Η Ελλάδα δημοφιλέστερος προορισμός φέτος για τους Πολωνούς | Ποιοι προτιμούν τη Ζάκυνθο;

Ο καλύτερος τρόπος να στοχεύσουν σωστά οι τουριστικές επιχειρήσεις μας σε επίπεδο προώθησης των προϊόντων κι υπηρεσιών τους είναι να γνωρίζουν καλά την αγορά στην οποία απευθύνονται αλλά και την απήχησή τους σε κάθε τμήμα της.


Ανατρέξαμε σε στατιστικές και συζητήσαμε με τρεις «ειδικούς» του τουρισμού στο νησί μας για τις βασικές χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας την φετινή χρονιά αλλά και για την «πτώση» που λίγο πολύ όλοι παρατηρούμε. Το τελευταίο, κυρίως επειδή τα επίσημα στατιστικά Μαΐου δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις παρατηρήσεις μας κάτι που μας έξαψε την περιέργεια.

Ποιοι προτιμούν την χώρα μας
Βάσει του 19ο ετήσιο βαρόμετρο διακοπών της Europ Assistance σε συνεργασία με την Ιpsos η Ελλάδα αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό φέτος για τους Πολωνούς (μερίδιο 9% στον προγραμματισμό διακοπών) είναι η τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή για τους Βρετανούς (με μερίδιο 8%) τρίτη και για τους Ιταλούς χώρες (μερίδιο 6%).

Στο νησί μας
Ο κ. Φιλιπποπολίτης Γιάννης τουριστικός πράκτορας συμφωνεί με τα παραπάνω: «Αγγλία, Πολωνία, Ολλανδία», μας απαντά με σιγουριά πριν καν προλάβουμε να θέσουμε την ερώτηση. Ο Γιάννης Αβραμίδης υπεύθυνος εταιρείας που κάνει διαχείριση ακινήτων για ιδιώτες κι εκπροσώπησή τους σ’ όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες: «Φέτος ίσως έχουμε λίγο περισσότερους Αυστριακούς, Ολλανδούς και Ρώσους. Οι Πολωνοί δεν είναι τόσο σε εμάς – είναι στο μαζικό τουρισμό και όντως είναι αρκετά πιο πολλοί από την περσινή χρονιά. Η μεγάλη αύξηση αφορά στους Πολωνούς». Αναφορικά με τις βίλλες μας λέει πως φέτος «έχουμε επισκέπτες όλων των εθνικοτήτων καθώς αυτές έχουν ρίξει τις τιμές τους. Πέρσι ήταν πιο πολλοί Εγγλέζοι, Ολλανδοί, Αυστριακοί. Φέτος είναι κι αυτοί αλλά και Ρουμάνοι και Ούγγροι». Η Κατερίνα Καραθεοδώρου έχει επιχείρηση που νοικιάζει οχήματα, οργανώνει εκδρομές… μας λέει «βλέπουμε πάρα πολλούς Ιταλούς και Άγγλους. Ειδικά από μέσα Ιουνίου ως Αύγουστο έχουμε πολλούς Ιταλούς ενώ έχουν ξεκινήσει τώρα κι Ολλανδοί και Γάλλοι» ενώ προσθέτει πως βλέπουν «πολλούς Ασιάτες… Κινέζους, Ιάπωνες, Κορεάτες!»

Μήπως τελικά μας επηρεάζει το Brexit;
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτου στην πρόσφατη ανακοίνωσή του επί του θέματος ανέφερε πως το Brexit «επηρέασε αρνητικά τις προκρατήσεις, δεδομένου ότι η Βρετανική αγορά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην εισερχόμενη τουριστική ροή από το εξωτερικό» ωστόσο προσέθεσε πως από άποψη συνόλου των αεροπορικών αφίξεων του εξωτερικού είχαμε «ανεπαίσθητη άνοδο 0,50%, αλλά όχι μείωση».
Ο υπεύθυνος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Fidelity μας λέει για το Brexit: «Φυσικά μας έχει επηρεάσει. Υπήρχε μια αβεβαιότητα κι ο κόσμος δεν έκλεινε διακοπές. Πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους στην Αγγλία. Όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά γενικά οι πωλήσεις από Αγγλία είναι πεσμένες… είναι πτωτικές. Και θα μας επηρεάσει ακόμα περισσότερο για του χρόνου.»

Γενικότερη πτώση
Για τη γενικότερη πτώση ο κ. Φιλιπποπολίτης μας λέει πως ευθύνεται «η άνοδος Τουρκίας, & Τυνησίας – το γεγονός πως όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ταξιδεύουν εκτός Ευρώπης λόγω αυξημένης φορολογίας εδώ. Ο καιρός επίσης έπαιξε μεγάλο ρόλο και επηρέασε και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής άμεσα». Ο κ. Αβραμίδης μας δίνει κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την πτώση στις βίλλες «Στις βίλλες είναι τα πράγματα πεσμένα–έχουν συμπιεστεί οι τιμές. Παραδείγματος χάριν πέρσι στις Βολίμες οι τιμές ήταν πολύ ψηλές. Φέτος έχουν πάει στο ήμισυ και πολλές φορές και στο 1/3 –βίλλες που νοικιαζόντουσαν 1000 ευρώ έχουν πάει στα 350-400 κι είναι όντως πολύ ωραία καταλύματα». Ενώ συμπληρώνει πως «ο μέσος όρος παραμονής έχει πέσει κατά 1 ή 2 μέρες παρά τη μείωση των τιμών».

 

Πηγή: Ημέρα Ζακύνθου