Βόλος: Ακυρώνονται οι δασικοί χάρτες

Παράνομη η κύρωσή τους και στη Μαγνησία - Δικαιώθηκαν πολίτες, που είχαν προσφύγει -Ακυρώνεται η διαδικασία, λόγω σοβαρών παραλείψεων - Ολο το σκεπτικό της απόφασης

 

«Βόμβα» από το ΣτΕ, που αφορά στη Μαγνησία, καθώς και το 50% της χώρας. Παράνομη η κύρωση των δασικών χαρτών, γιατί δεν εξετάστηκαν αιτήσεις πολιτών από τις επιτροπές αντιρρήσεων.

Μετά την ακύρωση της διαδικασίας εξαγοράς ξεχερσωμένων εκτάσεων από τους αγρότες και την απόφασή του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική η εξαίρεση από το δασικό χάρτη των περιοχών όπου έχουν αναπτυχθεί «οικιστικές πυκνώσεις» (αυθαίρετα), μια τρίτη απόφαση ήρθε να κρίνει παράνομη τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών. Τον δρόμο για τη δικαίωση εκατοντάδων πολιτών που θίγονταν από την κύρωση των δασικών χαρτών «άνοιξε» η απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή πολίτη της Λάρισας.

«Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο, η κύρωση των δασικών χαρτών και στην περιοχή μας θα πρέπει να θεωρείται πλέον άκυρη», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η τοπογράφος - πολεοδόμος μηχανικός Γραμματή Μπακλατζή, λαμβάνοντας γνώση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Από τη Μαγνησία έχουν κατατεθεί τρείς προσφυγές στο ΣτΕ κατά αντίστοιχων αποφάσεων της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας για απόρριψη αιτημάτων για διόρθωση του δασικού χάρτη, λόγω προδήλων σφαλμάτων, για τις οποίες αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η έκδοση σχετικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες στις περιοχές της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου και του δασικού χάρτη Μαγνησίας είναι παράνομοι γιατί δεν τηρήθηκε σωστά η διαδικασία από την διοίκηση, παρά τις αιτήσεις πολιτών για διόρθωση του χάρτη γιατί υπήρχαν πρόδηλα σφάλματα.

Εκτός από ότι μπαίνει σε νέες περιπέτειες η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, εμμέσως αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και με το Κτηματολόγιο, γιατί δεν εξετάστηκαν ως αντιρρήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές, εκατοντάδες αιτήματα πολιτών που υποστήριζαν ότι υπάρχει λάθος στον χάρτη ( πρόδηλα σφάλματα) και η έκταση τους κακώς φαίνεται ως δασική, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.

Η απόφαση του ΣτΕ «πάτησε» πάνω στη λανθασμένη, όπως κρίθηκε, πρακτική που ακολούθησαν οι διευθύνσεις δασών. Άλλες φορές εξετάζονταν τα αιτήματα προδήλων σφαλμάτων και εγκρίνονταν οι ενστάσεις, ενώ άλλες απορρίπτονταν. Στις περιπτώσεις που οι υποθέσεις έκλειναν χωρίς να εξετασθεί το θέμα από την αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων και χωρίς να κληθεί ο πολίτης να παραστεί και να υποστηρίξει το αίτημά του. η έκταση χαρακτηρίζονταν «πράσινη» , δηλαδή δασική στον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να λαμβάνουν οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις δύο συγκρουόμενες μεταξύ τους γνωματεύσεις. Μία θετική από την διοίκηση ( Δ/νση Δασών) και μια αρνητική από την Επιτροπή Αντιρρήσεων!

Τι έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας

Το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδίκασε απόφαση σύμφωνα με την οποία πολίτης προσέφυγε κατά της ανάρτησης δασικού χάρτη, υποστηρίζοντας πως ο Δασικός Χάρτης εμπεριέχει λάθη που θεωρούνται πρόδηλα σφάλματα, όπως αυτά ορίζονται στην 153394/919/2017 απόφαση του ΥΠΕΝ και η διοίκηση μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών απέρριψε το αίτημα του και προχώρησε στην κύρωση του δασικού χάρτη συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης έκτασης , ως δασικής.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η αρμόδια αρχή που εξέτασε το θέμα, αφού αρχικά δικαίως έκρινε πως τα σφάλματα του δασικού χάρτη δεν είναι πρόδηλα, θα έπρεπε στη συνέχεια να παραπέμψει την αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων, προκειμένου η εν λόγω Επιτροπή να κρίνει, κατά πρώτον, εάν η αίτηση κατατέθηκε εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, σε καταφατική δε περίπτωση και εφόσον πληρούνται οι αντίστοιχες νόμιμες προϋποθέσεις, να την εξετάσει ως αντίρρηση, πληρώνοντας ο πολίτης το σχετικό παράβολο.

Η παράλειψη της διαβίβασης της αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων οδήγησε το ΣτΕ στην απόφαση να κάνει δεκτή την αίτηση του πολίτη και να ζητήσει την ακύρωση του εν λόγω δασικού χάρτη

Θέμα νομιμότητας

«Με βάση την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε παράνομη την κύρωση του δασικού χάρτη Λάρισας , γιατί δεν εξετάσθηκε η αίτηση πρόδηλου σφάλματος από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, υπάρχει θέμα νομιμότητας όλων δασικών χαρτών που έχουν κυρωθεί γιατί ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Συγκεκριμένα οι περιοχές που αφορά η απόφαση του ΣτΕ είναι περίπου 2750 προκαποδιστριακοί 0ΤΑ, που κυρώθηκε ο δασικός χάρτης και αφορά περίπου στο 50% της έκτασης της χώρας.

Επομένως θα πρέπει όλες οι αιτήσεις προδήλων σφαλμάτων που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα να προωθηθούν στις Αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων για να εξετασθούν, πληρώνοντας οι πολίτες τα ανάλογα παράβολα», επισήμανε η κ. Μπακλατζή.

Τι γίνεται στη Μαγνησία;

Τα πρόδηλα σφάλματα για τα οποία μπορεί ο πολίτης να κάνει ένσταση είναι όσα οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σ΄ αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

Επίσης σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών, να μη περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση, από ένα κτήμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις άκρες των χωραφιών που συνορεύουν με δασική έκταση, όπου το φούντωμα της φυλλωσιάς βρίσκεται εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης.

Ακόμη σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Για παράδειγμα να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.

Επίσης σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης) αλλά και σφάλμα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούνται οι εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στο χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και την γύρω περιοχή.

Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων.

Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.

Τέλος, ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως; να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ

Βάσω Κυριαζή
Πηγή: Ταχυδρόμος Μαγνησίας