Η αξία της Τηνιακής ξυλοναυπηγικής

Διημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών και ο Δήμος Τήνου, με θέμα την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική και τα ξύλινα σκαριά του νησιού

 

Διημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών και ο Δήμος Τήνου, με θέμα την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική και τα ξύλινα σκαριά του νησιού

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διημερίδα της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών και του Δήμου Τήνου, με θέμα την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών και ο Δήμος Τήνου διοργάνωσαν διημερίδα με θέμα την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική και τα ξύλινα σκαριά του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ι.ΤΗ.Π., με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Πρόκειται για μια σπάνια για τα δεδομένα του νησιού της Τήνου εκδήλωση η οποία αποσκοπεί στην παρουσίαση προς τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους επισκέπτες, του ρόλου και της προσφοράς της ξυλοναυπηγικής και των ξύλινων σκαφών (καϊκιών) καθώς και της συμβολής της, στην επιβίωση των κατοίκων και την οικονομική ανάπτυξη της Τήνου και των άλλων νησιών.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, διακεκριμένοι και έμπειροι άνθρωποι του χώρου, αναφέρθηκαν στις επί μέρους παρουσιάσεις τους στην ιστορία και διαχρονική εξέλιξη της ναυτιλίας και της ναυπηγικής, στους ταρσανάδες και την διαδικασία σχεδιασμού και ναυπήγησης των ξύλινων σκαφών των νεώτερων χρόνων, στις ιστιοφορίες των σκαφών αυτών, στην επικρατούσα σήμερα κατάσταση στον χώρο της ξυλοναυπηγικής και στο μέλλον των ξύλινων σκαφών και τέλος στον ναυτομοντελισμό.

Παράλληλα καθ’ όλη την διάρκεια της διημερίδας στον προθάλαμο του Ι.ΤΗ.Π., υπήρχε έκθεση με ακριβή, υπό κλίμακα ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών, αυτών που μέχρι πριν κάποια χρόνια έπλεαν στις θάλασσές μας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες και συμμετέχοντες της διημερίδας, αλλά ιδιαιτέρως στους νέους να έχουν και εικόνα των σκαφών αυτών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών σημείωσε, πως η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική, τουτέστιν η χειροτεχνική κατασκευή σκάφους από φυσική ξυλεία και οιπολιτισμικές πρακτικές και αντιλήψεις που την πλαισιώνουν, αποτελεί παραδοσιακή τέχνη, ασκούμενη για αιώνες στον ελληνικό χώρο, μεταδιδόμενη από γενιά σε γενιά. Το 2013 μάλιστα, εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διημερίδας, οι παρουσιάσεις-ομιλίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου το πρωί, ενώ την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ειδική προσαρμοσμένη παρουσίαση όλων των θεμάτων για τους μαθητές των Λυκείων. Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου η έκθεση των ομοιωμάτων (μοντέλων) παρέμεινε ανοικτή, ενώ στην αίθουσα προβλήθηκαν οι παρουσιάσεις του Σαββάτου σε επανάληψη (χωρίς την παρουσία ομιλητών) για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν ζωντανά το Σάββατο.

Στη διεξαγωγή της ημερίδας συνέβαλε ο Συριανός τεχνίτης της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής, κ. Μανώλης Ζώρζος, ενώ μίλησε και ο Συριανός καραβομαραγκός, κ. Μ. Μαυρίκος.

Ευαγγελία Κορωναίου
Κοινή Γνώμη Σύρου