Αχαΐα: Χωρίς άδεια 350 επιχειρήσεις στην ακτογραμμή - Στον αέρα 5.000 εργαζόμενοι

Δυσκολεύει το κράτος την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του τουρισμού και εστίασης, καθώς η καθυστερημένη αλλαγή των διαδικασιών για τις ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες έπιασε απροετοίμαστη την τοπική αυτοδιοίκηση

 

Δυσκολεύει το κράτος την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του τουρισμού και εστίασης, καθώς η καθυστερημένη αλλαγή των διαδικασιών για τις ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες έπιασε απροετοίμαστη την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Έπρεπε η ΚΥΑ να έχει εκδοθεί από τον Μάρτιο. Τα καταστήματα είναι έτοιμα, περιμένουν 5.000 εργαζόμενοι να δουλέψουν και δεν είναι έτοιμο το κράτος να αδειοδοτήσει τις επιχειρήσεις…» λέει στην «Π» ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

Ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών της εστίασης μας εξήγησε το «τραγικό και οξύμωρο» που κρατάει χωρίς άδεια περίπου 350 επιχειρήσεις στην ακτογραμμή της Αχαΐας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε με καθυστέρηση. Ενώ μέχρι πρότινος η υποβολή φακέλων για τις αδειοδοτήσεις γινόταν από την Κτηματική Υπηρεσία, η αρμοδιότητα πέρασε στο Δήμο που πιάστηκε εξ απήνης. Γιατί; Με τα περσινά δεδομένα διεκπεραίωνε μικρό αριθμό φακέλων και επομένως δεν χρειαζόταν να έχει ούτε οργανωμένο τμήμα ούτε πολυάριθμο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του. Με τα νέα δεδομένα βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη ένας υπάλληλος (λόγω και του κορονοϊού) να επωμίζεται την υποδοχή και την διεκπεραίωση περίπου 350 φακέλων. Γεγονός είναι ότι τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και τους αιγιαλούς της Αχαΐας δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί και έχουν απέναντί τους μια υποστελεχωμένη υπηρεσιακή δομή.

Ο σύλλογος καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής επικοινώνησε με τη δημοτική αρχή, η οποία δεσμεύτηκε να ενισχύσει το αρμόδιο τμήμα για να αυξηθεί ο αριθμός των εκδιδόμενων αδειών. Η πληροφόρηση που είχε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου είναι ότι ξεκίνησε η ροή αποστολής των φακέλων από το Δήμο στη Κτηματική Υπηρεσία για την οικονομική τακτοποίηση των υπόχρεων και έλεγχο των στοιχείων. Ο Σπ. Στεργίου εκφράζει την ελπίδα ότι ορισμένοι συνάδελφοί του θα προλάβουν να εξασφαλίσουν την άδεια για να ανοίξουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Χάθηκαν όμως δύο σαββατοκύριακα με υψηλές θερμοκρασίες και οι επιχειρήσεις, αν και ήταν έτοιμες να δεχθούν κόσμο, δεν μπορούσαν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ.» σχολίασε και μας υπενθύμισε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, εκτός από ξαπλώστρες και ομπρέλες, με την προϋπόθεση ότι οι καταστηματάρχες έχουν εκδώσει άδεια.

Μιχάλης Βασιλάκης
Πελοπόννησος