Functional Movement το καλύτερο φάρμακο για το άγχος και το στρες

Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

 

Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Η σύνδεση μεταξύ του άγχους και του χρόνιου πόνου έχει πλέον εδραιωθεί και έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους επαγγελματίες υγείας. Όλες οι έρευνες πλέον, αποδεικνύουν ότι το άγχος και το στρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας δυσλειτουργίες και πόνο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την κατανόηση, τη βελτίωση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, τα οποία όλα καταλήγουν στο ότι η καταλληλότερη και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων χρόνιων καταστάσεων που προκαλούνται από το άγχος και το στρες, δεν είναι ούτε η χρήση φαρμάκων, ούτε η ακινησία, αντιθέτως είναι η κινησιοθεραπεία και η άσκηση.

Βέβαια για να είναι αποτελεσματική μία τέτοια είδους θεραπεία ενάντια στο χρόνιο πόνο, σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα, η εκπαίδευση και η φιλοσοφία του επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τις δυσλειτουργικές περιοχές στο ανθρώπινο σώμα και στη συνέχεια μέσω της άσκησης να μπορεί να τις διορθώσει απαλλάσσοντας τους ασκούμενους από τους χρόνιους πόνους και μάλιστα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεραπείας χρόνιου πόνου, συνδυάζει την εκμάθηση της σωστής κίνησης και στάσης σώματος με την άσκηση, πετυχαίνοντας όχι μόνο τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, της ισορροπίας, τη μυϊκή & φυσική αντοχή, αλλά και την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει διότι μέσω της σωστής κίνησης το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνεται, και γίνεται πιο λειτουργικό και παραγωγικό, οι μυοσκελετικοί πόνοι σταματούν ή περιορίζονται αρκετά και όλο αυτό είναι που κάνει τους ασκούμενους ευδιάθετους και ψυχικά υγιείς.

Αυτό το μοντέλο θεραπείας ονομάζεται functional movement, και στηρίζεται στη σωστή και λειτουργική κίνηση, την οποία αποκτά ο ασκούμενος μέσα από ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητά τους στον πόνο είναι σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμη με τα απλά αναλγητικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι ασκήσεις που εκτελεί ο κάθε ασκούμενος είναι εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες στις σωματικές και κινητικές του δυσλειτουργίες, μέσω των οποίων διορθώνονται αποκτώντας τελικά μία λειτουργική κίνηση (functional movement), η οποία τον βοηθά να εκτελεί ευχάριστα και αποδοτικά και χωρίς πόνο τις καθημερινές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Όλη αυτή η διαδικασία, δεν είναι μια απλή διεκπεραίωση – εκτέλεση ενός συμβατού ασκησιολογίου, αλλά είναι μια εμπειρία που θα μεταμορφώσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα του ασκούμενου. Με λίγα λόγια είναι ένα μάθημα στο πώς να κινούμαστε, στο πώς να βαδίζουμε, στο πώς να καθόμαστε και γενικότερα στο πώς να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες σωστά, χωρίς να επιβαρύνουμε σημεία του σώματος μας τα οποία μπορεί μελλοντικά να μας προκαλέσουν πόνο και τραυματισμό.

Η συγκεκριμένη φιλοσοφία, βασίζεται στις ανατομικές αλυσίδες που ερευνήθηκαν από τον Tom Myers, «Anatomy Trains Structural Integration» και πως αυτές επηρεάζουν τη συνολική κίνηση μας, καθώς και στην επιστήμη της άσκησης, της κινησιολογίας και της φυσικοθεραπείας, διότι είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τις περισσότερες των περιπτώσεων, η πηγή του πόνου που μας ταλαιπωρεί δεν προέρχεται από το σημείο όπου πονάμε, αλλά από κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας το οποίο δυσλειτουργεί.

Έτσι όταν επικεντρωθούμε και διορθώσουμε τις δομές εκείνες του ανθρώπινου σώματος οι οποίες δεν ολισθαίνουν ομαλά, στους μύες ή στις ομάδες μυών που είναι υπολειτουργικοί ή υπερδραστήριοι, στις αρθρώσεις οι οποίες δεν έχουν το αποδεκτό επίπεδο κινητικότητας, και σε ασυμμετρίες που τυχόν υπάρχουν, τότε καταφέρνουμε να δώσουμε μια ελευθερία κινήσεων και περισσότερη ενέργεια στο σώμα μας, κάτι το οποίο μας κάνει να νοιώσουμε πιο δραστήριοι, πιο λειτουργικοί, πιο χρήσιμοι και πιο δυνατοί, ανεβάζοντας μας την ψυχολογία μας και διώχνοντας το άγχος και το στρες.

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης& της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Πηγή: Ορίζοντες Καστοριάς