτική πλειοψηφία έχει συμμορφωθεί.

Χθες, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, στα διόδια του Ρίου είχαν διέλθει 900 περίπου οχήματα (στο ρεύμα προς Πάτρα 916 και στο ρεύμα προς Αθήνα 860), ενώ στα διόδια του Ελαιώνα 750 οχήματα περίπου (762 στο ρεύμα προς Πάτρα και 726 στο ρεύμα προς Αθήνα). Χθες, δεν «κόπηκε» κανένα πρόστιμο των 300 ευρώ καθώς ήταν η πρώτη μέρα και δόθηκε μια ανοχή σε όλους, κάτι όμως που δεν θα ισχύει από σήμερα και μετά σύμφωνα με αξιωματικούς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα και με τις εντολές του κ. Χαρδαλιά, όσο ο καιρός πλησιάζει προς το Πάσχα τόσο και οι έλεγχοι θα γίνονται ακόμη πιο αυστηροί και αυτό διότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα χωριά από τυχόν ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού που θα φτάσουν εκεί για το Πάσχα.

Η κυβέρνηση με τα εντατικά μέτρα που έλαβε απέδειξε πως είναι αυξημένο κατακόρυφα το επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε δεύτερες σκέψεις πολιτών για πασχαλινές εξορμήσεις στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα.

Η ΕΛΑΣ σε ρόλο-κλειδί

Ο «αποκλεισμός» από ξηράς, θαλάσσης και αέρος θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να έχει αποτυπωθεί η πορεία της επιδημικής καμπύλης του ιού στη χώρα σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να ελαχιστοποιηθούν στο έπακρο φαινόμενα «ανυπακοής». Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αστυνομία καλείται να πραγματοποιήσει εντατικούς ελέγχους:

Στο οδικό δίκτυο σε:

- εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους,

- σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους

- και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, με σημεία ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία κατά μήκος τους σε όλα τα ιδιωτικά οχήματα και σε 24ωρη βάση.

Στις θαλάσσιες διαδρομές:

Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και την μετάβαση κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα για μετακινήσεις αυστηρά Β1, Β2 και Β3, δηλαδή πρόσβαση σε γιατρό, φαρμακείο και σούπερ μάρκετ.

Στις πύλες εξόδου:

Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, αφού δυνατότητα αναχώρησης από αυτά έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με προορισμό την μόνιμη κατοικία (βάση της δήλωσης Ε1) και με εισιτήριο χωρίς επιστροφή μέχρι τις 27 Απριλίου. «Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» ξεκαθάρισε, άλλωστε, προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Χαρδαλιάς.

Πάντως, η Αστυνομία είναι προετοιμασμένη ακόμα και για νυχτερινό «κρυφτό», καθώς εκτιμάται ότι ίσως κάποιοι πολίτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για να αποφύγουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «επιστρατευτούν» μέχρι και κιάλια νυχτερινής όρασης σε σημεία των εθνικών οδών.

Πρωινή Γνώμη Πατρών