Σύγχυση και αβεβαιότητα για τον τουριστικό κλάδο

Οι διαρροές και το πρωτόκολλο

 

Οι διαρροές και το πρωτόκολλο

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν, με ποιους υγειονομικούς όρους και με ποιούς πελάτες; Ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεψει; Πότε, και με ποιες προϋποθέσεις; Η αβεβαιότητα και η αγωνία στον τουριστικό κλάδο συνεχίζεται καθώς τα πάντα προς στιγμήν βρίσκονται στον “αέρα”.

“Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για τίποτα, είμαστε σε αναμονή” είπε στην “Π” ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου τονίζοντας ότι όλοι περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των αεροπορικών ταξιδιών.

Όσον αφορά κάποια σχέδια υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ΣΕΤΕ και ΞΕΕ σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν:

“Σχετικά με διαρροές σχεδίων που αφορούν πρωτόκολλα λειτουργίας ξενοδοχείων, ο ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ επαναλαμβάνουν ότι το επίσημο κείμενο που έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στο Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, θα κατατεθεί τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020.

Οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, δημιουργεί σύγχυση και παραπληροφόρηση σε μια περίοδο που απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και έγκυρη ενημέρωση”.

Αναφορικά με τα προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Δημήτρης Κουμπαράκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων είπε στην “Π”:

“Τα περισσότερα μέτρα είναι εφαρμόσιμα αλλά με κόστος που εκτοξεύεται στον… ουρανό. Ποιος θα τα πληρώσει;”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι και οι διευθυντές περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού.

Να μην μετατραπούν τα ξενοδοχεία σε κλινικές

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο “Πρώτο Θέμα” ο Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος της ΠΟΞ είπε:

“Αυτή τη στιγμή οι αεροπορικές εταιρείες δεν πετάνε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις και οι tour operators έχουν καταχρηστικές αξιώσεις, ενώ κινδυνεύουν με πτώχευση άρα το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως η σεζόν αυτή δεν θα μοιάζει σε καμία στην ιστορία του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τουρτισμού». Στη συνέχεια σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή στατιστικά το 50% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξουν. Πρέπει να δούμε τα μέτρα προστασίας ούτως ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και όχι να κλείσουν. Επίσης δεν θα πρέπει να ξενοδοχεία να μετατραπούν σε κλινικές. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και η πολιτεία θα πρέπει να δώσει αυτά που πρέπει».

Tην άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων ζητά σε δήλωση του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζοντας, ότι αυτό είναι αναγκαίο “αφενός για να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ξενοδόχοι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις και αφετέρου για να υπάρξει εύλογος χρόνος για την προετοιμασία των ξενοδοχείων και την εκπαίδευση του προσωπικού στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν για την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου