Κέρκυρα: Μόλις τρεις (3) ξένοι επιβάτες τον Απρίλιο από το Ι. Καποδίστριας (φωτορεπορτάζ)

Δείτε τα στατιστικά από τα αεροδρόμια Κερκύρας και Ρόδου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο της πανδημίας του κορονοϊού

 

Δείτε τα στατιστικά από τα αεροδρόμια Κερκύρας και Ρόδου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο της πανδημίας του κορονοϊού

Περιμένοντας το ευρωπαϊκό φως για την συνεννόηση ή την εθνική του εκδοχή για διμερείς υγειονομικού χαρακτήρα και μεταφορικές/συγκοινωνιακές εφαρμογές, οι άνθρωποι της Fraport προσβλέπουν στην επανέναρξη της διεθνών πτήσεων από τα μέσα Ιουνίου.

Στα στατιστικά της Fraport αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό και αναμφισβήτητο τρόπο, η απόλυτη καθήλωση της κίνησης αφιξοαναχωρήσεων και στο κερκυραϊκό αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας. Τρεις, όλοι κι όλοι, οι διεθνείς επιβάτες τον Απρίλιο και 173 τον Μάρτιο σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις περίπου 107 χιλιάδες το αντίστοιχο δίμηνο του 2019!
Κι επειδή βεβαίως η αλγεινή αυτή κατάσταση δεν είναι αποκλειστικά κερκυραϊκή, δείτε τα στατιστικά της κίνησης του διμήνου και από το αεροδρόμιο της Ρόδου, Διαγόρας.

Στο μηδέν η Aegean

Ανάλογη είναι και η μείωση στις εσωτερικές πτήσεις βυθίζοντας ταμειακά και τον εθνικό μεταφορέα της Aegean.
Τα έσοδα της εταιρείας έχουν σχεδόν μηδενιστεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα – η πτώση ήταν 99,5%(!), όπως δήλωσε ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Ευτύχης Βασιλάκης.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι καθιστούν αναγκαία μία κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της.
Η έμμεση “κρατικοποίηση” όμως με την απόκτηση μεγάλου ποσοστού συμμετοχής από το Δημόσιο είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι μεγαλομέτοχοι της Aegean αλλά και η κυβέρνηση. Αναζητούνται άλλες λύσεις με τραπεζική αρωγή και την προσδοκία να εξασφαλίσει η λύση το ευρωπαϊκό «καλώς έχει». Αν και οι πρώτοι διδάξαντες είναι πλέον οι Χώρες-πυλώνες της Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία.

Μπιστιού στη Fraport

Όσο για τη Fraport, στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Μαΐου, περιλαμβάνεται και η αναστολή των οφειλών των παραχωρησιούχων των αερολιμένων προς το Δημόσιο για έξι μήνες, σε ανταπόκριση των αιτημάτων και της Fraport.

Γιώργος Κατσαΐτης
Δείτε το φωτορεπορτάζ στην εφημερίδα Ενημέρωση Κέρκυρας