Θράκη: Κατά της επένδυσης χρυσού και οι επαγγελματίες της εστίασης του Έβρου

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία μας και τις δουλείες μας» αναφέρει το Σωματείο. «Όχι» είπε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

 

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία μας και τις δουλείες μας» αναφέρει το Σωματείο. «Όχι» είπε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Μετά την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, τον Εμπορικό Σύλλογο και τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, που επικαιροποίησαν τις αρνητικές τους αποφάσεις αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού, δύο ακόμη φορείς ενώνουν τις φωνές τους και λένε όχι στα χρυσωρυχεία. Ο λόγος για την Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Ειδική συνεδρίαση για το θέμα και ανάλογη απόφαση αναμένεται να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Η έντονη αυτή κινητικότητα, επιβεβαιώνοντας τη φημολογία που υπήρχε πριν τις εθνικές εκλογές, για αναμόχλευση του θέματος του χρυσού στη Θράκη, επισφραγίστηκε με την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, για την επένδυση της Eldorado Gold στο Πέραμα, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, όλες αυτές οι αρνητικές αποφάσεις δημιουργούν κλίμα «υποδοχής» του Πρωθυπουργού, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη στον Έβρο, με αφορμή την στρατιωτική άσκηση Παρμενίων 2019.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου

«Η υπόθεση των χρυσωρυχείων στη Θράκη, είναι ένα θέμα που απασχόλησε επί σειρά ετών. Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επανήλθε στο προσκήνιο.

Κατόπιν τούτου το Σωματείο μας νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί στο δημόσιο διάλογο εμμένοντας στη θέση του. Τασσόμαστε ΚΑΤΑ μίας τέτοιας ρυπογόνας επένδυσης για το περιβάλλον αλλά και επικίνδυνης για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας.

Υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους ότι :

“Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τέτοιου είδους επενδύσεις αλλά με λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας μας.”

“Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία μας και τις δουλειές μας.”

Συντασσόμαστε και συνυπογράφουμε πλήρως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, των τοπικών φορέων και της Διανομαρχιακής Επιτροπής στην κάθετη άρνηση λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή μας».

Και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής λέει «όχι»

«Όχι» είπε και το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στις τυχόν εξορυκτικές δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Θράκη. Μπορεί ο Δήμος Κομοτηνής να μην είναι στον «χάρτη» των επενδύσεων που θέλει να κάνει η εταιρία, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής θέλησε να προτάξει ως μείζον το ζήτημα του Χρυσού, εκφράζοντας την αντίδρασή του σε όσα διαμηνύονται το τελευταίο διάστημα κυρίως μετά από τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Γεωργιάδη.

Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Χρόνο, έκανε την πρώτη του τακτική συνεδρίαση με δήμαρχο τον Γ. Γκαράνη τις απογευματινές – βραδινές ώρες της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο. Εκεί, ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έκδοση ψηφίσματος κατά της εξόρυξης Χρυσού.

Ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι απεφάνθησαν ότι Θράκη και Χρυσός δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση κι έδειξαν την πόρτα εξόδου στην Eldorado. Ακούστηκαν αρκετές τοποθετήσεις. Το σώμα υιοθέτησε το πρόσφατο ψήφισμα του της ΠΕΔ. Δικό της ψήφισμα κατά του Χρυσού κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Κική Ηπειρώτου
Πηγή: Η Γνώμη της Θράκης