Να λυθεί άμεσα το στεγαστικό τους πρόβλημα ζητούν οι Αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Τουφάκης, κάνοντας λόγο για τραγικές συνθήκες στο παρόν κτίριο που, όπως λέει, θυμίζει… «περιστερώνα» - Ποια είναι η πρόταση των Αστυνομικών, ποια η θέση τους για το ενδεχόμενο στέγασής τους στην οδό Δήμητρας και η ανάγκη για νέο κτίριο και για το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού

 

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Τουφάκης, κάνοντας λόγο για τραγικές συνθήκες στο παρόν κτίριο που, όπως λέει, θυμίζει… «περιστερώνα» - Ποια είναι η πρόταση των Αστυνομικών, ποια η θέση τους για το ενδεχόμενο στέγασής τους στην οδό Δήμητρας και η ανάγκη για νέο κτίριο και για το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού

Τη μεγάλη και άμεση ανάγκη για μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης σε νέο κτίριο τονίζει διαχρονικά και με κάθε τρόπο, η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Πρόεδρος της οποίας, Χρήστος Τουφάκης, δηλώνει στη «ΓΝΩΜΗ» πως, πλέον, την ανάγκη αυτή αναγνωρίζουν όλοι οι τοπικοί φορείς, από τον Δήμο και την Περιφέρεια, μέχρι τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για θετική έκβαση της υπόθεσης, αυτή τη φορά.

Το στεγαστικό ζήτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης τέθηκε την Τετάρτη 27/5, από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τα σενάρια που έχουν επικρατήσει αφορούν είτε τη δημιουργία νέου κτιρίου, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, προς την Παλαγία, είτε τη μεταστέγαση της Αστυνομίας στην οδό Δήμητρας και στο κτίριο που θα προκύψει από το σημερινό παλιό Νοσοκομείο: είτε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα, είτε ένα καινούριο που θα ανακατασκευαστεί εκ βάθρων.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι γίνεται και πάλι κουβέντα για το θέμα της μεταστέγασης. Αποτελεί πάγια θέση μας, ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, και το έχουμε ‘ανεβάσει’ όσο μπορούσαμε περισσότερο. Βλέπουμε με χαρά ότι όλοι οι φορείς ασχολούνται με το θέμα», σημειώνει ο κ. Τουφάκης, βάζοντας ακόμη ένα πάγιο αίτημα στην κουβέντα. «Θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι ανάγκη, πέρα από το κτιριακό της Αλεξανδρούπολης, να υπάρξει άμεσα μέριμνα για το τμήμα συνοριακής φύλαξης Τυχερού, το οποίο, ενώ έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, είναι εντελώς ακατάλληλο. Έρχονται νέες δυνάμεις στην περιοχή, θα έχουμε νέες προσλήψεις, επομένως η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στο θέμα αυτό, καθώς χρειάζεται άμεσα νέο κτίριο που να είναι αντίστοιχο των αναγκών μας».

Ταλαιπωρία πολιτών, αλλά και αστυνομικών

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, η οποία διαρκώς «μεγαλώνει» με νέες υπηρεσίες, που προσπαθούν να «χωρέσουν» τόσα χρόνια στους ίδιους χώρους, ο κ. Τουφάκης σημειώνει πως η κατάσταση είναι τριτοκοσμική, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πολίτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν.

«Τις τελευταίες μέρες, με την ανάγκη τήρησης αποστάσεων και μέτρων προστασίας, το πρόβλημα έχει διογκωθεί. Μπορεί να συγκεντρωθούν 10, 20 ακόμη και 30 άτομα έξω από το κτίριο, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν. Θα έπρεπε να μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε έναν άνετο χώρο, με άμεση και εύκολη πρόσβαση για όλους. Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους, υπάρχουν πολλά περιστατικά κατά καιρούς, έχουμε ζητήσει πολλές φορές τη βοήθεια του Δήμου για απολύμανση του χώρου… Να φανταστείτε ότι μαζί μας συστεγάζονται και περιστέρια, έχει γίνει ‘περιστερώνας’ το κτίριο και οι συνάδελφοι εργάζονται με το φόβο ότι μπορεί να κολλήσουν αρρώστιες από τα πτηνά».

Δύο λύσεις

«Έχουμε καταθέσει εγκαίρως την πρότασή μας προς τους φορείς, το Αρχηγείο και το Υπουργείο, η οποία αφορά στην αξιοποίηση οικοπέδου στην περιοχή προς Παλαγία, κοντά στο κτίριο της Πυροσβεστικής. Μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της χρηματοδότησης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ακριβώς όπως έγινε στην περίπτωση της Πυροσβεστικής, ενώ υπάρχουν κι άλλα προγράμματα που ‘τρέχουν’ και μπορούν να αξιοποιηθούν. Το οικόπεδο είναι στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου αυτή την στιγμή και μπορεί να μεταβιβαστεί στην Υπηρεσία μας με μία απλή διαδικασία. Ο φάκελος με τις μελέτες είναι έτοιμος, χρειάζονται μόνο κάποιες επικαιροποιήσεις».

Αναφορικά με την μεταστέγαση της Αστυνομίας στο παλιό νοσοκομείο της οδού Δήμητρας, είτε στο υπάρχον, μετά από μία ριζική ανακαίνιση, είτε σε ένα νέο που θα προκύψει, ο κ. Τουφάκης σημειώνει: «Ενημερώθηκα ότι είναι στην πρόθεση της Περιφέρειας να κατεδαφίσει το κτίριο και να κατασκευάσει ένα καινούριο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν είμαστε αρνητικοί να στεγαστούμε εκεί, εκτιμώ όμως ότι είναι ένα αρκετά κοστοβόρο και χρονοβόρο σενάριο. Αν μπορούν να μας εγγυηθούν ότι θα είναι έτοιμο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καλώς. Απλώς, επειδή πιστεύουμε ότι η πόλη μεγαλώνει διαρκώς, υπάρχει ο προβληματισμός ότι σε λίγα χρόνια, και εκείνη η περιοχή ίσως παρουσιάσει κυκλοφοριακό πρόβλημα και χρειαστεί να μπούμε σε νέες συζητήσεις. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως καλύτερη λύση είναι μία νέα Αστυνομική Διεύθυνση εκτός αστικού ιστού».

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης