Εν μέσω πανδημίας αγοράζουν ακίνητα: Οι Γερμανοί ψάχνουν στέγη στη Μεσσαρά

Μπορεί η πανδημία να έχει να έχει φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω αποδιοργανώνοντας τις ζωές μας, ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα καταγράφονται δραστηριότητες μη αναμενόμενες, όπως για παράδειγμα η κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, εν μέσω κοροναϊού

 

Μπορεί η πανδημία να έχει να έχει φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω αποδιοργανώνοντας τις ζωές μας, ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα καταγράφονται δραστηριότητες μη αναμενόμενες, όπως για παράδειγμα η κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, εν μέσω κοροναϊού.

Όπως αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει παγώσει τα πάντα, στην περιοχή μας υπάρχει σημαντική κινητικότητα στην αγορά ακινήτων που έχει κάνει την εμφάνιση της εν μέσω κοροναϊού. Ο ίδιος περιγράφει ότι σε περιοχές όπως Πιτσίδια Ματαλα Σίβα Καμηλάρι και Καλαμάκι, υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ακινήτων τόσο αγροτικών όσο και σε οικισμούς για την αγορά κατοικίας.

Όπως σημειώνει κατά βάση πρόκειται για Γερμανούς, οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στην Κρήτη εκτός από τους προφανείς λόγους που συνδέονται με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της, και για άλλους λόγους όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στον τόπο μας δεν υπήρξε μεγάλη διασπορά του κοροναϊού.

Το γεγονός ότι η χώρα μας εμφάνισε πολύ χαμηλά ποσοστά και ειδικά στην Κρήτη, τα κρούσματα του κοροναϊού ήταν εντελώς περιορισμένα προφανώς έπαιξε το ρόλο του στην αναζωπύρωση της αγοράς ακινήτων σε μια περιοχή που είναι εξαιρετικά θελκτική για τους ξένους επενδυτές.

Αναφερόμενη στο όλο θέμα η συμβολαιογράφος και δημοτική σύμβουλος κ. Στέλα Καλογεράκη Αρχοντάκη, τονίζει ότι εάν η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη αποδειχτεί ότι θα τα καταφέρει να προχωρήσει με τους σημερινούς ρυθμούς και αποδειχτεί για άλλη μια φορά ασφαλής προορισμός είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αναζωπύρωση της αγοράς των ακινήτων.

Αυτό θα κριθεί μέσα στον επόμενο χρόνο που σπάει σταδιακά η καραντίνα, και η ζωή μας θα αρχίσει να επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της. Κρίσιμο ρόλο σε όλο αυτό θα παίξει και το πόσο γρήγορα θα βρεθεί το εμβόλιο και η αναγκαία αντιιική θεραπεία που θα καταστείλει τη δράση και τις παρενέργειες του κοροναϊού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλογου Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Κ. Αράπογλου, με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει ότι εφόσον υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον όπως αυτό περιγράφεται από τις διαπιστώσεις του δημάρχου, μια ερμηνεία που μπορεί να δοθεί συνδέεται με το γεγονός ότι κάποιοι επιλέγουν την περίοδο της πανδημίας προκειμένου να πετύχουν μια καλύτερη τιμή.

Δηλαδή, μέσα σε αυτό το καθεστώς της οικονομικής αβεβαιότητας, και με δεδομένη τη δύσκολη τουριστική σεζόν, είναι φανερό ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν χαμηλότερες τιμές και να αποκτήσουν με λιγότερα χρήματα την ακίνητη περιουσία που τους ενδιαφέρει.

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι η υπόθεση της πανδημίας έχει φέρει την πλήρη ανατροπή σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (airbnb ) καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων βλέπουν ότι πλέον δεν μπορούν να τα διαθέσουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας και στο πλαίσιο αυτό στρέφονται ξανά στη μακροχρόνια μίσθωση.

Πατρίς Ηρακλείου