Υποχώρηση του υπ. Παιδείας βλέπουν οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης

Υπόσχονται συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική δικαίωση

 

Υπόσχονται συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική δικαίωση

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαΐου οι Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, μαζί με εκπροσώπους του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και Συλλόγων Γονέων.

Η κινητοποίηση στρεφόταν τόσο κατά της νέας τροπολογίας για κάμερες στις τάξεις αλλά και του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία, που θεωρούν πως έχει αντιπαιδαγωγική κατεύθυνση, αλλά και σε κάθε σχεδιασμό περί μη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης
«Εμείς είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε, θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο σχολείο, την υγεία των μαθητών μας, των οικογενειών τους και όλων των συναδέρφων μας»

«Λέμε όχι στο νομοσχέδιο, λέμε όχι στον Μεγάλο Αδερφό, στις κάμερες μέσα στις τάξεις, υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης.

Με την υγειονομική κρίση, σημείωσε, αναδείχθηκε ο σημαντικότατος ρόλος της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας και Υγείας.

Για αυτό και πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά, κάτι το οποίο δεν βλέπουν με τη σημερινή πολιτική ηγεσία, που θεωρούν ότι κινείται σε επικίνδυνες οδούς.

«Εμείς είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε, θα υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο, την υγεία των μαθητών μας, των οικογενειών τους και όλων των συναδέρφων μας» ανέφερε.

Θεωρεί δε πως η δήλωση της υπουργού παιδείας ότι τα μαθήματα δεν θα βιντεοσκοπούνται αποτελεί αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, όπως και άλλα μέτρα, όπως ο αριθμός των μαθητών και οι ηλικίες εγγραφής στα ΕΠΑΛ.

Όμως κρατούν μικρό καλάθι, μιας και έχουν ακούσει πολλά αλλά στο τέλος βλέπουν λίγα στην πράξη.

Στέφανος Μακρυγιάννης
«Η κ. Κεραμέως, αντιμέτωπη με τον θυμό του κόσμου της εκπαίδευσης και των γονέων, υπαναχωρεί ήδη βήμα βήμα από διάφορες ρυθμίσεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, ο οποίος σημείωσε πως οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα. «Η κ. Κεραμέως, αντιμέτωπη με τον θυμό του κόσμου της εκπαίδευσης και των γονέων, υπαναχωρεί ήδη βήμα βήμα από διάφορες ρυθμίσεις» ανέφερε.

Έτσι ήδη δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των μαθητών ανά τάξη, ότι δεν θα είναι υποχρεωτικές οι κάμερες στα σχολεία, παρά τα όσα έλεγε η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Αυτές οι υποχωρήσεις, καθώς και όποιες άλλες έγιναν, ακόμα είναι προφορικές, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας παραμένουν επιφυλακτικά απέναντι σε αυτές, γιατί σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη η κ. Κεραμέως έχει αποδειχθεί ανακόλουθη μέχρι τώρα.

«Άλλα λέει κάθε βδομάδα, άλλα λέει κάθε μήνα, ψεύδεται ασύστολα στους εκπαιδευτικούς, για αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή θα βρισκόμαστε στο δρόμο για να πάρει πίσω το σύνολο του πολυνομοσχεδίου» ανέφερε.

Άλλωστε τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και η επιστημονική κοινότητα, συναινούν ότι είναι αντιπαραγωγικό και τελείως παράλογο στη σημερινή εποχή.

Παράλληλα βέβαια ανακύπτουν και νέα ζητήματα, λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού μιας και υπάρχουν συζητήσεις οι συμβασιούχοι του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι αναπληρωτές στην εκπαίδευση, να χρεωθούν μέρος της κρίσης μέσω του προγράμματος SURE.

Μέσω αυτού θα καλυφθεί μέρος του μισθού, ενώ το υπόλοιπο εκτιμούν πως θα το χάσουν, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πως θα βρει την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δήμητρα Ηλιάκη μέλος της ΕΓ ΑΔΕΔΥ Ροδόπης
«Στον καιρό του κορωνοϊού έρχεται η συγκυρία να δέσει με νομοσχέδια που δεν βοηθούν και δεν οδηγούν την εκπαίδευση στο Δημόσιο χαρακτήρα της»

Τη συμπαράσταση του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ροδόπης στην κινητοποίηση μετέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Δήμητρα Ηλιάκη, που τόνισε πως δίνουν ξανά το παρόν για να ενώσουν τη φωνή τους με τα Σωματεία των εκπαιδευτικών αλλά και όλους όσους ζητούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα λειτουργεί ανταποδοτικά προς τους πολίτες της χώρας.

«Στον καιρό του κορωνοϊού έρχεται η συγκυρία να δέσει με νομοσχέδια που δεν βοηθούν και δεν οδηγούν την εκπαίδευση στο Δημόσιο χαρακτήρα της» ανέφερε.

Αντίθετα θεωρεί πως η κρίση του κορωνοϊού θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή και τη βάση για να δούμε πώς μπορεί το Δημόσιο να λειτουργήσει υπέρ των πολιτών.

«Οι δημόσιες δομές είναι καθοριστικές για την υγεία και την ασφάλειά μας, αυτό πρέπει να καταλάβει το Υπουργείο Παιδείας και κάθε Υπουργείο που οραματίζεται ιδιωτικότητα σε όλους του τους τομείς» κατέληξε.

Παρατηρητής της Θράκης