Βαμβάκι: Ελπίδες ανάκαμψης φέτος στη Ροδόπη

Μπορεί η καλλιεργητική χρονιά που έκλεισε να είχε πολύ χαμηλές τιμές για τους βαμβακοπαραγωγούς, όμως αυτή που ακολουθεί έχει μάλλον καλύτερα μηνύματα. Τουλάχιστον αυτό παρατηρεί ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, μιλώντας στον «Χ»

 

Μπορεί η καλλιεργητική χρονιά που έκλεισε να είχε πολύ χαμηλές τιμές για τους βαμβακοπαραγωγούς, όμως αυτή που ακολουθεί έχει μάλλον καλύτερα μηνύματα. Τουλάχιστον αυτό παρατηρεί ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, μιλώντας στον «Χ».

«Η χρονιά που τέλειωσε ήταν μάλλον η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας από άποψη τιμών και αυτό οφείλεται στον εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ. Ήταν καλή χρονιά από άποψη αποδόσεων για όσους δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι, αλλά οι τιμές δεν ήταν καλές», σχολιάζει, όμως αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν καθώς ξεκίνησαν ήδη «οι σπορές και τα φυτρώματα» για τη νέα καλλιεργητική χρονιά.

Ανεβαίνει στην κατάταξη η Ροδόπη

Ρυθμιστικός μεν, αστάθμητος δε, παράγοντας στην τελική διαμόρφωση της τιμής του βαμβακιού θα είναι η κρίση του κορωνοϊού. «Ο κορωνοϊός δεν έχει ξανατύχει, άρα δεν έχουμε άποψη. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε και με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, γιατί αυτή είναι και υγειονομική. Αν η κρίση αντιμετωπιστεί άμεσα, ελπίζουμε σε καλύτερες τιμές», παρατηρεί ο κος Κουρούδης.

Ωστόσο, η εκτίμηση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ - το οποίο θεωρείται ένας από τους πλέον αξιόπιστους φορείς πρόβλεψης του αγροτικού γίγνεσθαι- προβλέπει ανάκαμψη του βαμβακιού για την επόμενη περίοδο, τουλάχιστον στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Προφανώς, η κρίση σε συνδυασμό και με την «κακή» προηγούμενη χρονιά, έχει επηρεάσει τους παραγωγούς και συνεκδοχικά την βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν αφορά τη Ροδόπη, όπως εξήγησε ο κος Κουρούδης.

«Πέρυσι είχαμε ρεκόρ στην καλλιεργούμενη έκταση βαμβακιού στην Ελλάδα: 2.9 εκ στρέμματα (από το 2007). Αυτή ήταν η κορύφωση των τελευταίων ετών και αναμέναμε μείωση στο εξής. Εκεί που είχαμε μεγάλη μείωση ήταν στον Έβρο. Εκεί στράφηκε πολύς κόσμος στον ηλιόσπορο», σημειώνει ο πρόεδρος των ΘΕ. Όπως λέει «η Ροδόπη είναι ο τρίτος νομός σε έκταση βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα». Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι φέτος η Ροδόπη θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, με δεδομένη την κατάσταση στον Έβρο, αλλά και επειδή «οι παραγωγοί μας (εν. της Ροδόπης) έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στο βαμβάκι και είναι δύσκολο να κάνουν αλλαγή».

Η ευφυής γεωργία και το cotton+

Με παρονομαστή πάντα τις διεθνείς εξελίξεις, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια προσπαθούν να δώσουν στους καλλιεργητές το δυνατόν περισσότερα «όπλα».

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το προϊόν cotton+ «που έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχει μπει στην αγορά και πλέον το χρησιμοποιούν πολλά κλωστήρια», σχολιάζει ο κος Κουρούδης.

Το δεύτερο επίπεδο της προσπάθειας των ΘΕ αφορά την επαφή των αγροτών με τη λεγόμενη ευφυή γεωργία.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή, τα ΘΕ φέρνουν τους παραγωγούς σε επαφή με εταιρία που οργανώνει την παραγωγή με εργαλεία συλλογής δεδομένων (μετεωρολογικών, κλιματικών, εδαφολογικών, κλπ) που όταν εφαρμόζονται στην πράξη λύνουν την εξίσωση της άριστης παραγωγής που σημαίνει μεγαλύτερα οφέλη για τον παραγωγό αλλά και για τον εκκοκκιστή.

Τέλος, μεγάλο βάρος δίνεται και στο κομμάτι της αγοράς βάμβακος. Ο κος Κουρούδης εξηγεί ότι οι αγρότες πλέον «μπορούν να κλείνουν την τιμή όλο το χρόνο» και η προσπάθεια εστιάζεται στην καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα συναρτά την παραγωγή στην κίνηση της αγοράς.

Διονύσης Βοργιάς
Χρόνος Κομοτηνής