«Ρουκέτα» Άδωνη για τον «καλά φυλαγμένο» Έβρο

Μία δήλωση που έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις στους κόλπους των συνοριοφυλάκων του Έβρου έκανε χθες το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης

 

Μία δήλωση που έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις στους κόλπους των συνοριοφυλάκων του Έβρου έκανε χθες το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ για το προσφυγικό και απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου ότι «ο Έβρος είναι ξέφραγο αμπέλι», ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Στον Έβρο μια χαρά είναι. Δεν περνάει κανένας. Οι μόνοι που περνάνε είναι αυτοί που βρήκαν ένα καινούριο κόλπο, δεν θα το πω στην τηλεόραση. Ο Έβρος είναι καλά φυλαγμένος. Είναι ξηρά. Στη θάλασσα δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».

Η αντίδραση από τους συνοριοφύλακες ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, σχολίασε αυτές τις δηλώσεις λέγοντας: «Λυπάμαι όταν από κορυφαίους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης γίνονται τέτοιες δηλώσεις…. Πραγματικά είναι τελείως απαράδεκτες. Ο κ. Γεωργιάδης, ας ενημερωνόταν από τους αρμόδιους υπουργούς, που γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στον Έβρο και ας ανακαλέσει αυτές τις δηλώσεις, προλαβαίνει… Θα πρέπει ο Έβρος να θωρακιστεί, να το καταλάβουν αυτό στην Αθήνα και να σταματήσουν οι εκπτώσεις στον τομέα της συνοριακής φύλαξης στον Έβρο… Ας πούμε ότι είναι το λιγότερο αυτχείς αυτές οι δηλώσεις. Ας έρθει ο κ. Γεωργιάδης στον νομό μας να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά… Το ηθικό μας πέφτει με τέτοιες δηλώσεις, νιώθουμε αμήχανα και άβολα κυρίως εδώ πάνω στον Έβρο».

Ο κ. Γιαλαμάς αναφέρθηκε και σε όσα υποσχέθηκε κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, πριν 1,5 μήνα ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας πως, παρά τις δεσμεύσεις, «δεν είχαμε ακόμη καμία ενίσχυση σε προσωπικό, ωστόσο υπήρξε μία ενίσχυση στον στόλο των οχημάτων μας». Πάγια θέση των συνοριοφυλάκων είναι οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων και όχι η κάλυψη των κενών με αποσπάσεις και έκτακτες τοποθετήσεις από άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που σύμφωνα με τον Υπουργό θα γίνει ως το 2020.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στη συνοριοφυλακή του Έβρου, αυτή την στιγμή, ίσως κα να ξεπερνούν το 50%, αν υπολογίσει κανείς και το προσωπικό που αναγκαστικά ασχολείεται με τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ του Φυλακίου.

«Είναι πολλοί συνάδελφοι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση, ενώ πρέπει όλοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή… Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, έχουμε φτάσει στο κόκκινο. Το φιλότιμο μόνο δεν φτάνει, όταν είμαστε χωρίς καμία ενίσχυση όλα αυτά τα χρόνια και όταν όλα τα προβλήματα συνεχώς κρύβονται κάτω από το χαλί», σημείωσε ο κ. Γιαλαμάς.

Ο ίδιος παρατηρεί τη μεγάλη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα. Άλλωστε μόλις χθες το πρωί, είχαμε νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Σαμοθράκη. «Από βόρειο Έβρο ως Καβάλα, έχουμε καθημερινά 8 συλλήψεις διακινητών» αναφέρει και μιλά για το αίσθημα ασφάλειας στα χωριά του νομού μας, που πρέπει να επιστρέψει στους κατοίκους. «Τις περισσότερες φορές, ο κόσμος αυτός περνά ανενόχλητος από τα χωριά μας, όχι επειδή δεν θέλουμε να είμαστε εκεί και να δουλέψουμε, αλλά επειδή δεν είμαστε όσοι θα έπρεπε για να είμαστε διαρκώς εκεί που χρειάζεται».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για το θέμα, ο ίδιος κρατά χαμηλά τον πήχη, κάποια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να εφαρμοστούν, όπως πρέπει. Τέλος, αναφορικά με κάποια δημοσιεύματα για «600.000 αλλοδαπούς στην Ανατολική Θράκη που είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στον Έβρο», ο κ. Γιαλαμάς σημειώνει πως δεν έχει καμία σχετική πληροφόρηση, πέρα από όσα διακινούνται στο διαδίκτυο και τις γνωστές κινήσεις «εκκαθάρισης» του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Συνάντηση της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. με τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα αυτής, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προκειμένου να του τεθούν τα ζητήματα, που απασχολούν τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης του μεταναστευτικού στις δύο Διευθύνσεις Αστυνομίας του Ν. Έβρου. Η συνάντηση διήρκεσε πέραν της μιας ώρας και πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα.

«Επισημάναμε στον κ. Αρχηγό όχι μόνο την αναγκαιότητα να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη είτε με δαπάνες είτε χωρίς δαπάνες από τις Υπηρεσίες μας, αλλά του αναπτύξαμε την αναγκαιότητα η επιλογή των αποσπασμένων να είναι αξιοκρατική, ουσιαστική και εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση των ροών και όχι το σημερινό φαινόμενο που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις. Αιτηθήκαμε την περαιτέρω ενίσχυση της Δ.Α. Ορεστιάδας σε αστυνομικό προσωπικό, αποκλειστικά για το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Ορεστιάδας, όπου σε κάθε βάρδια, 3-4 συνάδελφοι, διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Επισημάναμε την προβληματική λειτουργία του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου, παρόλο ότι το άρθρο 15 του Ν.4375/2016 ορίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία τη μόνη ευθύνη που έχει αφορά την φύλαξη των εγκαταστάσεων και την εξωτερική φρούρηση αυτών, παρόλα αυτά οι συνάδελφοι μας διατίθενται στην φρούρηση των διοικητικών κρατουμένων στο εσωτερικό του Κ.Υ.Τ. Η Ένωσή μας πρότεινε την ανάθεση της φύλαξης των εσωτερικών χώρων του σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ( security), όπως συνέβη και στο παρελθόν. Επίσης, προτείναμε την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση του μικρού κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή-ταυτοποίηση(screening)-λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων (eurodac) των διοικητικών κρατουμένων, ώστε η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών να ολοκληρώνεται ταχύτερα.

Τονίστηκε από τη μεριά μας, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη των προσλήψεων νέων Συνοριακών Φυλάκων με το κριτήριο της εντοπιότητας, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική ακριτική κοινωνία. Η ανανέωση και ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων με προσλήψεις στην περιοχή αποτελεί μόνιμο αίτημά μας αλλά και επιτακτική ανάγκη για μια μονιμότερη λύση σε σχέση με τις δυνάμεις, που επί χρόνια αποσπούνται κάθε μήνα από όλη τη χώρα στον Έβρο. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως σε λίγα χρόνια ( 5-7 έτη) οι Υπηρεσίες της πρώτης γραμμής θα «ερημώσουν» από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις με έκδηλη την αδυναμία πλέον να τοποθετηθεί εκεί αστυνομικό προσωπικό.

Αιτηθήκαμε την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που πριν δύο χρόνια η προηγούμενη Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, έθεσε ως πρωταρχική αναγκαιότητα την κατάργησή της. Μια κατάργηση, που μόνο στα χαρτιά υπάρχει, καθώς συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί με τεράστιο όγκο εργασίας και με δεκάδες επιτυχίες κατά των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Του επισημάναμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε Μέσα, αλλά και την αναγκαιότητα επέκτασης ενός σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου με σταθερό σύστημα καμερών, σε όλο το μήκος τους. Τονίσαμε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει σύγχρονα και κατάλληλα οχήματα για κάθε χρήση σε όλη τη γραμμή των συνόρων.

Τέλος, παραδόθηκε υπόμνημα στον κ. Αρχηγό συνολικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης του μεταναστευτικού των δύο Διευθύνσεων Αστυνομίας του Ν. Έβρου και με τις προτάσεις της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου. Οφείλουμε, να ευχαριστήσουμε τον κ. Αρχηγό διότι αφουγκράστηκε την αγωνία μας για τα προβλήματά μας και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Πηγή: Η Γνώμη της Θράκης