40% Έκπτωση ενοικίου: Με πολλά κενά και αντιδράσεις

Για «θολό τοπίο» αναφορικά με τους δικαιούχους και τις αιτήσεις κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου

 

Για «θολό τοπίο» αναφορικά με τους δικαιούχους και τις αιτήσεις κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τους έχει «ξεχασμένους» και ζητούν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους

Σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί το μέτρο της μείωσης κατά 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης. Το μέτρο ίσχυε αρχικά για όλες αυτές που έχουν κλείσει μετά από εντολή Δημόσια αρχής και ο ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 14 Μαρτίου αλλά με πρόσφατη τροπολογία εντάσσονται πλέον και οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους στη 2η φάση των μέτρων και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου (λιανεμπόριο) όπως και στις συνέχεια στις 24 Μαρτίου. Να σημειώσουμε πως η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία ελάφρυνση, και οι οποίοι σημειώνουν δηκτικά ότι «οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορωνοϊό». Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από την κυβέρνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα κατορθώσουν να είναι φέτος συνεπείς στην πληρωμή του.

«Θολό τοπίο», πολλά κενά και πολλή επιπλέον δουλειά για τους λογιστές

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου, με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Ωστόσο επισημαίνει πως επικρατεί ένα θολό τοπίο αν ο επιχειρηματίας δικαιούται μόνο την έκπτωση ενοικίου για την επαγγελματική του στέγη μόνο και όχι για την κύρια κατοικία του αν και εφόσον πληρώνει ενοίκιο και γι αυτή: «Τίποτε ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Ο επιχειρηματίας δικαιούται για μείωση ενοικίου για την επαγγελματική του στέγη εφόσον έκλεισε την επιχείρησή του με εντολή δημόσιας αρχής. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για επιχειρήσεις θα γνωρίζουμε αν δικαιούται και για την κατοικία». Επίσης η κα Μπατζακίδου ανέφερε πως οι αιτήσεις που καλούνται να υποβάλλουν οι λογιστές για τους πελάτες τους έχουν πολλά κενά και δημιουργούν σύγχυση. Αυτό μας βεβαιώνουν και από το λογιστικό γραφείο του κ. Κυριάκου Μπουραζάνη προσθέτοντας ότι αυτό που ισχύει προς στιγμή είναι ότι το μέτρο της μείωσης του ενοικίου της κύριας κατοικίας ισχύει για εργαζόμενους που έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας και ότι για τις επιχειρήσεις ισχύει μόνο η έκπτωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης.

Ο κ. Μπουραζάνης πρόσθεσε επίσης πως οι λογιστές αυτό τον καιρό έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον δουλειά καθώς καλούνται να κάνουν όλες αυτές τις πράξεις για τους πελάτες τους αλλά η πολιτεία τους δεν τους ούτε καν αναβολή για καταβολή του ΦΠΑ γεγονός που τους αναγκάζει να δουλεύουν νυχθημερόν. Να σημειώσουμε ότι και οι λογιστές έχουν ενταχθεί στους κλάδους που παρέχεται η δυνατότητα των vouchers των 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για να κερδίσουν την έκπτωση ενοικίου επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να κερδίσουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για τη μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης, ο επιχειρηματίας-εργοδότης θα πρέπει:

- να καταθέσει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και

- στη συνέχεια θα πρέπει να κοινοποιήσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του.

2. Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία είναι η εξής:

- O εργοδότης πρέπει να κοινοποιήσει αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή θα καταθέσει στο σύστημα «Εργάνη» για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του τού οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του.

- Ο εργαζόμενος θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr). Στη συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.

Τι προβλέπει η διάταξη

Σύμφωνα με τη διάταξη, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

ΠΟΜΙΔΑ: «Οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται από την υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους»

Ωστόσο, όπως σημειώνει και η ΠΟΜΙΔΑ, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι υποχρεώσεις ξεκινούν μετά το πέρας του τετραμήνου με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει –και καλώς κάνει– μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. «Αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία που χάνει το 40% του τζίρου του με κρατική εντολή και εντάσσεται –καλώς– στα μέτρα στήριξης και έναν ιδιοκτήτη ακινήτου που ζει από το ενοίκιο που εισπράττει και χάνει επίσης το 40% των εσόδων του, αλλά η κυβέρνηση τον έχει πραγματικά ξεχασμένο», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ και ζητεί από την κυβέρνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα κατορθώσουν να είναι φέτος συνεπείς στην πληρωμή του.

Εμπρός Ξάνθης