Κικίλιας στη «Γ»: Στις άμεσες προτεραιότητες μας η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Πατρών

«Η αντιμετώπιση του θέματος είναι στις επείγουσες προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε χθες βράδυ στη «Γ», ο Βασίλης Κικίλιας.

 

«Η αντιμετώπιση του θέματος είναι στις επείγουσες προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε χθες βράδυ στη «Γ», ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός έχει στα χέρια του, όλο το φάκελο με τις εκκρεμότητες της Κλινικής και αναζητά μαζί με τους συνεργάτες του τη λύση, με τρόπο όχι πρόχειρο, αλλά επιστημονικά ορθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους φορείς της επιστημονικής κοινότητας και της υγείας, από την περιοχή, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις ανάγκες της κλινικής (σε μηχανήματα, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό), ώστε να τεθεί το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της.

Την ίδια ώρα, πρωτοβουλία για την λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να μην χάνονται άλλες ζωές στο δρόμο έχει αναλάβει ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η 6η ΥΠΕ και άλλοι φορείς, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να δρομολογήσει τις αναγκαίες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Μαστοράκου: «Χρειάζεται γενναία πολιτική απόφαση»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου μιλώντας στην «Γ» επεσήμανε ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία και έχει έρθει σε επαφή τόσο με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, τη διοίκηση και με άλλους φορείς, ούτε ώστε να δρομολογηθεί η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής με τη μορφή του κατεπείγοντος, προτού συμβεί το τραγικό περιστατικό με την 52χρονη καθηγήτρια που έχασε τη ζωή της.

«Για να υλοποιηθεί αυτή η Κλινική χρειάζεται μια γενναία πολιτική απόφαση και πόροι ύψους 2 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί και να εδραιωθεί η σωστή του δομή για να λειτουργήσει όπως προβλέπεται και ισχύει σ’ όλο τον κόσμο, ως ένα κλειστό οικοσύστημα», επισημαίνει στην «Γ» η κυρία Μαστοράκου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της Κλινικής σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου είναι να υπάρχουν 4-5 καρδιοχειρούργοι προκειμένου να ενταχθεί σε εφημεριακό καθεστώς και να μπορέσει να καλύψει το έκτακτο περιστατικό.

«Υπήρξαν δύο ηχηρές αποχωρήσεις πολύ αξιόλογων γιατρών της περιοχής μας, του κ. Δουγένη και του κ. Παναγιωτόπουλου διότι δεν λειτουργούσε η Καρδιοχειρουργική Κλινική. Για να επαναλειτουργήσει απαιτείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλεψη σε υποδομή και σε εξοπλισμό αλλά χρειάζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για τη ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και νοσηλευτές με την αντίστοιχη εξειδίκευση. Θα χρειαστεί μια ομαδική προσπάθεια για να ανευρεθούν πόροι για να καταφέρουμε να λειτουργήσει η Κλινική. Ο Ιατρικός Σύλλογος θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για να στελεχωθεί σωστά και για να μπορέσει να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες και να σώσει ζωές», προσθέτει.

Η κυρία Μαστοράκου επικοινώνησε η ίδια με τον κ. Παναγιωτόπουλο και όπως μας είπε της εξέφρασε την βούληση να επιστρέψει στην Πάτρα – χειρουργεί με απόσπαση σε νοσοκομείο της Αττικής- αρκεί να στελεχωθεί σωστά η Κλινική.

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον κ. Μπονάνο προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυνατότητα του ΕΣΠΑ για την κάλυψη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται.

ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Ο κ. Μπονάνος υπογραμμίζει στην «Γ» πως είναι απολύτως αναγκαία η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ, τη ναυαρχίδα της Υγείας στην Δυτική Ελλάδα που κάνει 7.000 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο, αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

«Συναντηθήκαμε με την κυρία Μαστοράκου,που μοιραζόμαστε τις κοινές μας ανησυχίες για το θέμα και αποφασίσαμε από κοινού με την 6η ΥΠΕ και την Διοικήτρια του ΠΓΝΠ να πάρουμε πρωτοβουλία και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα για να λειτουργήσει η Κλινική. Αρκετές φορές έχουν γίνει και στο παρελθόν βήματα, έχουν περάσει πέντε καρδιοχειρουργοί (Σπύρος, Αλιβιζάτος, Παρίσης, Σπηλιωτόπουλος, Παναγιωτόπουλος) αλλά δεν στέριωσαν εδώ. Είναι καιρός να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για τη μόνιμη λειτουργία της Κλινικής. Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε την επιθυμία της κοινωνίας», δήλωσε στην «Γ».

Γ. Καρβέλης στην «Γ»: «Εργαζόμαστε για τη λύση του προβλήματος»

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ερωτηθείς από την «Γ» αρκέστηκε να δηλώσει μόνο το εξής: «Εργαζόμαστε για τη λύση του προβλήματος». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τόσο κατά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΠ όσο και την συνάντησή του με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών την περ. εβδομάδα είχε συζητήσει το θέμα αυτό και φέρεται να είχε επισημάνει ότι χρειάζεται να συσταθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος για το πως θα στηθεί η Κλινική, σε επίπεδο οργάνωσης, στελέχωσης και κάλυψης εξοπλισμού. Πηγές αναφέρουν πως θα υπήρξε επαφή για το θέμα αυτό με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο καλείται να λύσει ένα «αγκάθι» ετών...

Παναγούλα Μαμμή - διοικήτρια του ΠΓΝΠ:

«Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες και προχωράμε»

Η διοικήτρια του ΠΓΝΠ «Παναγία Βοήθεια» Γιούλη Μαμμή ανέφερε ερωτηθείσα από την «Γ» πως «η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ήταν πρώτη προτεραιότητα από τότε που ανέλαβα. Όλο το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκε προσπάθεια για δεύτερη θέση καρδιοχειρουργού, να εξασφαλίσουμε χώρους και κλίνες φιλοξενίας, γιατί αυτή η Κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτονόμη. Έχουμε πάρει ήδη τον εξοπλισμό για τα κρεβάτια, προχωράμε τις διαδικασίες για πρόσληψη επικουρικού γιατρού της Μονάδας, έχουμε βρει το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί το Νοσοκομείο μας με επικουρικό προσωπικό. Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες και προχωράει ο σχεδιασμός μας».

Κ. Πελετίδης:«Άμεση επαναλειτουργία»

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια απέστειλε χθες ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από τον Απρίλιο του 2017 έχει ανασταλεί η λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, λόγω έλλειψης κλινών Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ, καρδιοχειρουργών, νοσηλευτών. Η αναστολή της λειτουργίας της Κλινικής προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους καρδιοπαθείς και τους άλλους ασθενείς της πόλης μας και γενικότερα της περιοχής μας. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το θέμα δεν λύθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Η άμεση λειτουργία της Κλινικής, προϋποθέτει την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και την χρηματοδότησή της. Κύριε Υπουργέ, Εκφράζοντας την απαίτηση και το αίτημα του λαού της περιοχής μας, σας ζητώ να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής».

Η οργισμένη απάντηση Κικίλια στον Πολάκη

Με αφορμή τον θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας και τον τρόπο διακομιδής της

Υπ. Υγείας:«Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους γίνονται σχολιαστές»

Οργισμένη απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που έκανε θέμα αντιπολιτευτικής κριτικής ακόμα και τον θάνατο της καθηγήτριας στην Ηλεία από ανεύρυσμα, την ώρα που το ασθενοφόρο την μετέφερε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, καθώς στο ΠΓΝΠ δεν λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου για τον τρόπο διακομιδής τόσο σοβαρού περιστατικού λέγοντας πως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το ελικόπτερο της βάσης του Ακτίου του ΕΚΑΒ και όχι ασθενοφόρο. Ωστόσο, στον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη απάντησε με αιχμηρό τρόπο ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων για την απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας: «Θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής».

Η ανάρτηση Πολάκη

«Είμαι στα Σφακια. Έμαθα πριν λίγο για το θλιβερό γεγονός του θανάτου της πενηντάχρονης με τη ρήξη ανευρύσματος θωρακικής αορτής καθ’ οδόν από Πύργο προς Γιαννενα. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ; Η βάση λειτουργεί και έχουν σωθεί ασθενείς απο τον Απρίλιο!»

Η απάντηση Κικίλια

«Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από 4 χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής.

Γνωρίζουν όμως ότι:

-Οι αεροδιακομιδές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής.

-Δευτερογενείς αεροδιακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών.

-Αν και γιατρός, ο κ. Πολάκης αγνοεί σκοπίμως τόσο το συνολικό χρόνο εκτέλεσης της αεροδιακομιδής, όσο και την επιβάρυνση στην κατάσταση του ασθενούς από τις συνθήκες.

Υ.Γ.: Αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Τσίπρα βάση στο Άκτιο, αυτή εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας. Δυστυχώς περισσεύει το θράσος τους και λείπει η ντροπή».

Θ. Πισιμίσης, πρ. διοικητής του ΠΓΝΠ «Βρήκα τείχος από την ΥΠΕ»

Σημαντικές ενέργειες για να λειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ είχαν γίνει επί διοικήσεως Θεόδωρου Πισιμίση, αλλά ακόμα και σήμερα η Μονάδα παραμένει κενό γράμμα.

Η «Γ» επικοινώνησε με τον κ. Πισιμίση, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην απερχόμενη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και κατ’ επέκταση στην προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας για το γεγονός ότι δεν προχώρησε αυτή η Μονάδα – πνοής για το ΠΓΝΠ και την ευρύτερη περιοχή και μιλά για τα εμπόδια που συνάντησε.

«Να μας πει ο κ. Πολάκης γιατί δεν λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική Κλινική και όχι γιατί δεν πήγε το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή... Δεν μπορεί να πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα, με το να ασχολείται με το ελικόπτερο και όχι γιατί δεν λειτουργεί η Μονάδα...», αναφέρει χαρακτηριστικά με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε.

Υπογραμμίζει πως όταν ο ίδιος αποχώρησε από το «τιμόνι» του ΠΓΝΠ είχε δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για την πρόσληψη του καρδιοχειρουργού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για τα αίτια αυτής της καθυστέρησης επισημαίνει τα εξής: «Το ό,τι δεν άνοιξε η Καρδιοχειρουργική Κλινική είναι ευθύνη της τότε διοίκησης της 6ης ΥΠΕ. Ως διοικητής είχα ζητήσει από τον τότε Υπουργό Υγείας έμψυχο υλικό (γιατρούς – νοσηλεύτριες), αλλά λόγω της αντίδρασης της ΥΠΕ στο Υπουργείο δεν εδόθη ποτέ αυτή η βοήθεια. Προσωπικά, ήμουν αποφασισμένος να ανοίξω την Κλινική, προκήρυξα θέση καρδιοχειρουργού επιμελητή Α΄ και βρέθηκε ένας εξαιρετικός ιατρός ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε προσωπικό, εξοπλισμό και μονάδες. Έκανα έναν αγώνα δρόμου για να τα εξασφαλίσω αλλά βρήκα τείχος απέναντί μου, κάτι για το οποίο είχα ενημερώσει και τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «ο Υπουργός δεν μου είπε όχι δεν θα γίνει, αλλά δεν έκανε κάτι από αυτά που του ζήτησα».

Περικλής Νταβλούρος, καθηγητής Καρδιολογίας του ΠΓΝΠ

«Να μην γίνει κακή οργάνωση υπό την κοινωνική πίεση»

Για το θέμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλής Νταβλούρος προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Όλη η δημόσια συζήτηση για την Καρδιοχειρουργική (ΚΧ), στο Ρίο, εμπεριέχει κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση της κοινής γνώμης, κυρίως στα πλαίσια του φαινομένου ο καθένας σχετικός ή άσχετος με το χώρο να έχει άποψη... Έτσι, κάπου μεταξύ άλλων διάβασα ακόμα και ότι για την έλλειψη ΚΧ, ευθύνεται ο βάνδαλος καπιταλισμός! Ο δεύτερος κίνδυνος είναι υπό την κοινωνική πίεση να γίνουν λανθασμένες και/ή βεβιασμένες κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα κακή οργάνωση. Από την άλλη, η κοινωνική πίεση έχει και ένα θετικό στοιχείο, αυτό της κινητοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων. Ποιοί είναι όμως οι τελευταίοι; Θεωρώ ως μόνους αρμόδιους να εκφέρουν άποψη για την αναγκαιότητα, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία της παν/κής ΚΧ κλινικής πρωτίστως το πανεπιστήμιο και φυσικά το νοσοκομειακό τομέα του ΠΓΝΠ, τη διοίκηση του τελευταίου και την 6η ΥΠΕ. Συνδικαλιστές, θεσμικοί φορείς (π.χ. ΙΣΠ), πολιτικοί, πολίτες, κτλ, μπορούν να συνδράμουν στο να υπερθεματίσουν υπέρ της αναγκαιότητας να δοθεί λύση, αλλά ως εκεί.

Ο καθένας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν δημόσια διατυπώνει άποψη επί της ουσίας σχετικά με ζητήματα στα οποία απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Άλλως κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε ακραίο λαϊκισμό...»

Πηγή; Πρωινή Γνώμη Πατρών