Γιάννενα: Διχάζει τους πολίτες η απαγόρευση

Έχει διχάσει τους πολίτες των Ιωαννίνων η απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πολυσύχναστες διαδρομές και κυρίως στο παραλίμνιο μέτωπο, η οποία ελήφθη από την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τη σχετική πρόταση από τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου

 

Έχει διχάσει τους πολίτες των Ιωαννίνων η απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πολυσύχναστες διαδρομές και κυρίως στο παραλίμνιο μέτωπο, η οποία ελήφθη από την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τη σχετική πρόταση από τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου

Η προσωρινή απαγόρευση αφορά την παραλίμνια περιοχή, από πλατεία Μαβίλη μέχρι και το τέλος του ποδηλατοδρόμου (περιοχή Κατσικά), τους παράδρομους εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου έως το τούνελ αεροδρομίου- Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) και το περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου).Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών ισχύει έως και τις 27 Απριλίου, για τις καθημερινές (Δευτέρα ως και Παρασκευή) από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επομένης και καθ’ όλο το 24ωρο για τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τη δυσφορία τους, επικαλούμενοι το γεγονός πως στην περιοχή δεν υπάρχουν αρκετά κρούσματα αφενός και αφετέρου, πως έτσι θα δημιουργθεί συνωστισμός σε άλλα σημεία, λιγότερο «ανοικτά». Μάλιστα, επισημαίνουν πως εναλλακτικά, ειδικά στην παραλίμνια περιοχή, θα μπορούσε να απαγορευτεί η κυκλοφορία για να υπάρχει περισσότερος χώρος για ποδηλάτες και πεζούς.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν ορθή την απόφαση, επισημαίνοντας τον συνωστισμό που δημιουργείται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στην παραλίμνια περιοχή, από ανθρώπους που μένουν αρκετά μακριά, αλλά επέλεγαν το σημείο για την καθημερινή τους άσκηση ή το περπάτημα. Και προσθέτουν ότι αν απαγορευόταν η κίνηση των οχημάτων, τότε θα μπορούσε να σταλεί ένα λανθασμένο μήνυμα, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σημείο.

Ο δήμαρχος Μωϋσής Ελισάφ θέλησε με δηλώσεις του να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση αυτή, η οποία όπως είπε δεν είναι ευχάριστη, αλλά επιβεβλημένη για λόγους δημόσιας υγείας και την προστασία διάδοσης του κορωνοϊού. Ο κ. Ελισάφ, για μία ακόμη φορά, επισήμανε ότι απαιτείται ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη χρονικά περίοδο όπου το κάθε λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη θυσία, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι ώστε να μπορέσουμε συντομότερα να προχωρήσουμε σε άρση των απαγορευτικών μέτρων. Στην άρση των μέτρων που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και να οδηγηθούμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, είναι ημέρες γιορτής και παράλληλα ο καιρός είναι καλός με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναζητά διεξόδους. «Εκεί όμως υπάρχει συνωστισμός, καθόμαστε σε ένα παγκάκι και είναι εύκολο εκεί να γίνει το λάθος», σημείωσε και κατέληξε ότι «όλοι μαζί δεν πρέπει να δώσουμε καμία ευκαιρία στην μετάδοση του ιού και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υγείας των διπλανών μας, ειδικά των ηλικιωμένων ατόμων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των ωρών της απαγόρευσης, σημείωσε πως αυτές καθορίζονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ισχύουν σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν αντίστοιχες απαγορεύσεις. «Εμείς είχαμε ζητήσει μέχρι αργά το απόγευμα, αλλά το ωράριο είναι συγκεκριμένο από την ΓΓΠΠ», πρόσθεσε.

Πάντως, το πρωί η κίνηση στην παραλίμνια περιοχή ήταν λελογισμένη, ενώ τόσο η Δημοτική Αστυνομία, όσο και η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούσαν ελέγχους, ζητώντας από τους πολίτες τα έγγραφα μετακίνησης.

Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου θα επανεκτιμηθεί μετά τις 27 Απριλίου.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών