Π.Ν. Ιωαννίνων: Μένει «γυμνό» σε μέρες κορωνοϊού

Μείον 24 άτομα προσωπικό καθαριότητας μετρά από σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μέριμνα για την ανανέωσή τους από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια

 

Μείον 24 άτομα προσωπικό καθαριότητας μετρά από σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μέριμνα για την ανανέωσή τους από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Η στέρηση του νοσοκομείου από το προσωπικό έρχεται σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς, ως γνωστόν, το ΠΓΝΙ είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις με τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και της Μονάδας Λοιμωδών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα από όλη την Ήπειρο και την Κέρκυρα.

Αν και αυτό έχει επισημανθεί εγκαίρως και σε όλους τους τόνους από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δε δείχνει να συμμερίζεται την ανάγκη και δεν έχει μπει ούτε καν στον κόπο να δώσει μια επίσημη απάντηση. Ανεπίσημα, βέβαια, εδώ και μέρες έχει δοθεί η διαβεβαίωση για υπογραφή νέων συμβάσεων, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί, με αρκετούς να ερμηνεύουν το γεγονός ως προσπάθεια σταδιακής επαναφοράς των εργολάβων καθαριότητας.

Όπως είναι λογικό κι επόμενο, η εξέλιξη αυτή έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων. «Απορίας άξιον» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων το ότι τα αιτήματα αγνοούνται εν μέσω πανδημίας, που όλοι γνωρίζουν πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι η καθαριότητα του νοσοκομείου.

«Είναι αδιανόητο στις συνθήκες αυτές, να αποδυναμώνεται το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που όλη η κοινωνία ζει σε έκτακτες συνθήκες, με έκτακτους νόμους περιστολής κάθε κοινωνικής δραστηριότητας και ελευθερίας, οι απολύσεις να βρίσκονται σε καθεστώς κανονικότητας.

Είναι αδιανόητο, οι “ήρωες” της μάχης ενάντια στην πανδημία, να αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο του αναλώσιμου, ανακυκλώσιμου υλικού», σημειώνει από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ το ΠΑΜΕ Υγείας- Πρόνοιας Ιωαννίνων επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δε φρόντισε να στελεχώσει το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, αλλά με συμβασιούχους «για κάλυψη εποχικών και έκτακτων αναγκών». Σε ανακοίνωσή του, κάνει ευθέως λόγο για σχέδια εκβιαστικής εισόδου ιδιώτη εργολάβου καθαριότητας, λόγω επιτακτικών αναγκών κάλυψης της δημόσιας υγείας, που, αφού καλύψει τις τωρινές ανάγκες, θα «πιάσει στασίδι» ώστε τον Δεκέμβριο, που απολύονται 199 συμβασιούχοι καθαριότητας-εστίασης-φύλαξης, να αναλάβει όλο το έργο στο ΠΓΝΙ. Τέλος, κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ, χρεώνοντας στη ΔΑΚΕ «έναν “βρώμικο” ρόλο αποσιώπησης κάθε προβλήματος και στήριξης άνευ όρων και ορίων της κυβερνητικής πολιτικής.

ΣΥΡΙΖΑ κατά 6ης ΥΠΕ

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων γίνονται αναφορές και σε άλλα δύο θέματα των τελευταίων ημερών με «πρωταγωνιστή» τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ι. Καρβέλη. Το πρώτο είναι το έγγραφο για τη χορήγηση άδειας από την 6η ΥΠΕ προκειμένου να γίνονται ρεπορτάζ για τα νοσοκομεία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το εντάσσει σε μια γενικότερη προσπάθεια φίμωσης και να κάνει λόγο για ένα «περιβάλλον μονοφωνικής σιωπής, που επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα».

Το δεύτερο έχει να κάνει με την προμήθεια υλικού ατομικής προστασίας των εργαζομένων υγειονομικών σε αρκετά υψηλότερες τιμές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του πρώην υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ήταν εκείνες που οδήγησαν στην ακύρωση της ανάθεσης στον προμηθευτή, που μάλιστα φέρεται να είναι συγγενικό πρόσωπο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Ηπειρωτικός Αγών