Λάρισα: Εξοντωτικά πρόστιμα 6.000 ευρώ σε βιοπαλαιστή

Έστησε «πάγκο» πουλώντας πατάτες και κρεμμύδια για να «μη σαπίσουν» - Συνελήφθη έπειτα από καταγγελία

 

Έστησε «πάγκο» πουλώντας πατάτες και κρεμμύδια για να «μη σαπίσουν» - Συνελήφθη έπειτα από καταγγελία

Εξοντωτικά πρόστιμα που αγγίζουν τις 6.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε Λαρισαίο πλανόδιο μικροπωλητή φρούτων, που ελέγχθηκε χθες μετά από καταγγελία.

Ο 54χρονος βιοπαλαιστής έστησε έναν αυτοσχέδιο πάγκο χθες το πρωί στην πλατεία ΑΤΑ προκειμένου να διαθέσει πατάτες και κρεμμύδια που μετέφερε με το κλειστό φορτηγό του, προϊόντα που «θα σάπιζαν» καθώς έμεναν αδιάθετα, όπως είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.

Όπως είναι γνωστό το πλανόδιο εμπόριο αλλά και οι λαϊκές αγορές έχουν απαγορευθεί στη Θεσσαλία με αφορμή τον κορονοϊό, εξέλιξη που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ τα προβλεπόμενα πρόστιμα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας στις 11.30 χθες το πρωί δέχθηκε την έντονη διαμαρτυρία Λαρισαίου περί «μη διεξαγωγής ελέγχων» και περί «παραβίασης» της απόφασης για το πλανόδιο εμπόριο αφού, μικροπωλητής στο ύψος της πλατείας ΑΤΑ διέθετε είδη μαναβικής, μεταξύ των οποίων, πατάτες και κρεμμύδια που μετέφερε με το φορτηγάκι του, τύπου βαν.

Έτσι, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης εντόπισαν όντως στις 11.30 χθες το πρωί τον μικροπωλητή στην πλατεία ΑΤΑ, όπου και τον συνέλαβαν ενώ αναμένεται να του επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ περί κορονοϊού.

Παράλληλα, κλήθηκε η Δημοτική Αστυνομία Λάρισας, η οποία επέβαλε στον 54χρονο επιπλέον πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ καθώς –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε άδεια μικροπωλητή, ενώ τα προς πώληση αγροτικά προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Ο 54χρονος φέρεται ειπών στους αστυνομικούς ότι βγήκε να πουλήσει τα προϊόντα του «γιατί θα σάπιζαν» καθώς δεν μπορούσε να τα διαθέσει λόγω της απαγόρευσης.

Ο 54χρονος αφέθηκε ελεύθερος τελικά με προφορική εντολή του Εισαγγελέα, ενώ σε βάρος του θα σχηματισθεί δικογραφία και στο μέλλον θα οδηγηθεί ενώπιον των Δικαστηρίων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΚΕ (μ-λ)

Το θέμα ανέδειξε με καταγγελία το ΚΚΕ (μ-λ) σε ανακοίνωση του οποίου, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «με την απαγόρευση των λαϊκών αγορών που επιβλήθηκε σε όλη τη Θεσσαλία λόγω της έκτασης των κρουσμάτων στη Λάρισα τόσο οι παραγωγοί-πωλητές όσο και οι υπόλοιποι βιοπαλαιστές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Από τη μία δεν έχουν εισόδημα και από την άλλη δεν μπορούν να συντηρήσουν το εμπόρευμά τους, το οποίο θα αναγκαστούν να το πετάξουν.

Για τους χιλιάδες αυτούς βιοπαλαιστές η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο. Ούτε εισοδηματικής ενίσχυσης, ούτε αποζημίωσης για τα νωπά εμπορεύματά τους, τα οποία θα καταστραφούν.

Ένας τέτοιος βιοπαλαιστής συνελήφθη σήμερα στη Λάρισα από την αστυνομία να πουλά τα λίγα εμπορεύματά του και του επιβλήθηκε εξοντωτικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και κατάσχεση των εμπορευμάτων του. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν σε αυτές τις ποινές την υλοποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, να τις αντιμετωπίζουν σαν μία δίκαιη τιμωρία ενός «ανεύθυνου» και «αντικοινωνικού» μικροπωλητή προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων που θα αποπειραθούν να κάνουν το ίδιο.

Εμείς, όμως, όπως επίσης και κάθε άνθρωπος του μόχθου σε αυτές τις ποινές βλέπουμε από την μία την απελπισία ενός βιοπαλαιστή για να ζήσει την οικογένειά του και από την άλλη την υποκρισία και την καταστολή κυβέρνησης και αστυνομίας, που ενώ αφήνουν να διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα οι τιμές στα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) ενώ δεν παίρνουν μέτρα ενίσχυσης των συστημάτων περίθαλψης απέναντι στην πανδημία, ενώ αφήνουν χωρίς καμία ενίσχυση ολόκληρους κλάδους φτωχών βιοπαλαιστών όπως του μικροπωλητές λαϊκών αγορών, εξαντλούν την αυστηρότητά τους με εξοντωτικές ποινές και κατασχέσεις.

Να αποσυρθεί το πρόστιμο και να επιστραφούν τα εμπορεύματα στον μικροπωλητή. Να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης για όλους τους πωλητές των λαϊκών αγορών και αποζημίωσης για τα προϊόντα τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας