Γιάννενα: Αποχή από τους εκτελωνισμούς, έτοιμοι για τις αποστάξεις

Σε αποχή για συγκεκριμένο αντικείμενο, βρίσκονται από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, οι τελωνειακοί υπάλληλοι

 

Σε αποχή για συγκεκριμένο αντικείμενο, βρίσκονται από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, οι τελωνειακοί υπάλληλοι.

Η αποχή από την εργασία τους αφορά μόνο τους εκτελωνισμούς οχημάτων και ο λόγος της απεργιακής κινητοποίησης, έχει να κάνει με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος ουσιαστικά και όχι με ένα συντεχνιακό ζήτημα.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου - Κέρκυρας – Λευκάδας Πέτρος Λυκίδης, το κράτος εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον πολίτη απίστευτα, καθυστερεί έναν εκτελωνισμό και 2 και 3 μήνες και στο τέλος ο πολίτης δεν ξέρει πόσα θα πληρώσει... Επίσης, καθυστερούν πάρα πολύ όλες οι διαδικασίες και υπάρχει επιπλέον ένα παράδοξο: ένα αυτοκίνητο με διαφορά δύο ευρώ στην αξία από ένα άλλο αυτοκίνητο, να πληρώνει ο ιδιοκτήτης του διπλάσιο φόρο από τον άλλο! Πρακτικά, ένα αυτοκίνητο αξίας 16.999 ευρώ έχει φόρο 800 ευρώ, ενώ ένα αυτοκίνητο αξίας 17.001 ευρώ, έχει φόρο 1.600 ευρώ!

"Τέτοιες στρεβλώσεις στο φόρο δε μπορούν να γίνουν δεκτές από ένα ευνομούμενο κράτος και οι διαδικασίες για τον εκτελωνισμό πρέπει να αλλάξουν ώστε και το κράτος να μη χάσει λεφτά και οι πολίτες να εξυπηρετούνται" σημείωσε ο κ. Λυκίδης. Οι προτάσεις των τελωνειακών για το συγκεκριμένο θέμα που είχαν κατατεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν έγιναν δεκτές τότε αλλά και από τη σημερινή κυβέρνηση, δε φαίνεται να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Αν η κυβέρνηση δε μελετήσει τις προτάσεις των τελωνειακών προτίθενται από 1 Νοεμβρίου να προχωρήσουν σε επ' αόριστον αποχή από τους εκτελωνισμούς.

Οι άδειες για τσίπουρο

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα και η αποστακτική περίοδος. Οι άδειες για την απόσταξη τσίπουρου θα εκδίδονται από τις 14 Οκτώβρη μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, να έχουν συμφωνήσει με κάποιον ιδιοκτήτη καζανιού για να προχωρήσουν στην απόσταξη και σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσουν σε έκθλιψη στεμφύλων που δεν έχουν βγάλει κρασί γιατί και αυτό επιβάλλει διάφορα πρόστιμα. Γενικά θα πρέπει οι παραγωγοί να ενημερώνονται για όλη τη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Λυκίδης, γιατί όπως είπε, "καλύτερα να ενημερώνονται δυο και τρεις φορές παρά να κάνουν κάποιο λάθος το οποίο στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα και είναι μεγάλα τα πρόστιμα".

Ο φόρος είναι πολύ λίγος, δεν αξίζει τον κόπο να μη δηλώσει στέμφυλα που έχει παράξει κάποιος παραγωγός, κατέληξε ο κ. Λυκίδης.

Η ποιότητα του τσίπουρου στους ελέγχους της προηγούμενης χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή, η διαδικασία έληξε με πολλές άδειες, 1220 συνολικά, έγιναν έλεγχοι και βρέθηκαν παραβάσεις. "Ας ελπίσουμε οι παραβάσεις φέτος να είναι ακόμα λιγότερες" κατέληξε ο κ. Λυκίδης.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου