Κέντρο υποδοχής μεταναστών όλη η Ήπειρος

Προαναχωρησιακό κέντρο η Άρτα, αναζητούν σπίτια στη Θεσπρωτία

 

Προαναχωρησιακό κέντρο η Άρτα, αναζητούν σπίτια στη Θεσπρωτία

Έντεκα είναι, τουλάχιστον, τα υποψήφια στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο, ή απορρίπτεται η αίτησή τους. Δύο από αυτά τα στρατόπεδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κέντρα για αυτού τους ανθρώπους. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών, καθώς τα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν γίνει μόλις 1.806.

Στόχος η επιστροφή 10.000 προσφύγων

Η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να φτάσουν στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι επιστροφές, μέχρι το τέλος του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, οι ροές συνεχίζονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στη Σάμο και το Φαρμακονήσι το βράδυ του Σαββάτου διασώθηκαν περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες. Από τις 19 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.133 αφίξεις, μέσω της δυτικής Μεσογείου, 1.369 από την κεντρική Μεσόγειο και 4.879 από την ανατολική Μεσόγειο.

Τα υπάρχοντα κέντρα για πρόσφυγες και τα υποψήφια

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες. Αυτά βρίσκονται σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ανάμεσα στα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα, είναι και το στρατόπεδο Υγειονομικού της Άρτας.Τα στρατόπεδα είναι τα εξής:

Πυροβολικού – Θήβα

Μηχανικού – Ναύπλιο

9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα

547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι

1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη

Υγειονομικού – Άρτα

Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά

Υλικού Πολέμου – Λαμία

Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη.

Τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σταδιακά, αν παρατηρηθεί υπερπληθυσμός στα υπόλοιπα.

Προσλήψεις στην υπηρεσία ασύλου

Καθώς ο στόχος είναι τον χειμώνα να βρίσκονται λιγότερους από τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες που είναι στα κέντρα στα νησιά- και ενώ οι ροές συνεχίζονται- θα γίνουν προσλήψεις και στην υπηρεσία ασύλου. Στη σύσκεψη που έγινε αυτή την εβδομάδα, στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια, ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης έκανε λόγο για άμεση πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να εξετάζονται πιο γρήγορα τα αιτήματα.

Το επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός είναι να μετακινηθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες- που έχουν κάνει αίτημα ασύλου ή που αυτό έχει γίνει δεκτό- από τα νησιά στην ενδοχώρα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δημιουργία πάνω από 13 χώρων φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα. Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει ίση κατανομή προσφύγων και μεταναστών στις περιφέρειες.

Αναζητούν σπίτια στη Θεσπρωτία

Στο μεταξύ, κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αναζητούν και στην Θεσπρωτία, ΜΚΟ αλλα και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προσωρινές κατοικίες προσφύγων. Γιαυτό τον λόγο, διάφορες υπηρεσίες έχουν έρθει σε επικοινωνίες με ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δεύτερους.

Κ. Τασούλας: Λύση με την Ευρώπη στο μεταναστευτικό

Ανθρωπιστικό, πολιτικό αλλά και πρόβλημα εθνικής ασφάλειας χαρακτήρισε το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε στα Γιάννινα.

Λίγες ώρες μετά την σχετική συζήτηση στη βουλή ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την χώρα και η λύση του είναι συνάρτηση της συμπαράστασης της Ευρώπης.

«Το πρόβλημα ακουμπάει την Ελλάδα, ακουμπάει τα νησιά, ακουμπάει και την ελληνική περιφέρεια. Η λύση η οποία πρέπει να δοθεί δεν είναι μόνο με μια σθεναρή στάση της Ελλάδας, πολύ πιο αποφασιστική από ότι στο παρελθόν αλλά η λύση θα δοθεί και με την συμπαράσταση της Ευρώπης καθώς η συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί δεν είναι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και σ' αυτό πρέπει να βρούμε συμμάχους. Το θέμα είναι και ανθρωπιστικό και πολιτικό και εθνικής ασφαλείας. Αντιμετωπιζόμενο με αποφασιστικότητα θα βρει το σωστό δρόμο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Δεν φαίνεται να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, σχεδιασμός της κυβέρνησης για να δημιουργήσει και νέες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής βουλευτού Ιωαννίνων Μαρίας Κεφάλα, το σχέδιο που υλοποιείται σε αυτή τη φάση και το οποίο είναι προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στους Περιφερειάρχες και τον Πρωθυπουργό, είναι η μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο κόσμος αυτός κατευθύνεται σε δομές σε διάφορες περιοχές και η κατανομή σύμφωνα με την κ. Κεφάλα, θα είναι τμηματικά και σε όλη τη χώρα. Αν θα υπάρξουν νέες δομές σε περιοχές όπως τα Γιάννενα, δεν είναι γνωστό ακόμα, και στόχος για την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο είναι να πάνε οι άνθρωποι σε διάφορες περιοχές και εκεί όπου δεν υπάρχουν δομές να δημιουργηθούν.

«Είναι προφανές ότι έχει αλλάξει το ζήτημα και από προσφυγικό έχει γίνει μεταναστευτικό και μιλάμε για Σύριους μόνο στο 22% των συνολικών ανθρώπων που έρχονται στη χώρα, με πάνω από το 50% να είναι από χώρες που δεν έχουν πόλεμο» σημείωσε η κ. Κεφάλα εκτιμώντας πως το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να απασχολεί έντονα τη χώρα μας, κυβέρνηση και κοινωνία, τους επόμενους πολλούς μήνες. Το θέμα ωστόσο, είπε, θέλει λεπτή διαχείριση και την υπομονή όλων μας.

Αναφέρθηκε τέλος η κ. Κεφάλα και στην απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και επιστροφής των μεταναστών που δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους. Μέχρι το 2020 θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους πάνω από 10.000 μετανάστες.»Θα αυστηροποιήσουμε τις διαδικασίες και θα διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα» σημείωσε ακόμα η βουλευτής. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα, είναι και το σύνορο της Ευρώπης» τόνισε.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου