Διεθνές Συνέδριο Μεγάλων Φραγμάτων στα Χανιά

Η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ, www.eeft.gr), επιστημονικό Σωματείο που ως σκοπό έχει την ανάπτυξη και προώθηση της τεχνογνωσίας γύρω από τα φράγματα και την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD), φιλοξενεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2019 στον Πλατανιά το 11ο Συμπόσιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου (European Club) της ICOLD.

 

Το θέμα του Συμποσίου είναι “Το μέλλον των φραγμάτων στην Ευρώπη: προοπτικές και προκλήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον”. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της ICOLD και έχει την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., της ΕΥΔΑΠ κτλ.
Το 11ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο της ICOLD απευθύνεται εν προκειμένω σε φορείς μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων και ταμιευτήρων, μέλη οργανισμών ασφάλειας φραγμάτων και επιστήμονες που ασχολούνται με το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ταμιευτήρων. Στο Συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από πάνω από 30 χώρες, θα παρουσιαστούν ειδικές ομιλίες από διεθνούς φήμης επιστήμονες και εκπροσώπους της ICOLD σε θέματα όπως:
• Ασφάλεια φραγμάτων και διαχείριση κινδύνων. Κοινωνικές επιπτώσεις και ευαισθητοποίηση.
• Συνδυασμός προηγμένων αριθμητικών μεθόδων και μηχανική εκμάθηση (machine learning) στην αξιολόγηση ασφάλειας των φραγμάτων
• Προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή στα φράγματα και τους ταμιευτήρες.
• Συσχέτιση αποθήκευσης δεξαμενών και απόδοσης σε σενάρια κλιματικής αλλαγής.
• Πρακτικές διαχείρισης των φραγμάτων και των ταμιευτήρων για ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον της Υδροηλεκτρικής παραγωγής
• Η σημασία της υδροηλεκτρικής ανάπτυξης για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη
Οι εργασίες του Συμποσίου θα διαρκέσουν από το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου έως το απόγευμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου ενώ στις 4 Οκτωβρίου θα γίνει τεχνική επίσκεψη σε φράγματα της Δυτικής Κρήτης.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 8:30 θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Στέλιος Κοροβέσης και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ κ. Γιώργος Καραγιάννης.
Η γλώσσα του Συνεδρίου θα είναι τα Αγγλικά, με διερμηνεία στα Ελληνικά.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα