Η κυβέρνηση σπρώχνει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα καταγγέλουν Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων και Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου

Σε μία σημαντική καταγγελία προχωρούν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Χανίων

 

Σε μία σημαντική καταγγελία προχωρούν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Χανίων.

Όπως αναφέρεται, η κυβέρηση αντί να στηρίξει ουσιαστικά το δημόσιο συστήματα υγείας προχωρά σε μπαλώματα ενώ την ίδια στιγμή επιδοτεί ουσιαστικά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας σε αντίθεση με την κίνηση που υπάρχει παγκοσμίως για ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής, ότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “ενώ η κοινωνία «ανοίγει» σταδιακά με αποκορύφωμα την έναρξη της τουριστικής περιόδου (χωρίς μαζικά τεστ με την επιστημονικοφανή «φενάκη» περί καλλιέργειας ψευδαίσθησης ασφάλειας), συμβαίνει το εξής παράλογο. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην λεγόμενη κανονικότητα με σαφή εντολή του Υπουργείου Υγείας να πραγματοποιείται μηνιαίως μόνο το 50% των χειρουργείων συγκριτικά με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων! Όλα αυτά οδηγούν τους απογοητευμένους από τις πολύμηνες λίστες ασθενείς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια προς μεγάλη χαρά των επιχειρηματιών της υγείας.”

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Παρά τα εύσημα της κυβέρνησης για τον τρόπο που λειτούργησε και λειτουργεί το ΕΣΥ σε αυτή την υγειονομική κρίση και παρά τις υποσχέσεις για άμεση στελέχωση του, η πραγματικότητα που βιώνουμε ως υγειονομικοί απέχει έτη φωτός από τις εξαγγελίες του υπουργείου.

Δεν παραπονεθήκαμε ούτε για τη σωματική ούτε για την ψυχική μας κόπωση και για το στρες που βιώνουμε όλο αυτό τον καιρό, καθώς όλες οι άδειες έχουν ανασταλεί. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να παραπονεθούμε για το ότι μας στερούν τη δυνατότητα να εργαζόμαστε όπως είναι επιστημονικά ορθό χωρίς να θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο.

Προσωρινά μπαλώματα με συμβάσεις διετίας, τόσο για γιατρούς όσο και για νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό που είναι αναγκαίο για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Μετακινήσεις γιατρών από νομό σε νομό για να καλυφθούν κενά τα οποία ήταν γνωστά εδώ και μήνες και χωρίς να υπάρχει στο άμεσο μέλλον προοπτική να καλυφθούν (εδώ και μήνες το νοσοκομείο Ρεθύμνου παραπαίει και στηρίζεται σε ενίσχυση από το λειψό προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων).

Το υπουργείο οφείλει να προστατεύσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς, όχι μέσω αποδυνάμωσης τμημάτων καλύπτοντας τρύπες πρόχειρα, αλλά αποφασίζοντας μία γενναία ενίσχυση του συστήματος με άμεσες μαζικές προσλήψεις μονίμων γιατρών. Αντ’ αυτού πρόσφατα έγινε καταμέτρηση ελλείψεων ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων της Κρήτης με στόχο την κάλυψη εφημεριών από ιδιώτες συναδέλφους.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους ιδιώτες συναδέλφους μας…ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι ο εφημερεύων ιατρός ενός τμήματος οφείλει να είναι μέλος μιας ομάδας, της οποίας η λειτουργία βασίζεται στην καθημερινή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με στόχο την ίαση των ασθενών. Ένας γιατρός «κομήτης» που εμφανίζεται 2-3 φορές μηνιαίως είναι αδύνατο να αποτελέσει ενεργό μέλος της ομάδας, όσο άξιος κι αν είναι.

Αφού όλη η Ελλάδα πλέον γνωρίζει ότι το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο και «γερασμένο» γιατί είναι τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση να προκηρύξει μόνιμες θέσεις εργασίας και να το επανδρώσει; Πολύ απλά επειδή δε θέλει και προτιμά να μας κοροϊδεύει με επικοινωνιακά τερτίπια. Η στροφή στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί σαφέστατα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης εμμονής για ιδιωτικοποίηση της υγείας, τη στιγμή που παγκοσμίως πλέον αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών συστημάτων υγείας δημόσιου χαρακτήρα, ικανών να αντιμετωπίσουν κύματα πανδημίας.

Για τις θέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται άγονες (θέσεις που προκηρύσσονται και κανένας γιατρός δεν δηλώνει ενδιαφέρον) θα πρέπει οι ιθύνοντες να αναρωτηθούν εάν και κατά πόσον δίνουν τα κίνητρα, τόσο εκπαιδευτικά όσο και οικονομικά (π.χ. επιδότηση ενοικίου),ώστε νέοι γιατροί να μπουν στο εθνικό σύστημα υγείας,και για ποιο λόγο οι νέοι γιατροί προτιμούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ενώ η κοινωνία «ανοίγει» σταδιακά με αποκορύφωμα την έναρξη της τουριστικής περιόδου (χωρίς μαζικά τεστ με την επιστημονικοφανή «φενάκη» περί καλλιέργειας ψευδαίσθησης ασφάλειας), συμβαίνει το εξής παράλογο. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην λεγόμενη κανονικότητα με σαφή εντολή του Υπουργείου Υγείας να πραγματοποιείται μηνιαίως μόνο το 50% των χειρουργείων συγκριτικά με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων! Όλα αυτά οδηγούν τους απογοητευμένους από τις πολύμηνες λίστες ασθενείς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια προς μεγάλη χαρά των επιχειρηματιών της υγείας. Διεκδικούμε:

– την εξαίρεση των έκτακτων περιστατικών από το 50% των χειρουργείων στα νοσοκομεία, όπως σωστά εξαιρέθηκαν οι καρκινοπαθείς, και την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδάλλως κάποιες κλινικές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν προγραμματισμένα περιστατικά. Εάν διατηρηθεί ο περιορισμός του 50%, για το έτος 2020 προβλέπονται 3,500 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Χανίων.

– μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ελληνικά νοσοκομεία. Αρκετά με το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ ενώ στην πράξη υπονομεύεται μεθοδικά η ίδια η ύπαρξη του.

Ζητάμε τη στήριξη όχι μόνο της ΥΠΕ και του υπουργείου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, αλλά κυρίως του ίδιου του ελληνικού λαού,του άμεσα ενδιαφερόμενου. Τώρα είναι η στιγμή να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για να αποκτήσουμετοΕθνικό Σύστημα Υγείας που δικαιούμαστε.

Αγώνας της Κρήτης