Thomas Cook - Στοιχεία σοκ για τη Ζάκυνθο: 100 εκατ € οι απώλειες στον τζίρο του κλάδου διαμονής

•Η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
•Ψήφισμα για μέτρα στήριξης και από το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

•Η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
•Ψήφισμα για μέτρα στήριξης και από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) για τις απαιτήσεις και τις απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής στη Ζάκυνθο που εκτιμώνται στα 38 εκατομμύρια, μετά την πτώχευση της Thomas Cook. Το ΞΕΕ υπολόγισε τις απώλειες και οι επιχειρηματίες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Πάντως το μόνο θετικό είναι ότι αυτή τη φορά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης λειτούργησαν εξαιρετικά γρήγορα και τα πρώτα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν σχεδόν δύο 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας για την πτώχευση. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τουριστικοί φορείς επιδόθηκαν σε έναν σκληρό αγώνα, προκειμένου να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση ό,τι περισσότερο μπορούσαν. Έτσι και στα Ιόνια Νησιά, το θέμα απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα έλαβε και σχετικό ψήφισμα. Τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων φαίνεται ότι είναι αρκετά και σημαντικά. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει τους επιχειρηματίες στο νησί μας είναι η επόμενη μέρα… Να υπενθυμίσουμε ότι ζητήθηκε από την Περιφέρεια και τους δήμους να «τρέξουν» προγράμματα τουριστικής προβολής και διαφήμισης για την διεύρυνση της τουριστικής αγοράς των πληττόμενων προορισμών σε συνεργασία του ΕΟΤ. Όλοι κατάλαβαν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το τουριστικό προϊόν είναι ευπαθές και πλέον, ένα σημαντικό επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η λήψη μέτρων για τη θωράκισή του! Για παράδειγμα, το να βελτιωθούν οι υποδομές, με σημαντικές πρωτοβουλίες από την αυτοδιοίκηση, αλλά και να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες τουριστικές μονάδες από τους επιχειρηματίες είναι λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών. Αυτές είναι προτάσεις που τις ακούμε χρόνια, όμως τώρα είναι ώρα για ΔΡΑΣΗ και σοβαρές πρωτοβουλίες…

Η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας ιδιαίτερα των Ιονίων Νήσων και της Ζακύνθου, από την πτώχευση του Thomas Cook. Τα στοιχεία προκύπτουν από την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον Όμιλο Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή του. Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως αποτυπώνει με αξιοπιστία η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία και στον περιφερειακό ιστό της χώρας. Η αποτύπωση των πραγματικών διαστάσεων της ζημιάς, είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πτώχευση του Thomas Cook δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν, αλλά και στις εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για το 2020.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ του ΞΕΕ για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, είναι τα εξής:
Α. Ελλάδα
Στην έρευνα καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019.
Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.
Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 929 εκατ.
Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 2,5 δις ευρώ.

Β. Ιόνια Νησιά
Σε επίπεδο περιφερειών, τα Ιόνια Νησιά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης από τον Thomas Cook. Από το σύνολο των 965 ξενοδοχείων των Ιονίων Νήσων, με τον Thomas Cook συνεργάζονται τα 260, δηλαδή το 27%, ενώ σε επίπεδο απωλειών τζίρου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48%, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και πλήρους συνεργαζόμενων ξενοδοχείων.
Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 46 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 76 εκατ.
Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 124 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 223 εκατ.
Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τις 190 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 560 εκατ. ευρώ.

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων λαμβάνοντας ως βάση τη μελέτη του ΙΤΕΠ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ζακύνθου και τον μέχρι πρότινος πράκτορα της Thomas Cook, κ. Ιωάννη Φιλιπποπολίτη, παρουσιάζουν κατά προσέγγιση τα στοιχεία για τη Ζάκυνθο.

Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 23 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 38 εκατ.
Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 56 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 100 εκατ.
Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 250 εκατ. ευρώ.

Δέσμη μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων

Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων των Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια και τις Ενώσεις Λογιστών, συνέταξαν τα παρακάτω μέτρα, τα οποία παρουσιάστηκαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και έλαβε σχετικό ψήφισμα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
•Αναστολή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών επί 9μηνο και δυνατότητα υπαγωγής σε ειδική ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
•Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατ’ αναλογία των εσόδων που μειώνονται από τα συμβόλαια που διατηρούσαν με την Thomas Cook.
•Αναστολή κατασχέσεων από το Δημόσιο.
•Ειδική φορολογική μεταχείριση των επισφαλών απαιτήσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την πτώχευση του Thomas Cook εκτός από το εισόδημα, αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ή δυνατότητα συμψηφισμού.
•Καθολική Ρύθμιση όλων των οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων και πρώτη δόση 31/3/2019 για όλες τις Τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
•Πρόβλεψη εγγυοδοτικού προγράμματος της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΕΑΝ) με υψηλό συντελεστή εγγύησης για τη λήψη άτοκης χρηματοδότησης για την κάλυψη έκτακτων άμεσων ταμειακών αναγκών και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος.
•Αναθεώρηση των όρων των χορηγήσεων δανείων μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ.
•Προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό για την επιτάχυνση των σχετικών εκταμιεύσεων.
•Προγράμματα ειδικών επενδυτικών ενισχύσεων των ξενοδοχείων των πληττόμενων περιοχών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με σκοπό τη διαφοροποίηση του ξενοδοχειακού τους προϊόντος και τη στροφή προς την προσέλκυση θεματικών μορφών τουρισμού.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών:
•Πρόβλεψη ειδικού δανειακού προγράμματος με δάνεια χαμηλών επιτοκίων, πενταετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος.
•Επαναρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων.
•Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων από δάνεια τραπεζών και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.
•Αναστολή των πάσης φύσεως κατασχέσεων από τράπεζες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
•Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων προς ΟΤΑ για τα μη εισπραχθέντα έσοδα των πληγεισών επιχειρήσεων το 2019 και ρύθμιση παλαιών οφειλών σε δόσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ
•Πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων σε εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο για την αεροπορική κάλυψη των προορισμών που εξυπηρετούσε με πτήσεις του Thomas Cook.
•Προγράμματα τουριστικής προβολής και διαφήμισης για την διεύρυνση της τουριστικής αγοράς των πληττόμενων προορισμών σε συνεργασία του ΕΟΤ με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
•Ενίσχυση της συνεργασίας με υφιστάμενους Tour Operators με προγράμματα συνδιαφήμισης από τον ΕΟΤ για τις αγορές κάλυψης του Thomas Cook.

Η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στη τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισης του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων, προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας, καθώς και στη πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών, είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και την στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων».

Thomas Cook: Επιστροφή χρημάτων για όσους είχαν κλείσει πακέτα για τους επόμενους μήνες

Οι πελάτες της Thomas Cook, που είχαν κλείσει πακέτα ταξιδιών, τα οποία προφανώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πλέον, μετά την κατάρρευση της εταιρείας, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων. Ένας συνολικός αριθμός περίπου 800.000 ανθρώπων είχε προγραμματίσει ταξίδι με το ιστορικό ταξιδιωτικό γραφείο μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, η οποία και διατίθεται να διαχειριστεί την όλη διαδικασία της επιστροφής των χρημάτων. OnLine θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την επιστροφή, ενώ οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να περιμένουν 60 ημέρες μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους. Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ επέστρεφαν στη χώρα και οι τελευταίοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Δείτε πίνακες και γραφήματα στην εφημερίδα Ημέρα Ζακύνθου