Τα κομμωτήρια περιμένουν την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού

Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από πελάτες, παρόλο που τηρούν στάση αναμονής μέχρι να μάθουν πότε θα ανοίξουν - Σχεδόν βέβαιο θεωρεί ο Σάκης Νταντανίδης ότι η λειτουργία θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού

 

Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από πελάτες, παρόλο που τηρούν στάση αναμονής μέχρι να μάθουν πότε θα ανοίξουν - Σχεδόν βέβαιο θεωρεί ο Σάκης Νταντανίδης ότι η λειτουργία θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού

Σε αναμονή του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσουν την επόμενη μέρα του κορωνοϊού, μιας και οι πελάτες τους ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κόμμωσή τους όταν ξαναλειτουργήσουν, είναι οι κομμωτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Σάκης Νταντανίδης, έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον από πελάτες τους για να κλείσουν ραντεβού όταν ανοίξουν τα κομμωτήρια, παρόλο που φυσικά ακόμα δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτό.

Το σημαντικότερο είναι ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση για το πως θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια άπαξ και αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού, αν και θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχουν μέτρα και να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις, όπως γίνεται και σε άλλα σημεία.

Έτσι περιμένουν ότι θα υπάρχει κάποιος περιορισμός για τον αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που θα έχουν στο χώρο τους, ενώ αναμένει, όπως μάλλον θα κάνει και ο ίδιος, να πάρουν μέτρα και οι ίδιοι, όπως π.χ. να αφαιρέσουν καρέκλες ώστε να υπάρχει απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων και μια απόσταση ασφαλείας, αλλά και μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, για τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να μεταδοθεί ο ιός.

Σχετικά εύκολο να υπάρξουν τα μέτρα στον κλάδο

Σύμφωνα με τον κ. Νταντανίδη, αυτό που περιμένουν είναι να υπάρχει ένας τελείως διαφορετικός τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να δουλέψουν, ιδιαίτερα στον τομέα της αναμονής, που απαιτείται για τις βαφές και τις τεχνικές, που κανονικά κρατάει από μισή μέχρι και δύο ώρες.

Η διαχείριση αυτών των προβληματισμών θα καθορίσει και πώς θα λειτουργήσουν την επόμενη ημέρα, κοιτώντας και πώς θα εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Νομίζω ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά μας, τόσο στις αποστάσεις και τα μέσα προστασίας, αλλά και στον καθαρισμό των κομμωτηρίων εκτίμησε ο κ. Νταντινίδης για να εξηγήσει πως «ίσως είναι και θετικό, γιατί όσο καλύτερα παίρνουν και λειτουργήσουν τα μέτρα προστασίας, δεν θα έχουμε επανάληψη των περιορισμών, που είναι πολύ χειρότερο για όλους».

«Μπορούμε σχετικά εύκολα και γρήγορα να ανοίξουμε, εφόσον μπουν και εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες» ανέφερε, αρκεί να τηρούνται και να γίνονται και οι έλεγχοι, όπως γίνονται τώρα για την κυκλοφορία.

Φαίνεται ότι το «βαλιτσάκι» συνεχίζει να δουλεύει

Όσο για το θέμα των κατ’ οίκον κομμώσεων, που πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμο αποτελεί ανησυχία και για την διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Νταντανίδης σημείωσε πως έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές και φαίνεται ότι το «βαλιτσάκι» συνεχίζει να δουλεύει.

Άλλωστε υπήρξαν και πελάτες των κομμωτηρίων που ζήτησαν να τους εξυπηρετήσουν, όμως θεωρούν σημαντικό να κρατήσουν τον περιορισμό.

Το βαλιτσάκι δούλευε πάντα, και αυτοί που δεν φοβούνται το κάνουν σημείωσε ο κ. Νταντανίδης για να παραδεχθεί πως και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό να αστυνομευτεί, είτε τώρα είτε υπό κανονικές συνθήκες, γιατί ο μόνος τρόπος είναι να εντοπιστεί την ώρα του κουρέματος.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει προσπάθειες από τα σωματεία των κομμωτών να περιοριστεί το φαινόμενο και να ληφθούν μέτρα, τονίζοντας τόσο την απώλεια εσόδων για το κράτος όσο και άλλες υγειονομικές ανησυχίες, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει διαχρονικά βούληση από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέριμνα.

Μια λύση που έχει επιλεχθεί σε άλλες χώρες είναι να υπάρξει μια φόρμουλα ώστε οι επισκέψεις να μην είναι στον αέρα, και να μην κυκλοφορούν «μαύρα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, όπου εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπάρχουν περισσότερες εταιρείες που ανοίγουν και στέλνουν άτομα για κούρεμα στο σπίτι, νόμιμα, παρά καινούρια κομμωτήρια.

Όλα γίνονται με αποδείξεις και συγκεκριμένο τρόπο, και δεν υπάρχει αυτό το ουσιαστικά παράνομο που γίνεται στη χώρα μας.

Παρατηρητής της Θράκης