Αλ. Κεχαγιάς: Δουλεύαμε 12 ώρες τη μέρα και στελέχη του Υπ. Εργασίας μας κουνούσαν το δάχτυλο

Τεράστιος φόρτος εργασίας και μεγάλη προσπάθεια των Οικονομολόγων Λογιστών της Μαγνησίας

 

Τεράστιος φόρτος εργασίας και μεγάλη προσπάθεια των Οικονομολόγων Λογιστών της Μαγνησίας

Ως τους μοναδικούς που υλοποίησαν το τιτάνιο έργο, με τις διευκρινήσεις, τις αιτήσεις και όλα τα έγγραφα για την καταβολή των επιδομάτων, χαρακτήρισε τους Οικονομολόγους, ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας. Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή επεσήμανε πως οι Οικονομολόγοι εργάζονταν 12 και 13 ώρες την ημέρα και αντεπεξήλθαν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους παρά τις….μπανανόφλουδες, που έριχναν συγκεκριμένα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος ήταν σαφώς οι μήνες που οι Οικονομολόγοι- λογιστές ήταν η κατηγορία εργαζομένων, που είδαν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις να αυξάνονται ραγδαία. Ερωτήσεις, διευκρινήσεις, συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα και πάρα πολλές άλλες εργασίες των φορολογουμένων καλούνταν να τακτοποιηθούν από εκείνους.

Οι τρικλοποδιές και οι μπανανόφλουδες του Υπ. Εργασίας

Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας εξήρε την στάση των συναδέλφων του, οι οποίοι τόνισε ότι εργάζονταν 12 και 13 ώρες την ημέρα, προκειμένου να φέρουν εις πέρας όλο αυτό το τιτάνιο έργο, παρά, όπως σχολίασε, τις…μπανανόφλουδες που έριχναν στην καθημερινότητά τους συγκεκριμένα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

«Οι συνάδελφοι ήταν οι μοναδικοί που υλοποίησαν αυτό το τιτάνιο έργο, με όλες τις μπανανόφλουδες που έριξαν συγκεκριμένα στελέχη του Υπουργείο Εργασίας. Εκτός από τις δυσερμηνείες ήταν και κούνημα του χεριού, γιατί δεν δουλεύαμε στις 2 και 3 τη νύχτα. Παρόλα αυτά υπήρχαν συνάδελφοι που δούλευαν και τότε. Υπήρχαν τα φωτεινά μυαλά όπως ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης, όπως ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρης κι από την άλλη πλευρά η Γενική γραμματέας του Υπ. Εργασίας , που κουνούσε το δάχτυλο στον κλάδο, ενώ παραβίαζε τις διατάξεις, παραβίαζε το αστικό δίκαιο, παραβίαζε τον ίδιο το νόμο και δεν μας άφηνε να δουλέψουμε και άφηνε απλήρωτους μια σειρά εργαζομένων, όπως τους καθηγητές στα φροντιστήρια. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά περάσανε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς για την κατάσταση που επικρατούσε όλες αυτές τις εβδομάδες.

Επεσήμανε δε, πως οι πολίτες δείξανε τεράστια εμπιστοσύνη στον κλάδο κι από την πλευρά τους οι Οικονομολόγοι-Λογιστές δίνανε ολοκληρωμένες απαντήσεις , σε αντίθεση με υπηρεσίες που ήταν ….χαμένες.

Παραλήψεις, παρατάσεις και φορολογικές δηλώσεις

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εργασίας, όπως σημείωσε, η τηλεργασία στον κλάδο έλυσε αρκετά το πρόβλημα στα λογιστικά γραφεία, υπήρχε όμως ζήτημα με τη διαχείριση των εγγράφων, με τα τιμολόγια, καθώς δεν δόθηκε παράταση στον ΦΠΑ και οι Οικονομολόγοι- Λογιστές έπρεπε να πιάνουν αυτά τα έγγραφα, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, κάτι που δεν έκαναν για παράδειγμα οι αστυνομικοί, που απαγορεύονταν να αγγίζουν τα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών.

Ο κ. Κεχαγιάς συμπλήρωσε πως εκτός από τον ΦΠΑ που δεν δόθηκε παράταση, το ίδιο ίσχυσε και για την υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων για τις εισφορές του Μαρτίου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διάφορες παρατάσεις -από τρεις μήνες έως και για Αύγουστο –Σεπτέμβριο- για τις πληρωμές, για τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενες, για θέματα που αφορούν τους εκμισθωτές ακινήτων.

Μιλώντας για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων και την έναρξη του taxis, ο ίδιος δεν χαρακτήρισε ως αρνητικό γεγονός ότι άνοιξε το Taxis, συμβούλευσε όμως τους φορολογούμενους να μην σπεύδουν από τις πρώτες ημέρες να καταθέτουν τις δηλώσεις τους.

«Το taxis κάθε χρόνο όταν ανοίγει και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι φορολογούμενοι, δεν είναι καλό από την πρώτη μέρα να τρέχουν όλοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Δεν θα κερδίσουν τίποτα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα χάσουν. Είναι ένα νέο σύστημα που θα πρέπει κάθε φορά να γίνουν οι έλεγχοι. Άνοιξε λοιπόν το Taxis με μια απλή λογική. Να γίνει ένας έλεγχος και από την πλευρά του taxis και από την πλευρά των λογιστών. Αυτή τη στιγμή εμείς οι λογιστές είμαστε σε ένα στάδιο που ελέγχουμε που «πονάει», που βγάζει κάποια προβλήματα, ενημερώνουμε για να διορθωθεί και όταν θα είναι έτοιμο, συνήθως στις 10-15 μετά την ονομαστική έναρξη λειτουργίας, μετά να γίνεται η παραγωγική λειτουργία», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα των επιστημόνων με την τηλεκατάρτιση

Ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των αιτήσεων για την καταβολή των 800 ευρώ στις επιχειρήσεις, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη κάτι γνωστό για τα 600 ευρώ των επιστημόνων.

Στο ζήτημα αυτό, ο κ. Κεχαγιάς σχολίασε πως «Από τη μια είχαμε ένα Υπουργείο που θέλει να κάνει τηλεκατάρτιση έναν κλάδο, μια σειρά από επιστήμονες , που εξ ορισμού κάνουν χρήση του υπολογιστή από την άλλη πλευρά όμως, υπήρχε ένα όνειδος σε μια σειρά επαγγελματίες του κλάδου των επιστημόνων που αναγκάζονταν στα ΚΕΚ να τους κάνουν καθοδήγηση από τηλεφώνου, στράτα- στρατούλα για το πως θα κάνουν το email, την αίτηση. Έδειξε ότι μια σειρά από επιστήμονες δεν φρόντισαν να κάνουν μία αυτοκατάρτιση, δεν φρόντισαν οι σύλλογοι τους να τους εκπαιδεύσουνε, δεν φρόντισε το ελληνικό σύστημα να δώσει γνώσεις κατάρτισης σ’ αυτό το θέμα όλο αυτά τα χρόνια» και συμπλήρωσε πως το πρόβλημα αυτό δεν περιορίστηκε το θέμα της ηλικίας.

Μαγνησία